Cara Melumpuhkan Whatsapp buat sementara waktu untuk Android & iPhone

Pemberitahuan WA menjengkelkan? Berikut adalah panduan untuk melumpuhkan Whatsapp dengan mudah di Android dan iPhone!

Adakah anda pernah merasa kesal kerana banyak sembang masuk dari kumpulan Whatsapp?

Memang, sembang dalam kumpulan WA sering mengganggu jumlah pemberitahuan yang masuk . Terutama jika anda bermain permainan, terasa kesal kerana papan pemberitahuan terus muncul.

Nah, Jaka puya bagaimana untuk sementara mematikan WhatsApp / WA sama ada pada telefon bimbit Android seperti Samsung, Oppo, atau bahkan di telefon bimbit iPhone. Anda boleh berlatih secara langsung dan mengelakkan pemberitahuan yang mengganggu.

 • Cara Melumpuhkan Whatsapp sementara di Android dengan Aplikasi
 • Cara Melumpuhkan Whatsapp Sementara pada iPhone
 • Cara mematikan WhatsApp buat sementara waktu di Android dan iPhone

  Pemberitahuan WA yang masuk berulang kali memang sangat mengganggu. Ini boleh ditipu dengan melumpuhkan Whatsapp sehingga sembang dihantar kepada anda, hanya sehingga status Dihantar / Dihantar atau periksa satu sahaja .

  Di samping itu, anda juga melihat mesej di WhatsApp yang telah dihapus / dihapus melalui artikel yang ditulis Jaka di pautan ini . Oleh itu, anda dapat mengetahui mesej apa yang dihantar sebelumnya.

  Sekarang, kembali ke topik asal, anda boleh mematikan Whatsapp dengan pelbagai cara, baik menggunakan aplikasi dan tanpa aplikasi. Kaedah yang akan diberikan oleh Jaka merangkumi telefon Android dan iPhone. Tidak perlu berlama-lama lagi, berikut adalah panduan!

  Cara mematikan WhatsApp pada Android buat sementara waktu tanpa aplikasi

  Cara pertama untuk Jaka bermula dari yang paling mudah dan boleh dilakukan tanpa menggunakan aplikasi tambahan. Caranya adalah dengan memaksa atau menghentikan aplikasi WhatsApp.

  Inilah cara lengkap:

  Langkah 1 - Buka tetapan pada telefon bimbit anda dan klik pada Aplikasi atau Aplikasi .

  Langkah 2 - Cari dan klik aplikasi WhatsApp .

  Langkah 3 - Klik Force Stop dan pilih Ok ketika diberi pemberitahuan.

  (Bonus) Langkah 4 - Selain Force Stop, anda juga dapat mematikan pemberitahuan melalui kolom pemberitahuan kemudian pilih Blokir. Seperti gambar di bawah.

  Cara Melumpuhkan Whatsapp sementara di Android dengan Aplikasi

  Cara mematikan WA / WhatsApp sementara yang kedua adalah menggunakan aplikasi. Kali ini, Jaka akan menggunakan Hibernator . Aplikasi ini digunakan untuk mematikan pemberitahuan aplikasi di Android dan menjimatkan bateri telefon bimbit anda.

  Anda boleh memuat turunnya melalui pautan yang diberikan Jaka di bawah:

  Aplikasi Utiliti Ouadban Youssef MUAT TURUN

  Inilah cara lengkap untuk menggunakan Hibernator:

  Langkah 1 - Buka aplikasi Hibernator

  Langkah 2 - Geser skrin ke bawah sehingga anda menemui lajur Aplikasi yang Dilancarkan

  Langkah 3 - Cari aplikasi Whatsapp di lajur, leret ke bawah atau ke atas untuk mencari aplikasinya.

  Langkah 4 - klik tanda ZZZ di sebelah kanan WhatsApp. Tunggu sebentar dan aplikasi secara automatik akan mematikan Whatsapp anda.

  Langkah 5 - Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula aplikasi Whatsapp, anda boleh menghidupkannya dari ruangan Aplikasi Hibernated seperti gambar di bawah.

  Pastikan Aksesibilitas aplikasi Hibernator kamu diaktifkan lewat setting. Jika belum kamu akan berikan notifikasi akses saat ingin menonaktifkan aplikasi.

  Aplikasi ini juga dapat menjimatkan RAM anda dengan mematikan aplikasi yang berjalan di latar belakang, dan dapat mengelakkan panas HP panas.

  Anda yang menggunakan iPhone boleh melakukan kaedah di bawah.

  Cara Melumpuhkan Whatsapp Sementara pada iPhone

  Tanpa aplikasi tersebut, Jaka belum menemui cara yang tepat untuk menyahaktifkan aplikasi Whatsapp seperti di Android selain mematikan data mudah alih itu sendiri.

  Walau bagaimanapun, ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pemberitahuan Whatsapp yang mengganggu lelaki. Ini adalah kaedah lengkap:

  Langkah 1 - Buka tetapan pada iPhone anda

  Langkah 2 - Leret skrin ke bawah dan klik Pemberitahuan

  Langkah 3 - Leret skrin ke bawah dan klik Whatsapp

  Langkah 4 - Klik bar slaid di sebelah kanan Benarkan Pemberitahuan untuk mematikan pemberitahuan Whatsapp anda.

  Dengan cara ini, anda tidak akan terganggu oleh pemberitahuan Whatsapp sehingga anda menghidupkan semula tetapan Benarkan Pemberitahuan.

  Cara Mengatasi Pemberitahuan WhatsApp Tidak Muncul di Android

  Sekarang, setelah anda mengetahui cara mematikan WA / WhatsApp, mungkin anda akan mengalami beberapa kesilapan atau ketinggalan dalam aplikasi anda. Salah satunya adalah masalah pemberitahuan WA yang tidak muncul atau hilang.

  Oleh itu, Jaka akan memberitahu penyebabnya serta bagaimana mengatasi pemberitahuan WA yang tidak muncul melalui artikel yang ditulis Jaka di sini . Sila klik dan dengar!

  Sebagai rujukan juga, Jaka telah mengumpulkan satu siri Mod WhatsApp terbaik yang boleh anda gunakan mengikut keperluan anda. Semua yang anda boleh baca melalui artikel yang ditulis Jaka di sini .

  Itulah cara untuk mematikan Whatsapp buat sementara waktu di Android dan iPhone menggunakan aplikasi atau tanpa aplikasi. Sangat mudah, bukan?

  Jangan lupa untuk menulis pendapat anda di ruangan komen, kawan-kawan, sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan