Bukan Hanya Murah, Petua ini Untuk Memilih Alat dengar yang Baik dan Berkualiti

Adakah anda keliru membeli alat dengar baru yang tahan lama? Berikut adalah petua memilih alat dengar yang baik dan berkualiti.

Adakah anda keliru membeli alat dengar baru yang tahan lama? Sangat sesuai, Jaka ingin mengulas petua memilih alat dengar yang baik dan berkualiti.

Selain harga yang rendah dan reka bentuk yang menarik, anda juga mesti memperhatikan spesifikasi. Walau bagaimanapun, yang paling penting adalah faktor keselesaan. Mari mulakan dengan membuat syarat diluruskan terlebih dahulu.

BACA JUGA
 • Jangan ke kanan dan ke kiri jika anda menggunakan fon telinga! Inilah sebabnya
 • Cara mudah dan berkesan untuk mengelakkan fon telinga kusut
 • 10 fon telinga tanpa wayar terbaik untuk telefon pintar (Kemas kini 2018)

Petua Memilih Alat dengar yang Baik dan Berkualiti

1. Perbezaan Headset, Headphone dan Eearphone

Alat dengar adalah peranti audio yang terdiri daripada fon kepala atau fon telinga dan mikrofon yang digabungkan dalam satu unit.

Sekiranya fon kepala pada dasarnya hampir sama dengan alat dengar, perbezaannya ialah fon kepala tidak dilengkapi dengan mikrofon. Walaupun fon telinga sebenarnya hampir sama dengan alat dengar dan fon kepala, tetapi bagaimana memakainya dengan memasukkannya ke lubang telinga Jelas kan?

2. Jenis-Jenis Earphone

Mengenai jenis fon telinga, terdapat dua bentuk fon telinga. Pertama, fon telinga Monitor In-Ear (IEM), biasanya jenis ini menggunakan getah dan masuk ke lubang telinga.

Kelebihan earphone In-ear ini adalah tidak menyakitkan ketika dipakai. Malangnya, tidak semua fon telinga jenis ini mempunyai kuncup yang selesa dipasang di telinga.

Kedua-dua earbud biasanya menggunakan plastik bulat keras, kerana hanya terpasang pada telinga dan tidak sesuai. Akibatnya masih ada beberapa jurang yang membuat suara dari luar dapat masuk dan agak sakit untuk digunakan.

Jadi, petua memilih alat dengar yang baik dari Jaka, jika anda ingin memilih fon telinga ini, anda harus mencari alat dengar yang mempunyai ukuran yang sesuai dengan telinga anda. Jangan terlalu besar dan tidak terlalu kecil.

3. Earphone di telinga

Fon telinga telinga dalam telinga menggunakan ikat kepala sehingga sedikit melekat pada cuping telinga, merasa lebih selesa dan tidak panas. Fon telinga ini juga mempunyai dua jenis, ada yang ringan dan ada yang berat dengan penyumbat telinga yang disebut sebagai earphone Over-the-ear.

Dalam kes ini, anda mesti berhati-hati dalam memilih ukuran fon telinga, pastikan penutup telinga fon kepala meliputi sekurang-kurangnya 95 peratus telinga anda. Sehingga dapat dipakai dengan selesa untuk jangka waktu yang lama.

Sekiranya anda membeli secara dalam talian dan tidak dapat mencuba sebelum membeli, anda masih harus mencari fon kepala dengan ikat kepala yang boleh disesuaikan sekiranya ada

4. Fon telinga tanpa wayar

Boleh dikatakan yang paling keren, kerana tidak perlu rumit dengan kabel. Anda hanya memerlukan sambungan Bluetooth untuk dapat berhubung dengan peranti yang ada.

Malangnya, kerana ia dilengkapi tanpa wayar, fon telinga tanpa wayar ini memerlukan pengisian semula bateri. Ia agak menyusahkan, tetapi membuahkan hasil fungsi yang lebih mudah alih.

Di samping itu, jika anda mahukan kualiti yang baik, harganya juga agak mahal dan kisarannya juga berbeza-beza.

