Cara membuat Templat Cabaran & Cerita Bingo Instagram anda!

Adakah anda ingin menyertai Cabaran Bingo on IG Story? Anda juga boleh membuat sendiri dengan mengikuti cara membuat templat Instagram Bingo + templat bingo kosong, periksa di sini!

Media sosial kini bukan lagi alat komunikasi, anda tahu. Kini anda boleh menggunakannya untuk bermain permainan menarik seperti ini.

Bersama dengan seruan untuk #DiRumahAja untuk mengurangkan penyebaran virus Corona (Covid-19), anda pasti menghabiskan lebih banyak masa di media sosial, salah satunya adalah Instagram .

Nah, kali ini virus telah kembali ke cabaran yang sebenarnya telah lama wujud, Ya, #BingoChallenge kini dimainkan dan disiarkan oleh banyak orang melalui Cerita Instagram mereka.

Adakah anda ingin menyertai #BingoChallenge atau anda bahkan dicabar untuk membuat sendiri? Tenang, di sini Jaka telah mengkaji cara membuat templat Instagram Bingo anda sendiri secara langsung di telefon bimbit anda, geng.

 • Bonus: Koleksi Templat Bingo dan Soal Jawab Blank Instagram untuk Cerita Instagram
 • Video: Menjadikan Cerita Instagram Lebih Menyeronokkan! Inilah Cara Membuat Muzik IG Tanpa VPN
 • Ingin mengambil bahagian dalam Cabaran Bingo? Inilah Cara Membuat Templat Bingo Instagram Anda Sendiri!

  Sumber gambar: thebankrollers.com (Cabaran Bingo yang viral di Instagram diilhamkan oleh permainan bingo yang telah lama terkenal.)

  Bingo Challenge sendiri terinspirasi oleh permainan sekolah lama di mana anda harus menandai deretan kotak, baik secara mendatar, turun, atau menyerong, untuk mencapai bingo.

  Selain Cabaran Bingo, terdapat juga Cabaran Tanya Jawab yang meriah yang diposting di IG Story di mana anda akan ditanya soalan yang hanya perlu anda jawab di ruangan yang disediakan.

  Walaupun kelihatan sederhana, Cabaran Bingo dan Cabaran Soal Jawab cukup menyeronokkan untuk anda mainkan. Selain menunjuk-nunjuk, anda juga boleh mencabar rakan anda untuk melakukan perkara yang sama.

  Untuk membuat templat anda sendiri, anda tidak memerlukan perisian reka bentuk seperti Photoshop. Di sini Jaka akan memberikan contoh menggunakan aplikasi Android bernama Canva , geng.

  Ingin tahu bagaimana membuat templat catatan Cerita Instagram untuk Cabaran Bingo dan Cabaran Soal Jawab ini? Mari lihat langkah-langkahnya seperti berikut!

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Canva Terkini

  • Kali pertama, anda hanya perlu memuat turun aplikasi Canva terkini dan memasangnya di telefon Android anda. Untuk pautan muat turun Canva, anda boleh mendapatkannya melalui pautan di bawah.
  Canva DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Langkah 2 - Buka Aplikasi dan Login Canva

  • Sekiranya Canva dipasang, anda hanya perlu membuka aplikasinya. Kemudian anda hanya log masuk menggunakan Facebook , Gmail , atau e-mel peribadi untuk memasukkannya.

  Langkah 3 - Pilih Templat Bingo Instagram

  • Canva menyediakan sebilangan templat Bingo Instagram yang boleh anda temukan dalam pilihan Cerita Instagram . Anda juga boleh mencari dengan kata kunci "bingo" di ruangan yang disediakan.

  Langkah 4 - Pilih Templat Bingo Instagram dan Mula Mengedit

  • Pilih templat yang ingin anda gunakan dan kemudian ketik Edit untuk mula menukar ke templat Instagram Bingo anda sendiri, geng.
  • Untuk mengedit siaran, anda hanya mengetuk teks yang ingin anda ganti. Sekiranya anda ingin menambahkan gambar atau pelekat, anda hanya mengetuk ikon "+" di sudut kanan bawah.

