Cara Menghapus Cache pada Telefon Android, Mempercepat dan Anti-Slipping Back!

Telefon bimbit anda lambat? Jangan tergesa-gesa untuk dihapus, mungkin cache pada telefon bimbit anda yang membuatnya perlahan. Inilah cara mengosongkan cache di telefon bimbit anda, dijamin dapat berjalan lancar dengan segera

Adakah anda merasakan telefon bimbit anda perlahan sejak kebelakangan ini? Atau adakah aplikasi yang tidak dapat berfungsi dengan optimum? Jangan reboot atau servis, geng! Mungkin telefon bimbit anda penuh dengan cache atau kuki .

Sesungguhnya, cache mempunyai faedah yang cukup besar pada telefon bimbit anda, terutamanya sebagai penyimpanan sementara data anda. Hanya jika terlalu banyak, telefon bimbit anda akan menjadi perlahan dan beberapa aplikasi akan rosak.

Oleh itu, dalam artikel ini, Jaka akan menerangkan cara membersihkan cache pada telefon bimbit Android anda , dari Samsung, Asus, Oppo, Vivo, Huawei, hingga Xiaomi. Dijamin lengkap dan jelas. Inilah ulasannya!

 • Cara Menghapus Cache Semua Aplikasi di HP
 • Cara membersihkan cache atau kuki pada telefon Android

  Seperti yang dijelaskan Jaka secara terperinci dalam artikel yang pernah ditulis Jaka , cache atau kuki adalah data sementara yang tersimpan di storan dalaman telefon pintar . Fungsinya adalah untuk membuat aplikasi berfungsi dengan lebih pantas dan efisien kerana data yang diperlukan sudah ada di telefon bimbit.

  Malangnya, data cache terlalu banyak dan terlalu banyak sebenarnya menjadikan prestasi telefon pintar menjadi perlahan. Ini kerana cache mengambil memori dalaman HP. Oleh itu, cache mesti dihapus dan dibersihkan secara berkala. Bagaimana saya mengosongkan cache di telefon bimbit saya?

  Tenang, di sini akan dijelaskan secara terperinci bagaimana membersihkan cache pada HP, baik tanpa menggunakan aplikasi apa pun atau dengan bantuan aplikasi pihak ketiga. Ingin tahu? Dengarkan penjelasan Jaka di bawah!

  Cara Menghapus Satu Cache Aplikasi di HP

  Selain membersihkan badan HP dari bakteria dan virus berbahaya , anda juga perlu membersihkan storan dan perisian HP anda dari cache atau kuki yang tidak penting secara berkala, geng.

  Untuk kaedah satu ini, anda tidak perlu memasang aplikasi apa pun kerana ciri-cirinya sudah tersedia di telefon bimbit Android anda, sama ada Samsung, Asus, Oppo, Vivo, Huawei, hingga Xiaomi. Ciri ini juga terdapat pada iPhone iOS!

  Oleh itu, daripada berlama-lama, Jaka berikut menyukai cara membersihkan cache di telefon Android tanpa aplikasi apa pun. Di sini, Jaka akan menggunakan Samsung J5 Pro (2017) . Pengaturan pada telefon bimbit ini mungkin sedikit berbeza dari telefon bimbit lain. Sila dengar panduan berikut!

  Langkah - 1 : Buka menu Tetapan / Tetapan di telefon bimbit anda. Selepas itu, cari dan ketik pilihan Aplikasi / Aplikasi (terdapat juga nama untuk Pengurus Aplikasi di beberapa HP).

  Langkah - 2 : Pilih aplikasi yang ingin anda hapus cache, terutama yang anda rasa menggunakan memori dalaman yang paling banyak. Ambil Instagram sebagai contoh .

  Sila ketik ikon aplikasi Instagram.

  Langkah - 3 : Nanti anda akan menemui beberapa pilihan. Sila ketik pilihan Penyimpanan .

  Langkah - 4 : Selepas itu, ketuk Clear Cache di sebelah kiri Clear Data.

  Selesai! Data cache yang ada akan terhapus seperti gambar di bawah.

  Selain berfungsi untuk menghapus data yang tidak perlu, fitur Clear Cache juga biasa digunakan untuk memperbaiki bug atau aplikasi yang bermasalah.

  Cara Menghapus Cache Semua Aplikasi di HP

  Nah, kelemahannya jika menggunakan kaedah di atas adalah anda harus mengetuk tetapan aplikasi satu persatu untuk membersihkan cache. Sudah tentu kaedah ini tidak begitu berkesan!

  Jika anda ingin mengosongkan cache semua aplikasi dalam 1 sel pada satu masa, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga. Di sini, Jaka akan cuba menggunakan aplikasi CCleaner untuk membersihkan cache. Aplikasi ini juga sangat sesuai untuk membersihkan RAM HP Android , anda tahu!

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara menghapus data fail cache yang paling kuat di telefon bimbit anda, berikut adalah panduan!

  Langkah - 1 : Muat turun dan pasang aplikasi CCleaner . Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memasangnya melalui pautan yang disenaraikan Jaka di bawah.

  Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

  Langkah - 2 : Apabila anda memasukkan kemudian, anda akan diminta untuk membenarkan beberapa kebenaran. Ikuti langkah yang diberikan oleh CCleaner sehingga tanda semak muncul.

  Tenang saja, geng, semuanya dijamin selamat. Sekiranya ada, ketik Mula Membersihkan .

  Langkah - 3 : Aplikasi akan memproses data di telefon bimbit anda yang perlu dihapus, salah satunya adalah fail cache. Sila tunggu sebentar.

  Jika demikian, pemberitahuan akan muncul yang menyenaraikan fail yang perlu anda hapus seperti gambar di bawah.

  Langkah - 4 : Sekiranya anda yakin, ketuk Selesaikan Pembersihan yang ada di bahagian bawahnya.

  Selesai! Data fail cache anda telah dipadamkan sepenuhnya. Pemberitahuan kemudian akan muncul seperti di bawah.

  Selain cache, anda juga diberi pilihan untuk hibernasi aplikasi yang tidak digunakan dan menghapus foto lama. Sekiranya berminat, ketuk Seterusnya , tetapi jika tidak, ketik simbol silang di sudut kiri atas.

  Itulah penjelasan Jaka mengenai cara memeriksa bungkusan barang JNE sama ada ia sudah tiba atau tidak. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan