5 Cara Membuka Tapak yang Disekat di PC & Android, Dijamin Berfungsi!

Adakah anda ingin membuka Netflix atau Reddit tetapi disekat oleh kerajaan? Tenang, di sini, Jaka, anda tahu cara membuka laman web yang disekat tanpa aplikasi dan aplikasi

Adakah anda pernah kecewa kerana tidak dapat mengakses laman web yang disekat oleh kerajaan?

Bukan hanya laman web atau laman web dewasa dengan kandungan negatif. Kadang kala, penyekat ini juga dilakukan ke laman web lain seperti Reddit yang kebetulan merupakan forum internet terbesar di dunia.

Walaupun kempen Internet dan Kesihatan yang Selamat atau INSAN telah dipergiatkan oleh kerajaan sejak sekian lama, nampaknya usaha ini sia-sia, geng.

Buktinya, laman web haram tetap berada di senarai teratas laman web yang paling banyak dikunjungi oleh netizen Indonesia.

Untuk menambah pengetahuan anda, Jaka akan mengkaji secara menyeluruh cara membuka laman web yang disekat tanpa aplikasi dan aplikasi.

 • Nyahsekat Tapak dengan SSH
 • Nyahsekat Tapak dengan Pelayan DNS
 • Nyahsekat Tapak dengan Proksi Web
 • Nyahsekat Tapak dengan Alat Tambah Chrome & Firefox
 • Bonus: Cadangan Pelayan DNS Terbaik (Internet Cepat & Anti-Blok)
 • Pengumpulan Cara Membuka Laman Web yang Disekat Kerajaan (PC & Android)

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membuka laman web yang disekat oleh pemerintah. Bermula dari menggunakan VPN, menukar DNS, dan sebagainya.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda beberapa petua tentang cara membuka laman web yang disekat di Google Chrome, Android, PC, dan komputer riba.

  Pasti anda tidak sabar, bukan? Nah, bukannya menunggu lebih lama, lihat artikel berikut, ya, geng!

  1. Buka blokir laman web dengan VPN

  Kaedah pertama yang boleh anda lakukan untuk membuka laman web yang disekat di Google Chrome adalah dengan menggunakan aplikasi VPN . VPN berfungsi dengan mengacak alamat IP untuk membuka laman web yang disekat.

  Dengan menggunakan VPN, anda boleh melayari internet dengan bebas melalui telefon bimbit dan PC Android anda.

  Pertama, Jaka akan memberitahu anda cara membuka laman web yang disekat pada telefon Android. Anda boleh menggunakan aplikasi yang disebut Turbo VPN untuk melakukan ini.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Turbo VPN , yang boleh anda muat turun secara percuma melalui pautan di bawah.
  DOWNLOAD Aplikasi Rangkaian VPN Turbo
  • Langkah 2: Buka aplikasi Turbo VPN dan ketik butang Saya Setuju untuk meneruskan. Untuk memilih pelayan, anda boleh mengetuk ikon dunia di kanan atas.
  • Langkah 3: Pilih salah satu pelayan percuma yang tersedia dan anda secara automatik akan disambungkan ke rangkaian VPN untuk telefon bimbit Android anda.
  • Langkah 4: Sekiranya anda sudah tersambung, ikon Sambungan teks dan VPN akan muncul di bar pemberitahuan. Anda juga dapat melihat status dan kelajuan rangkaian di sini.

  Selain telefon Android, Anda juga dapat menggunakan aplikasi VPN di PC atau komputer riba untuk melayari Google Chrome dengan bebas. Salah satu aplikasi yang disyorkan oleh Jaka adalah TunnelBear VPN .

  Dengan hanya satu klik butang, anda boleh menyambung ke pelayan VPN terbaik secara automatik. bagaimana? Ikuti langkah di bawah!

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi TunnelBear VPN untuk PC yang anda dapat melalui pautan di bawah.
  TunnelBear TunnelBear MUAT TURUN Aplikasi
  • Langkah 2: Setelah pemasangan selesai, buka aplikasi TunnelBear VPN dan segera tekan togol untuk mengaktifkan VPN di bahagian atas.
  • Langkah 3: Tunggu rangkaian VPN yang terbaik dan stabil untuk menyambung dengan cepat ke PC atau komputer riba anda. Buka penyemak imbas secara langsung untuk menikmati akses internet percuma.

  Selain aplikasi VPN Turbo dan VPN TunnelBear, Anda juga dapat menggunakan aplikasi VPN anti-blokir lain yang memiliki fitur dan kinerja maksimum yang sama.

  Lebih-lebih lagi, beberapa aplikasi mempunyai sejumlah ciri tambahan yang sangat membantu anda.

  2. Buka blokir laman web dengan SSH

  Selain VPN, anda juga dapat membuka situs yang disekat menggunakan SSH (Secure Shell) . SSH berfungsi sebagai rangkaian yang melindungi pertukaran data dari ancaman virus.

  VPN dan SSH boleh dikatakan mempunyai ciri yang hampir sama. Bezanya, di sini anda akan menggunakan pihak ketiga, terutamanya untuk proses SSH Tunneling .

  Untuk menggunakan kaedah SSH, anda boleh menggunakan telefon Android secara langsung. Caranya agak mudah dan anda boleh mengikuti seperti berikut.

  • Langkah 1: Buka laman FastSSH dan pilih pelayan Indonesia (//www.fastssh.com/page/secure-shell-servers/continent/asia/indonesia). Kemudian ketik Buat Akaun SSH Indonesia dan buat akaun dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda. Kemudian ketik Buat Akaun .
  • Langkah 2: Tunggu sehingga anda mendapat nama pengguna SSH, kata laluan SSH, dan alamat IP host yang boleh anda rakam dan akan digunakan pada langkah seterusnya.
  • Langkah 3: Selepas itu, anda hanya perlu memuat turun dan memasang aplikasi KPNTunnel Revolution yang boleh anda dapatkan di pautan di bawah.
  Pembangun Perisian KPN MUAT TURUN Utiliti Aplikasi
  • Langkah 4: Buka aplikasi KPNTunnel Rev dan yang harus anda lakukan hanyalah pergi ke menu Tetapan . Kali pertama anda mengaktifkan SSH Tunnel .
  • Langkah 5: Tatal ke bawah dan di bahagian Host / IP isikan format yang anda nyatakan sebelumnya. Isi juga nama pengguna dan kata laluan semasa anda mendaftar di laman FastSSH.com. Juga aktifkan Penyambungan Semula Auto dan isikan Pinger URL dengan "www.bing.com".
  • Langkah 6: Akhirnya aktifkan DNS Kustom dan anda boleh menggunakan tetapan lalai dalam aplikasi. Kemudian kembali ke halaman utama dan ketik Mula untuk mula menggunakan SSH.

  3. Bebaskan Tapak dengan Pelayan DNS

  Cara seterusnya untuk membuka laman web yang disekat adalah dengan menggunakan pelayan DNS (Domain Name System) yang berfungsi mengubah alamat IP menjadi alamat domain.

  cara membuka pelayan web yang disekat Jaka mengesyorkan kali ini adalah dengan menggunakan DNS 1.1.1.1 , dibuat oleh Cloudflare dan APNIC yang mengaku mempunyai akses terpantas dengan masa tindak balas sehingga 14.8ms.

  Untuk menggantikan DNS pada telefon Android, daripada melakukan tetapan manual, anda hanya perlu menggunakan 1.1.1.1 permohonan dari CloudFlare.

  Kaedah ini juga berlaku ketika anda menggunakan jaringan data atau WiFi dengan mengikuti langkah-langkah seperti berikut.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Cloudflare 1.1.1.1 , yang boleh anda dapatkan melalui pautan di bawah.
  Cloudflare Networking Apps, Inc. DOWNLOAD
  • Langkah 2: Terus membuka aplikasi dan anda hanya perlu menggeser togol sehingga Teks bersambung muncul dan ikon VPN muncul di bar pemberitahuan.

  Sementara itu, bagi anda yang menggunakan internet pada komputer riba PC atau Windows , anda juga boleh mengikuti cara membuka laman web yang disekat tanpa aplikasi sama sekali.

  Hanya tetapan di Panel Kawalan sahaja, anda boleh berpuas hati mengunjungi pelbagai laman web yang disekat oleh pemerintah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Buka menu Panel Kawalan pada PC atau komputer riba anda kemudian pergi ke pilihan Rangkaian dan Internet> Pusat Rangkaian dan Perkongsian . Di sini anda memilih pilihan Ubah tetapan penyesuai sekali lagi di sebelah kiri.
  • Langkah 2: Pada sambungan internet yang anda gunakan, klik kanan kemudian pilih pilihan Properties .
  • Langkah 3: Kemudian anda memilih pilihan Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) sekali lagi dan klik Properties di bahagian bawah.
  • Langkah 4: Di tetingkap seterusnya, pertama-tama anda mengaktifkan pilihan Gunakan alamat pelayan DNS berikut . Isi pelayan DNS Pilihan: 1.1.1.1 dan pelayan DNS Alternatif: 1.0.0.1 . Sekiranya ya, klik OK .

  Sekiranya anda telah menukar DNS dengan menggunakan kaedah di atas, internet anda dijamin dapat mengakses laman web yang sebelumnya disekat oleh pemerintah.

  Sekiranya tidak berjaya, cuba mulakan semula penyemak imbas dan buka semula pada PC atau komputer riba anda. Cara yang sama berlaku untuk telefon Android anda juga!

  4. Buka blokir Laman web dengan Proksi Web

  Anda juga boleh mengakses laman web yang disekat dengan menggunakan proksi web. Proksi web adalah laman web yang menyediakan akses internet melalui pelayan dari pihak ketiga.

  Kaedah ini adalah yang paling mudah dilakukan dan boleh dicuba secara langsung melalui penyemak imbas, baik pada PC atau telefon Android.

  Tetapi jangan sekali-kali cuba mengakses laman web dewasa sekiranya anda belum cukup umur, ya! Lebih baik anda menggunakannya untuk streaming di Netflix yang kebetulan disekat oleh Indihome.

  Langkah-langkah untuk menggunakan proksi web untuk mengakses web yang disekat dapat anda lihat di bawah, geng.

  • Langkah 1: Buka aplikasi penyemak imbas di telefon Android anda, kemudian pergi ke laman ProxySite (//www.proxysite.com/). Kemudian pada ruangan yang tersedia, anda hanya memilih pelayan, masukkan alamat laman web yang disekat, dan ketuk GO .
  • Langkah 2: Sekarang anda akan dialihkan untuk melayari menggunakan proksi web. Lawati laman web seperti biasa apabila anda menggunakan Chrome atau Mozilla menggunakan bar alamat di bahagian atas.

  Selain telefon bimbit Android, kaedah ini juga berkesan untuk anda lakukan di PC atau komputer riba.

  Setelah mencuba beberapa saat, proksi web tidak sepantas kaedah sebelumnya. Penyelesaiannya ialah anda boleh menukar pelayan dari proksi web yang digunakan.

  Anda juga dapat memeriksa kelajuan rangkaian internet yang anda gunakan sekarang kerana ini juga sangat berpengaruh.

  5. Bebaskan Tapak dengan Chrome & Firefox Add-On

  Selain kaedah di atas, terdapat lebih banyak cara untuk membuka laman web yang disekat tanpa aplikasi, anda tahu.

  Sekiranya anda malas memasang aplikasi VPN terlebih dahulu di PC atau komputer riba, anda juga boleh menggunakan sambungan VPN yang langsung "tersekat" di penyemak imbas anda!

  Bagaimana caranya? Di sini anda dapat membuka blokir laman web dengan tambahan atau pelanjutan untuk penyemak imbas seperti Google Chrome atau Mozilla Firefox yang popular digunakan.

  Pertama sekali untuk pengguna Chrome, anda boleh memuat turun dan menggunakan sambungan VPN khas dengan cara ini.

  • Langkah 1: Lawati halaman Kedai Web Chrome dan buka pelanjutan VPN Browsec - VPN Percuma dan Tanpa Had (//chrome.google.com/webstore/detail/browsec-vpn-free-and-unli/omghfjlpggmjjaagoclmmobgdodcjboh?hl=en). Kemudian ketik Tambah ke Chrome untuk mula memasang.
  • Langkah 2: Seterusnya, tetingkap pop timbul akan muncul untuk memasang pelanjutan VPN Browsec. Untuk meneruskan, anda hanya perlu mengklik Tambah pelanjutan .
  • Langkah 3: Sekiranya ada, anda dapat mengakses Browsec VPN dengan mengklik ikon di kanan atas. Kemudian anda boleh memilih pelayan terlebih dahulu dan geser togol untuk mula mengaktifkan.

  Kedua, untuk pengguna Mozilla, anda boleh menggunakan add-on muat turun percuma untuk mengakses laman web yang disekat dengan mengikuti kaedah berikut.

  • Langkah 1: Lawati halaman Tambah Firefox dan pilih AnonymoX (//addons.mozilla.org/en/firefox/addon/anonymox/) dan pilih Tambah ke Firefox .
  • Langkah 2: Terdapat juga pop timbul untuk mengesahkan pemasangan add-on. Di sini anda hanya klik Tambah untuk meneruskan proses.
  • Langkah 3: Setelah dipasang, anda boleh mengakses AnonymoX di ikon di kanan atas. Di sini anda hanya memilih pelayan dan geser togol untuk mula mengaktifkan ciri VPN.

  Bonus: Cadangan Pelayan DNS Terbaik (Internet Cepat & Anti-Blok)

  Seperti yang telah dikaji di atas, salah satu kaedah yang paling berkesan untuk memecah laman yang disekat adalah menggunakan DNS, kumpulan.

  Selain DNS 1.1.1.1 dari Cloudflare, terdapat juga beberapa cadangan pelayan DNS lain yang tidak kurang baiknya, anda tahu. Anda boleh melihat lebih banyak lagi dalam artikel di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Nah, itulah beberapa cara untuk membuka laman web yang disekat, geng. Ingat, gunakan kaedah ini dengan bijak dan bertanggungjawab!

  Adakah anda juga mempunyai kaedah lain yang berkesan? Sekiranya ya, jangan ragu untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Laman yang Disekat atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan