Ingin Membeli Pencetak? Mesti Tahu Perbezaan antara Pencetak Inkjet, Laser dan LED

Sudah tahu perbezaan antara jenis pencetak? Sekiranya tidak, lihat perbezaan pencetak inkjet, laser, dan LED.

Pencetak adalah salah satu alat tambahan komputer yang mempunyai fungsi yang sangat penting . Walaupun sekarang, sudah ada pencetak yang menyokong mencetak fail dari telefon pintar.

Sebilangan besar orang pasti mempunyai pencetak ini untuk memudahkan mereka mencetak pelbagai fail dari komputer mereka seperti dokumen pejabat, foto, poster dan sebagainya .

Sehingga kini, kami mengetahui tiga jenis pencetak yang digunakan secara umum, iaitu Inkjet, Laser, dan LED . Saya tertanya-tanya apa perbezaan ketiga pencetak itu?

BACA JUGA
  • Tidak mempunyai perkara yang perlu dibuat! Peretas ini Membajak 150,000 Pencetak dan Mencetak Mesej Konyol
  • GOKIL! Lelaki ini berjaya membuat mesin Bumblebee menggunakan pencetak 3D!
  • Canon secara rasmi melancarkan 2 Jenis Pencetak dan Harga Terkini

Perbezaan antara Pencetak Inkjet, Laser dan LED

Walaupun kami sudah mengetahui perbezaan nama ketiga jenis pencetak ini, masih ada orang yang tidak memahami perbezaannya.

Baiklah, untuk kali ini Jaka akan membincangkan perbezaan dari pencetak Inkjet, Laser, dan LED serta memberikan cadangan mengenai jenis pencetak yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda. Dengar ya!

Ketahui Jenis Pencetak

1. Pencetak Inkjet

Foto: pcmag.com

Pencetak Inkjet adalah pencetak yang paling banyak digunakan di dunia. Seperti namanya, jenis pencetak ini masih menggunakan dakwat yang tersimpan dalam dua kartrij , masing-masing mengandungi dakwat cair hitam dan tinta campuran.

Pencetak ini banyak digunakan kerana harganya agak murah berbanding dua jenis pencetak yang lain dan penyelenggaraannya juga sangat mudah.

Jenis pencetak ini berfungsi dengan menggerakkan kepala cetak (terdapat dalam pencetak) menggunakan sejenis motor pemacu untuk menyemburkan dakwat pada kertas yang ditarik menggunakan roller .

Motor ini akan berhenti sejenak untuk memberi peluang kepada kepala cetak untuk menyemburkan dakwat pada jumlah yang sesuai untuk menghasilkan warna yang diperlukan, maka motor akan bergerak lagi.

2. Pencetak Laserjet

Foto: cnet.com

Seperti namanya, Laserjet adalah jenis pencetak yang menggunakan teknologi laser untuk mencetak fail berdasarkan arahan dari komputer.

Pencetak jenis ini berfungsi dengan cara yang sangat berbeza dengan jenis Inkjet, kerana jenis pencetak ini menggunakan prinsip elektrostatik .

Bahagian pencetak yang dinamakan Photoreceptor Drum akan dicas positif oleh Roller Pengisian Utama (PCR) , kemudian pencetak akan menyinari Drum Photoreceptor lebih awal dengan menggunakan cermin di dalam printer sebagai media untuk memantulkan cahaya untuk membentuk titik yang menghasilkan tulisan atau gambar.

Laser ini akan dimatikan jika terdapat bahagian kosong yang akan dicetak pada halaman kertas yang digunakan.

3. Pencetak LED

Foto: officedepot.com

Pencetak LED adalah jenis pencetak yang sebenarnya agak baru tetapi mempunyai cara kerja dan teknologi yang serupa dengan pencetak laser.

Satu-satunya perbezaan yang membezakan antara LED dan LaserJets adalah bahawa jika LaserJets menggunakan cahaya yang dipantulkan cermin untuk mencetak, jenis LED ini menggunakan sejenis diod yang memancarkan cahaya untuk membakar (mencetak) teks atau gambar pada kertas yang digunakan.

Jenis mana yang sesuai untuk anda?

Untuk menentukan jenis pencetak yang sesuai untuk anda, anda mesti terlebih dahulu mengingati keperluan dan anggaran anda .

Sekiranya anda hanya menggunakan pencetak untuk keperluan rumah, seperti mencetak fail dan gambar kerja sekali-sekala, pencetak Inkjet pastinya pilihan yang tepat memandangkan harganya agak lebih murah .

Sebaliknya, jika anda tidak menggunakan pencetak untuk penggunaan yang lebih banyak , misalnya, dalam skala pejabat , anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan pencetak Laserjet atau LED.

Sebagai cadangan, anda juga harus memilih jenis LED kerana setakat ini, jenis LED relatif lebih murah daripada Laserjet memandangkan komponen yang dimiliki oleh Laserjet agak mahal, seperti komponen cermin pantulan yang terdapat pada jenis Laserjet.

Itulah perbezaan antara pencetak Inkjet, Laser dan LED dan jenis mana yang sesuai untuk anda . Semoga bermanfaat dan pesan Jaka, pastikan melakukan penyelenggaraan pada pencetak anda secara rutin agar tidak cepat rosak.

, pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi artikel ini dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan