Cara Menaip Ms. Perkataan dengan Suara, Tidak Perlu Menggunakan Papan Kekunci Lagi!

Ada kerja? Bosan menaip dari masa ke masa? Jangan risau! Sekarang, hanya dengan suara, semua kerja anda dapat diselesaikan dengan baik, anda tahu! Bagaimana untuk? Lihat ulasan!

Manusia tidak terlepas dari aktiviti menaip. Mahu di pejabat, kampus, sekolah, bahkan di kawasan RT / RW, pasti ada, terutama ketika membuat dokumen.

Nah, sering kali menaip memerlukan banyak masa dan usaha . Tidak ketinggalan kerana mengetik terlalu lama, jari mudah letih, terseliuh, malah ada yang mengalami radang sendi.

Lalu apa yang harus saya buat? Tenang, semuanya ada jalan penyelesaian. Kini, anda tidak perlu lagi bosan menaip.

Hanya dengan suara, anda hanya perlu menyebut perkataan apa yang akan ditaip. Tidak lama lagi, komputer anda akan menaip sendiri mengikut perkataan yang anda katakan. Macam mana boleh jadi? Bagaimana untuk?

 • Panduan Cara Mudah Mengetik Menggunakan Suara di Android
 • Panduan Cara Mudah Mengetik Menggunakan Suara di PC

  Sebenarnya, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menaip menggunakan suara, salah satunya di PC . Kali ini, Jaka akan memberikan panduan menaip suara dengan menggunakan Google Docs .

  Langkah - 1: Sediakan mikrofon atau alat dengar terbaik anda

  Oleh kerana tidak semua PC atau komputer riba mempunyai perakam mikrofon terbina dalam, anda boleh menambahkan mikrofon luaran atau alat dengar dari mana sahaja. Biasanya anda boleh menggunakan alat dengar lalai di telefon bimbit anda.

  Langkah - 2: Buka laman Google Docs di Google Chrome

  Langkah seterusnya yang harus anda lakukan ialah membuka laman Google Docs di Google Chrome.

  Ingat! Fitur ini hanya dapat digunakan di Google Chrome , bukan di penyemak imbas web lain. Ini kemungkinan besar berlaku kerana Google hanya mahu menyokong sepenuhnya perkhidmatannya dalam produknya.

  Langkah - 3: Buka fail Resume

  Di lajur "Mulakan dokumen baru", anda akan melihat pelbagai pilihan dokumen yang dapat anda buka dan gunakan untuk keperluan data anda.

  Baiklah, untuk makluman anda, ciri ini tidak tersedia jika anda membukanya dalam fail "Kosong". Sekiranya anda membukanya di sana, anda tidak akan menemui ciri Menaip Suara.

  Ciri ini hanya terdapat dalam fail "Resume". Oleh itu, pilih " Resume " yang terletak nombor dua dari kiri, tepat di sebelah kiri fail "Blank".

  Langkah - 4: Padamkan semua catatan dalam Resume

  Kemudian setelah halaman Resume dibuka, anda akan melihat tulisan dengan pelbagai gaya dan bentuk seperti ini.

  Apa yang perlu anda lakukan adalah sangat mudah. Padamkan semua tulisan sehingga menjadi bersih seperti ini.

  Sekarang fail dokumen siap digunakan untuk menaip suara!

  Langkah - 5: Cari Pilihan Menaip Suara / Dikte

  Setelah semua tulisan dihapus, cari " Alat / Alat " di bar Menu, kemudian klik. Alat diselaraskan dengan pilihan menu lain seperti Fail, Edit, Lihat, dan sebagainya.

  Setelah anda mengklik, cari pilihan " Menaip Suara " atau " Dikte " dalam bahasa Indonesia. Sekiranya ya, klik.

  Langkah - 6: Cuba Katakan Apa yang Anda Mahukan Ditulis dalam Dokumen

  Selepas itu, simbol Mic akan muncul di sebelah kiri dengan pilihan bahasa di atasnya. Sekiranya anda ingin menggunakan Bahasa, pilih Bahasa Indonesia .

  Setelah selesai, anda boleh mencuba menyebut perkataan yang ingin anda tulis. Caranya, klik simbol Mic sehingga berubah menjadi merah .

  Sekiranya berubah menjadi merah, anda boleh mula bercakap sambil menutup bibir anda ke mikrofon atau alat dengar.

  Harap ingat, pastikan anda mengucapkan kata-kata dengan sebutan dan intonasi yang jelas. Contohnya katakan kalimat, " Inilah cara menaip menggunakan suara. "

  Sekiranya anda ingin menggunakan tanda baca, yang harus anda lakukan hanyalah mengucapkannya pada akhir ayat, seperti " Titik " atau " Koma ". Sekiranya ya, tahniah, anda berjaya menaip menggunakan suara di PC atau komputer riba!

  Panduan Cara Mudah Mengetik Menggunakan Suara di Android

  Sekarang, jika anda sudah tahu cara mengetik menggunakan suara di PC atau komputer riba, sekarang anda juga perlu tahu cara mengetik menggunakan suara di Android.

  Di sini, Jaka akan menggunakan fitur Google Docs sekali lagi , memandangkan aplikasinya sudah tersedia pada telefon pintar Android pada umumnya, lengkap dengan aplikasi Papan Kekunci Google.

  Langkah - 1: Buka Dokumen Google

  Buka Dokumen Google yang ada di Google Drive atau yang telah anda pasang secara berasingan pada telefon pintar anda.

  Langkah - 2: Tekan Butang Mikrofon pada Papan Kekunci

  Selepas itu, anda akan melihat butang mikrofon pada papan kekunci. Kedudukannya bergantung pada tetapan papan kekunci pada setiap telefon bimbit.

  Ada yang berada di bawah, selari dengan Space, ada yang di atas, selari dengan butang Clipboard dan Tetapan. Tekan butang mikrofon.

  Langkah - 3: Cuba Katakan Apa yang Anda Mahukan Ditulis dalam Dokumen

  Sekiranya demikian, anda akan melihat skrin papan kekunci berubah menjadi layar rakaman. Anda boleh mula bercakap sambil menutup bibir dengan mikrofon atau alat dengar.

  Harap ingat, pastikan anda mengucapkan kata-kata dengan sebutan dan intonasi yang jelas. Sekiranya demikian, tulisan akan muncul secara automatik di skrin.

  Itulah panduan untuk menaip menggunakan suara di PC atau Android.

  Apa pendapat kamu? Tulis di ruangan komen di bawah, ya! Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Menaip atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan