6 Fungsi Lain WhatsApp yang Jarang Digunakan oleh Ramai Orang

Aplikasi pemesejan yang paling popular di dunia bukan hanya keren untuk berbual. Ya, ada banyak fungsi WhatsApp lain yang dapat kita gunakan selain mengirim pesan. Ingin tahu? Berikut adalah beberapa fungsi lain dari WhatsAp

WhatsApp sememangnya sangat rajin mengeluarkan ciri baru untuk memanjakan penggunanya. Aplikasi pemesejan yang paling popular di dunia bukan hanya senang untuk berbual, kawan-kawan.

Ya, ada banyak fungsi WhatsApp lain yang dapat kita gunakan selain mengirim pesan. Ingin tahu? Berikut adalah beberapa fungsi WhatsApp yang jarang diketahui oleh ramai orang.

BACA JUGA
  • Cara Membalas Mesej WhatsApp Secara Automatik
  • Tiada Lagi Mangsa, Inilah 5 Jenis Penipuan di WhatsApp!
  • Cara Mengesan Orang Yang Menghantar Lokasi Palsu di WhatsApp

Fungsi WhatsApp yang lain

1. Aplikasi Penyuntingan Foto

Mula-mula kita boleh menggunakan WhatsApp sebagai aplikasi penyunting foto. Anda boleh memberikan kesan penapis yang menarik, memotong foto, menggunakan pelekat lucu, menambahkan teks, atau coretan pada foto.

2. Aplikasi Animasi GIF

Fungsi lain WhatsApp seterusnya adalah sebagai aplikasi untuk animasi GIF . Ya, format gambar bergerak memang menjadi trend, banyak digunakan di internet, baik di media sosial atau pemanis ketika berbual.

Anda boleh menukar video menjadi GIF dengan mudah dengan WhatsApp. Tetapkan diri anda, bahagian paling lucu dari adegan video untuk menjadi GIF.

LIHAT ARTIKEL

3. Permohonan Menghantar Fail

Daripada mengirim fail melalui e-mel yang mungkin telah lama dibalas oleh penerima, anda dapat mengirim fail dengan segera menggunakan WhatsApp, mereka akan segera dibuka. Kini anda boleh menghantar hampir semua jenis fail di WhatsApp.

Walaupun begitu, masih terdapat had ukuran fail. Anda boleh berkongsi fail seluas 100MB untuk Android dan hingga 128MB untuk iOS. Boleh tahan

4. Permohonan Peringatan

Adakah anda tidak pernah diberi tugas untuk membeli ini atau mencari maklumat yang anda fikir cukup penting? Ya, jika dibiarkan sahaja akan tenggelam dan hilang.

Anda juga boleh menggunakan WhatsApp sebagai aplikasi peringatan. Anda tahu ada ciri yang disebut "Starred Messages", di mana anda boleh memberikan tanda bintang untuk merakam maklumat penting.

Caranya adalah dengan memilih mesej yang ingin anda tandakan, sentuh dan tahan selama beberapa saat. Tanda bintang akan muncul di tajuk WhatsApp, pilih tanda bintang.

Sekiranya anda ingin melihat mesej yang telah dibintangi, anda hanya boleh menyentuh menu titik di sudut kanan atas. Kemudian pilih tab yang berbunyi "Mesej Berbintang".

5. Aplikasi Panggilan Telefon atau Video Percuma

Yang ini pasti anda sudah tahu, anda boleh menggunakan WhatsApp dan bukannya panggilan telefon menggunakan kredit. Cukup beli pakej internet bulanan, anda boleh membuat panggilan telefon atau panggilan video secara percuma mengikut keinginan anda.

6. Untuk Mengetahui Kekasih Anda yang Curang

Merasakan dia tiba-tiba berubah? Tindak balas lama, Terakhir Terlihat dan Baca telah dimatikan. Oleh itu, kami tidak tahu sama ada hendak masuk dalam talian dan mesejnya telah dibaca atau tidak.

Untuk memastikan bahawa dia masih peduli atau tidak dan mengetahui mesej anda dibaca atau tidak walaupun cek biru WhatsApp dimatikan. Anda boleh menonton video di atas.

Itulah 6 fungsi WhatsApp yang mungkin tidak anda ketahui. Jadi, bukan hanya untuk bersembang dengan tangan pengkritik. Adakah anda mempunyai maklumat tambahan mengenai fungsi WhatsApp yang lain? Kongsi di ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan