Ingin tahu! Cara mengetahui jenis fon dalam iklan atau aplikasi

Anda tidak tahu jenisnya? Anda boleh mencuba dan mengikuti cara mencari jenis fon dalam iklan atau aplikasi dari Jaka di bawah. Dengar ya!

Seiring dengan keperluan kosmetik dalam paparan perisian, pada masa ini terdapat banyak variasi fon. Sebenarnya, selalunya setiap perisian mempunyai standard untuk fon yang digunakan.

Oleh kerana karya kami selalu berkaitan dengan apa yang disebut komputer, adakah anda pernah terinspirasi oleh fon tetapi anda tidak tahu jenisnya? Anda boleh mencuba dan mengikuti cara mencari jenis fon dalam iklan atau aplikasi dari Jaka di bawah. Dengar ya!

BACA JUGA
  • 6 Cara Mengubah Fon pada Telefon Android Tanpa Root | Anti Gagal!
  • Mengapa semua MEME di Internet menggunakan fon yang sama ?!
  • Ini adalah Jenis Font Clash of Clans untuk Membuat Reka Bentuk Penulisan COC Ala

Cara mengetahui jenis fon dari gambar atau tulisan

Sebelum memasuki langkah-langkah bagaimana melakukannya. Jaka ingin memberitahu terlebih dahulu, bahawa di sini Jaka menggunakan alat dalam talian yang dipanggil WhatTheFont . Tanpa perlu berlama-lama lagi, berikut adalah langkah-langkahnya.

LIHAT ARTIKEL

Langkah-langkah untuk mengetahui jenis fon dari gambar atau tulisan

Langkah 1

Sediakan gambar tentang apa yang anda ingin ketahui jenis fon. Sebagai contoh, di sini Jaka ingin mengetahui jenis fon yang digunakan pada logo Google.

Langkah 2

Lawati laman web alat WhatTheFont. Anda boleh mengunjunginya melalui pautan yang disediakan Jaka di bawah.

Alat Dalam Talian WhatTheFont Klik Di Sini

Langkah 3

Pilih gambar yang telah anda siapkan dengan mengklik "Pilih Fail". Kemudian teruskan dengan mengklik "Teruskan".

Langkah 4

WhatTheFont akan melakukan analisis terhadap gambar yang telah anda muat naik. Pastikan analisis yang dilakukan oleh alat ini betul. Sekiranya demikian, teruskan dengan mengklik "Teruskan".

Langkah 5

Dan inilah hasilnya. WhatTheFont akan memberi anda banyak pilihan jenis fon yang serupa dengan gambar yang telah anda muat naik.

Alternatif Sekiranya Bukan Gambar

Sekiranya apa yang anda ingin periksa bukan gambar tetapi tulisan. Anda hanya perlu mengubah langkah nomor satu dalam prosesnya, yaitu dengan menggunakan Snipping Tools untuk membuat teks yang ingin Anda periksa ke dalam gambar.

Itu hanya petua dari Jaka tentang cara mengetahui jenis fon dari iklan atau aplikasi. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan fon atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Dr. Aneh

Artikel Berkaitan