  Langkah 5 - Muat turun Templat Bingo

  • Lebih kurang seperti templat Bingo ini yang dibuat oleh Jaka sendiri. Bagaimana ia baik?
  • Kemudian yang perlu anda lakukan ialah memuat turun templat Bingo dari Canva dengan mengetuk ikon Muat turun di bahagian atas sehingga reka bentuk pemberitahuan disimpan! yang bermaksud ia telah dimuat turun di galeri anda.

  Langkah 6 - Cara membuat bingo di Instagram

  • Akhirnya, ia pasti jawatan Bingo buatan Instagram anda, geng. Cukup buat IG Story seperti biasa kemudian sapu ke atas skrin untuk memaparkan galeri.
  • Pilih templat yang telah anda buat dan tandakan yang sesuai dengan anda. Anda juga boleh mencabar rakan anda dengan tanda nama pengguna IG, geng.

  Bonus: Koleksi Templat Bingo dan Soal Jawab Blank Instagram untuk Cerita Instagram

  Bagi anda yang masih bingung mencari tema dan inspirasi, Jaka juga mempunyai koleksi templat Instagram Bingo kosong yang boleh anda gunakan!

  Selain Bingo, ada juga templat Q&A Instagram dengan pelbagai topik menarik seperti di bawah.

  1. Pelajar Jogja Bingo oleh @zahraatiaraa

  Bagi anda yang sedang belajar di Yogyakarta, mungkin mereka akan berkaitan dengan cabaran bingo ini, geng.

  2. Orang Bingo dengan Kacamata oleh @maslennon

  Aduh, sukar untuk menjadi orang yang memakai cermin mata! Oleh itu, mari tulis aduan anda dengan kandungan bingo berikut.

  3. Pengembaraan Muzik Sherina Bingo oleh @musikalpet Adventuresherina

  Tahun 90an pasti tidak akan ketinggalan menonton filem ini di layar. Oh ya, sementara menunggu kemunculan semula Sherina Adventure, tidak ada yang salah dengan kandungannya, bukan?

  4. Soal Jawab Paling Banyak Filem oleh @themovilogue

  Daripada merasa bosan di rumah, ia adalah yang paling seronok menonton filem kegemaran anda. Semasa menonton, anda juga boleh mengisi filem Tanya Jawab yang terbaik dari setiap genre seperti ini!

  5. Soal Jawab 12 Filem Kegemaran Saya oleh @merlitopabatao

  Setiap orang pasti mempunyai pilihan untuk filem atau siri TV terbaik, bukan? Ayo, beritahu kami cadangan filem terbaik anda dengan kandungannya menggunakan poster filem ya!

  6. Ini adalah filem Indonesia yang sangat saya suka! Soal Jawab oleh @kolektiffilm

  Sekiranya anda menonton filem Indonesia lebih kerap, anda juga boleh mengisi filem yang sebenarnya dan mencabar rakan anda untuk mengisinya juga, geng.

  7. Surat Pertama Nama Akhir Anda Tanya Jawab oleh nichosdiary

  Nah, jika cabaran ini nampaknya agak sukar! Mari isi setiap ruangan dengan menggunakan huruf awal yang sama dengan huruf pertama nama belakang anda. Sedia?

  Video: Menjadikan Cerita Instagram Lebih Menyeronokkan! Inilah Cara Membuat Muzik IG Tanpa VPN

  Sekarang ini adalah sedikit tutorial mengenai cara membuat templat Instagram Bingo anda sendiri yang boleh anda buat secara langsung dalam aplikasi Canva.

  Bersedia untuk membuatnya sendiri? Atau adakah anda sudah mempunyai templat yang anda buat, geng? Jangan ragu untuk berkongsi di ruangan komen di bawah! Semoga berjaya ~

  Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan