Cara Menjadikan Android sebagai Monitor Komputer (Percuma) 100% BEKERJA!

Pernah melihat rakan menggunakan komputer dengan dua monitor sekaligus? Inilah cara menjadikan Android sebagai monitor komputer anda ..

Anda mungkin pernah melihat rakan yang menggunakan komputer dengan dua monitor sekaligus. Ya, pengguna Windows memang boleh menggunakan lebih dari satu monitor.

Sekiranya anda juga ingin merasakan pengalaman menggunakan desktop yang lebih luas , tetapi tidak memiliki monitor tambahan, mengapa tidak mencuba menggunakan telefon pintar atau tablet Android?

Dengan menjadikan peranti Android sebagai monitor ke komputer anda, sudah tentu ia membolehkan anda melakukan beberapa perkara sekaligus. Inilah cara menjadikan Android sebagai monitor komputer anda. Dengar ya!

BACA JUGA
  • Hanya Razer Yang Boleh! Laptop Permainan yang Mempunyai 3 Monitor
  • Ulasan: ASUS MG279Q, Monitor Permainan Terbaik dengan hanya 9 Juta!

Cara Menjadikan Android sebagai Monitor Komputer

Muat turun Spacedesk (Paparan Jauh)

Untuk menjadikan peranti Android sebagai monitor tambahan pada komputer, kami akan bergantung pada aplikasi yang disebut Spacedesk . Anda mesti memasangnya di peranti Android dan juga komputer anda.

Muat turun fail pemasang Spacedesk (MSI) untuk Windows 32-bit atau 64-bit

Utiliti Aplikasi Datronicsoft DOWNLOAD

Langkah Menjadikan Android sebagai Monitor

Pertama, anda memuat turun dan memasang Spacedesk pada Android dan komputer anda. Selepas memasang, pastikan anda menghidupkan semula komputer anda. Inilah cara menghubungkannya.

  • Untuk menghubungkan keduanya, kami bergantung pada sambungan WiFi . Oleh itu, pastikan kedua-dua peranti disambungkan pada rangkaian WiFi yang sama.

  • Sekarang buka aplikasi Spacedesk pada Android anda, kemudian masukkan alamat IP komputer anda .

  • Cara membuka CMD , kemudian ketik ' ipconfig ', masukkan IP anda dalam aplikasi dan klik ' Sambung '.

Tetapan Pelbagai Monitor

Kini anda berjaya menjadikan Android anda sebagai monitor tambahan. Dengan petua komputer ini, anda boleh memindahkan tetingkap ke monitor lain dengan drag and drop. Untuk mengawal cara ini berfungsi, anda boleh mengklik kanan pada desktop > Resolusi Skrin , maka anda akan melihat dua monitor dikesan.

LIHAT ARTIKEL

Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa monitor 1 adalah monitor komputer atau monitor utama . Manakala monitor 2 adalah skrin Android anda atau monitor tambahan. Anda boleh menetapkan resolusi ke 1,280 1.024 agar selesa.

Ada beberapa pilihan yang dapat anda sesuaikan dengan keperluan anda, yaitu:

  • Gandakan paparan ini: Kedua-dua monitor akan memaparkan desktop yang sama . Jadi apa yang ada di monitor 1 adalah yang ada di monitor 2.
  • Luaskan paparan ini: Pilihan ini akan membahagikan desktop menjadi 2 monitor . Membolehkan kita bekerja sambil menonton filem.
  • Tunjukkan desktop hanya 1: Desktop akan muncul di monitor 1, jadi monitor lain tidak akan digunakan .
  • Hanya tunjukkan desktop 2: Desktop akan muncul di monitor 2 , maka monitor lain tidak akan digunakan.

Itulah cara menjadikan Android sebagai monitor komputer anda. Bagaimana? mudah bukan. Oh ya, aplikasi Spacedesk ini masih dalam versi Beta. Oleh itu, harap maklum sekiranya masih terdapat pepijat. Semoga versi akhir yang lebih stabil akan dikeluarkan dengan cepat. Selamat mencuba!

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan