FAT32, NTFS, exFAT, Mana Format Partisi Harddisk yang Paling Bagus?

Melalui artikel berikut, akan kami jelaskan kepada kamu-kamu semua, apa sih perbedaan dari FAT32, NTFS, dan exFAT, berikut kelebihan dan kekurangan masing-masing format.

Tahukah kamu bahwa partisi yang ada di komputer maupun laptop memiliki format yang berbeda-beda? Khusus untuk sistem operasi Windows, ada tiga format populer yang acap kali digunakan sebagai format partisi HardDisk, Flashdisk, maupun SD Card. Tiga format tersebut yaitu FAT32, NTFS, dan exFAT.

Melalui artikel berikut, kami akan menerangkan kepada anda semua, apa perbezaan ketiga format tersebut, kelebihan dan kekurangan berikut dari setiap format. Sedia? Mari mulakan perbincangan.

BACA JUGA
  • Cara Berkesan untuk Memperbaiki Hard Disk atau Sektor Buruk yang Rosak
  • Harddisk, SSD dan Flashdisk. Yang manakah menyimpan data anda yang paling tahan lama?
  • Cara Mudah Membuat Partisi pada FlashDisk

Inilah Perbezaan antara FAT32, NTFS, dan exFAT

1. FAT32

FAT32 adalah salah satu format partisi tertua dan masih digunakan hingga kini. Format ini pertama kali diterbitkan pada tahun 1995 untuk menyempurnakan format FAT16 yang sudah tua. Kerana usia tuanya, FAT32 adalah salah satu format partisi yang disokong oleh banyak jenis peranti di luar sana.

Kekuatan: FAT32 menjadi format partition terbesar dengan sokongan penuh dari banyak jenis peranti. Bukan hanya di Windows, ia juga digunakan sebagai format standard untuk partition Card SD ke Flashdisk. Di samping itu, hampir semua sistem operasi juga menyokong penuh FAT32, termasuk Linux dan Mac.

Kelemahan: Keupayaan FAT32 sangat terhad. Ia hanya mampu menyimpan satu fail 4GB , dan hanya dapat menyediakan partisi sehingga 8 TB .

2. NTFS

Setelah mengetahui bahawa FAT32 sudah cukup tua untuk terus digunakan sebagai format partition HardDisk. Windows meningkatkan sistem dengan melepaskan jenis baru NTFS. NTFS dikeluarkan bersama dengan kemunculan Windows XP, berikutan pelbagai peningkatan yang ketara.

Kekuatan: NTFS mempunyai had ukuran partition yang sangat besar. Di samping itu, ia juga dilengkapi dengan kebenaran fail untuk keselamatan, perubahan nota yang berfungsi untuk pemulihan, had kuota cakera, dan banyak lagi ciri yang sangat baik yang disediakan.

Kelemahan: Tidak semua sistem operasi menyokongnya. Walaupun Mac dapat membaca NTFS, ia tidak dapat menulisnya. Peranti bukan komputer seperti TV, pemain mp3, kamera, dan banyak lagi masih tidak menyokong format partisi ini.

3. exFAT

exFAT pertama kali dilancarkan kepada umum pada tahun 2006, sebagai bentuk penyempurnaan FAT32 juga. Walau bagaimanapun ia secara khusus dirancang sebagai bentuk pengoptimuman antara kesederhanaan FAT32 tetapi memanfaatkan batasan partisi yang dimiliki oleh NTFS. Ciri-ciri exFAT sangat sesuai ketika digunakan sebagai rujukan untuk format partisi Flashdisk.

Kelebihan: Sesuai digunakan sebagai format partition pada peranti mudah alih. Boleh dikesan oleh Mac dan sebilangan Linux sebilangan penuh.

Kelemahan: Masih terdapat beberapa peranti yang belum menyokong format partisi baru ini. Tetapi dari masa ke masa, nampaknya sokongan untuk format ini akan menjadi lebih besar.

Itulah perbezaan, kelebihan, dan kekurangan format partisi FAT32 , NTFS , dan exFAT . Semoga anda dapat menggunakannya sebagai rujukan dalam menyediakan format ke setiap peranti yang anda miliki.

Sumber: How-to Geek

Artikel Berkaitan