5. Ketahui Lebih Lanjut mengenai Spesifikasi

Setelah anda mengetahui syarat dan jenis fon telinga, sekarang cari lebih banyak mengenai spesifikasi alat dengar.

Jadi bagaimana anda tahu sama ada produk itu bagus atau tidak? Kerana anda tidak dapat mencuba fon telinga sebelum anda membeli.

Sekarang bagaimana untuk mengetahui adalah dengan memeriksa spesifikasi alat dengar sasaran anda. Berikut adalah spesifikasi teknikal yang harus anda periksa semasa memilih fon telinga:

 • Impedansi - Pada asasnya, semakin tinggi impedans peranti, arus semakin kurang. Untuk mencapai kekuatan maksimum, dan dalam hal ini, kualiti suara terbaik, salah satunya ialah ia mesti memadankan impedans sumber dengan impedans fon telinga.

 • Sensitiviti - Untuk mendengar muzik yang selamat, anda mesti memilih fon telinga terbaik dengan tahap kepekaan jarak pertengahan. Sekiranya anda memilih kepekaan jarak jauh, dan dengan hanya separuh kelantangan, telinga anda akan rosak dari masa ke masa.

 • Respons Frekuensi - Diukur dalam hertz (Hz), ini merujuk kepada jarak frekuensi yang boleh diulang oleh earphone audio. Mengetahui tindak balas frekuensi fon kepala dapat membantu anda memilih peranti yang tepat jika anda ingin mendengar jenis muzik tertentu. Contohnya, jika anda ingin mendengar muzik dengan aliran bass, anda harus mencari fon telinga dengan frekuensi bass rendah.

 • Pemacu - Berfungsi untuk menghasilkan bunyi di peranti anda. Oleh itu, semakin kuat / semakin besar pemandunya, semakin banyak suara akan keluar. Pemandu juga boleh meningkatkan bass, mid dan treble mengikut genre muzik tertentu.

 • Pengasingan Bunyi - Fon telinga ini berfungsi untuk menyekat bunyi lain sehingga anda menikmati muzik yang anda dengarkan. Ia sangat sesuai untuk anda yang sering berada di jalan raya atau di tempat yang sesak.

 • Pembatalan Kebisingan - Tidak seperti Pengasingan Suara yang memisahkan muzik dari bunyi latar, Pembatalan Kebisingan berfungsi untuk menyekat semua jenis kebisingan di persekitaran anda. Mustahil anda dapat mendengar sebarang suara dari luar, dan membiarkan anda tertidur di persekitaran yang bising.

 • Tahan Peluh - Adakah anda sering mendengar muzik semasa berjoging atau di Gim? Sekiranya demikian, anda harus memilih fon telinga Tahan Peluh. Fon telinga ini dibina terutamanya untuk menyekat kelembapan dari peluh.

 • Bluetooth - Jenis fon telinga ini disambungkan ke peranti anda menggunakan teknologi Bluetooth. Mereka menawarkan kebebasan yang besar terutama jika anda melakukan sukan atau aktiviti yang memerlukan banyak pergerakan.

6. Sempurna

Tidak semua fon telinga terbaik dapat menandingi telinga kita. Faktor seperti bentuk telinga dan reka bentuk fon telinga berbeza.

Oleh itu, mencari fon telinga yang sesuai dengan telinga anda adalah penting. Fon telinga yang buruk hanya akan menyakitkan telinga anda setelah beberapa minit menggunakannya, terutama bagi orang yang mempunyai telinga luaran yang sensitif.

Jaka mengesyorkan membeli fon telinga dengan Nestle lembut di lubang telinga anda. Sebilangan besar daripadanya mempunyai alas getah yang tidak menyakitkan seperti plastik.

Ada juga pilihan lain yang mungkin lebih selesa, seperti fon telinga khas yang dilengkapi dengan tip busa, dan bantalan yang dibentuk khas sesuai dengan bentuk telinga anda.

Itulah petua untuk memilih alat dengar yang baik dan berkualiti. Jadi jenis fon telinga yang anda pilih? Kongsi pendapat anda.

Baca juga artikel mengenai Earphone atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan