Cara Memindahkan Kenalan Telefon Menggunakan Akaun Google

Ini penting, ini adalah cara membuat sandaran semua nombor telefon berharga anda di antara akaun Google.

Telefon pintar yang kami gunakan tentu saja mengandungi data penting. Salah satu contohnya ialah hubungan telefon . Bagi pengguna telefon Android, tempat paling selamat untuk menyimpan nombor telefon adalah di akaun Google. Jadi, secara bersama-sama telefon bimbit tidak menjadi masalah. Kerana kenalan telefon akan diselaraskan secara automatik pada peranti baru.

Walaupun begitu, semua yang penting mesti menjadi sandaran kita. Kerana mungkin akaun Google utama anda diambil alih oleh seseorang yang digodam, jadi anda harus mempunyai sandaran. Malangnya, Google tidak menyediakan cara untuk menyegerakkan kenalan telefon secara automatik antara dua akaun Google yang berbeza. Sebaliknya, anda perlu melakukan beberapa langkah. Melaporkan dari Howtogeek, berikut cara memindahkan nombor telefon bimbit ke Android lain .

BACA JUGA
  • Cara Memadam Kenalan Pendua pada Telefon Pintar Android
  • Cara Menyekat dan Membuka Blok Kenalan BBM Orang Lain di Android
  • Cara menghilangkan kenalan Facebook pada buku telefon Android anda

Cara Membuat Sandaran Kenalan Telefon Menggunakan Akaun Google Lain

1. Eksport Kenalan dari Akaun Google Pertama

Sebelum memulakan, anda pertama kali mengunjungi halaman Kenalan Google dan log masuk dengan akaun Google pertama anda. Sekiranya paparan yang anda lihat seperti gambar di atas, ini bermakna anda sudah menggunakan Kenalan Google versi terbaru.

Seterusnya anda mengklik pilihan Lain dan pilih Eksport , pop timbul pengesahan akan muncul bahawa versi pratonton Google kenalan belum menyokong pengeksportan. Jangan risau, untuk mengeksport anda cukup klik Buka Kenalan Lama .

Sekiranya anda telah membuka paparan lama seperti gambar di atas, maka anda boleh memilih kenalan satu persatu atau memilih semua kenalan. Kemudian, buka tab Lain dan pilih Eksport . Itulah langkah pertama, cara memindahkan nombor telefon bimbit ke Android lain.

2. Simpan ke Format CSV Google

Selepas anda memilih Eksport , pop timbul akan muncul. Di mana sekali lagi anda boleh menguruskan kenalan yang ingin anda pindahkan. Anda boleh memilih hingga 250 kenalan secara manual, memilih mengikut kumpulan, atau semua kenalan.

Seterusnya, anda boleh memilih format eksport mana. Terdapat 3 pilihan, pertama format CSV Google untuk diimport ke dalam akaun Google. Format CSV Outlook, untuk diimport ke Outlook atau aplikasi lain. Dan, format vCard untuk diimport ke dalam Buku Alamat Apple atau aplikasi lain. Setelah siap, klik Eksport dan simpan fail di komputer anda.

3. Import ke Akaun Google Baru

Sekarang anda mempunyai fail eksport dari akaun Google pertama anda, jadi langkah seterusnya untuk memindahkan kenalan HP ke Android lain adalah dengan mengimportnya ke dalam akaun Google baru anda.

Masih di halaman Kenalan Google, sekarang anda membuang akaun Google lama dan log masuk dengan akaun Google yang baru. Seperti dalam langkah di atas, klik pilihan Lain dan pilih Import .

Seterusnya pilih fail eksport dan pilih Import . Oleh itu, tidak lama, semua kenalan di akaun Google pertama anda beralih ke akaun Google yang baru. Anda berjaya menyandarkan nombor telefon yang berharga, jadi tunggu apa lagi? Lakukan cadangan sekarang, semoga berjaya.

Artikel Berkaitan