7 Perbezaan Penting antara Anime dan Manga Naruto, Manga Baca Manga?

Sama seperti siri adaptasi yang lain, terdapat beberapa perbezaan yang signifikan antara anime Naruto dan manga. Ada apa-apa, ya?

Siapa, siapa yang tidak kenal Naruto ? Siri anime panjang, diadaptasi dari manga buatan Masashi Kishimoto , berjaya menghipnotis berjuta-juta orang.

Perjuangan Naruto dibenci dan dianggap aib oleh Konoha , sehingga dia dapat menjadi Hokage tentunya mengandung banyak kisah di dalamnya.

Anime ini mengajarkan banyak nilai positif, mulai dari persahabatan, kerjasama, tidak pernah berputus asa, dan banyak lagi.

 • Peranan Sakura
 • Pertempuran Akhir Naruto & Sasuke
 • Tanah Perkuburan Shinobi
 • Imbas kembali
 • Perjuangan panjang
 • Kekejaman Gaara
 • 7 Perbezaan Penting antara Anime dan Naruto Manga

  Seperti filem adaptasi sebuah novel, tentu ada beberapa perbezaan yang signifikan antara anime dan manga Naruto.

  Perbezaannya tidak sengaja, tetapi mempunyai tujuannya sendiri, geng. Ingin tahu, betul, apa perbezaannya? Lihatlah!

  1. Pengisi Episod

  Perbezaan utama antara anime Naruto dan manga adalah episod pengisi . Manga tidak mempunyai pengisi, tetapi anime sebenarnya mempunyai banyak, geng.

  Sebenarnya, Naruto terkenal sebagai siri anime dengan pengisi terbanyak. Pengisi ini sering membuat lubang plot. Namun, ini tidak dibuat tanpa alasan yang jelas.

  Penayangan siri anime Naruto mendahului penerbitan manga-nya. Untuk mengatasinya, studio membuat episod pengisi sehingga manga dapat mengejar anime.

  2. Peranan Sakura

  Dari banyak kelebihan siri Naruto, ada satu kelemahan yang cukup membawa maut. Perwatakan wanita dalam francais ini hanya dibuat sebagai paparan dan tidak mempunyai peranan penting.

  Salah satu yang terjejas adalah Sakura . Tidak hairanlah jika banyak yang menganggap Sakura sebagai ninja yang paling tidak berguna di Konoha.

  Walaupun begitu, ternyata peranan sakura dalam anime jauh lebih banyak daripada manga, anda tahu. Contohnya, ketika Sakura berjaya menyelamatkan orang dalam memerangi 10 ekor.

  Dalam manga, Sakura tidak dapat menyelamatkan orang lain. Sebaliknya dia adalah salah satu dari mereka yang diselamatkan.

  3. Pertempuran Akhir Naruto & Sasuke

  Pertempuran terakhir antara Naruto dan Sasuke adalah salah satu momen terbaik dalam sejarah anime. Setelah bertahun-tahun, mereka berdua masih mencari siapa yang paling hebat dari mereka.

  Nampaknya, ada beberapa perbezaan yang signifikan antara pertempuran dalam anime dan manga, geng. Salah satunya adalah ketika Naruto mengalami kilas balik Sasuke pada masa lalu.

  Di samping itu, perbezaannya juga terletak pada kekuatan gaya Sasuke yang kelihatan lebih kuat pada versi anime.

  4. Perkuburan Shinobi

  Peranan dunia Shinobi adalah busur terakhir dan terhebat dalam siri Naruto. Walaupun shinobi akhirnya menang, ada harga yang besar untuk dibayar.

  Adegan pengebumian seorang ninja yang mati akibat perang pasti merupakan saat paling menggerunkan dalam anime.

  Terdapat satu perbezaan dalam adegan pengebumian dalam anime dan manga. Dalam anime, pengebumian dan penghormatan ditujukan untuk semua shinobi yang meninggal.

  Dalam manga, pengebumian dan penghormatan hanya tertumpu pada Neji , geng.

  5. Kilas balik

  Sama seperti episod pengisi, versi manga Naruto juga mengandungi banyak adegan kilas balik . Ini bertujuan untuk menambahkan kandungan episod.

  Sebabnya, dalam episod anime Naruto, anda hanya akan mendapat kandungan baru selama 10 minit kerana aliran animasi yang lebih cepat.

  Oleh itu, studio anime Naruto menambahkan kilas balik atau merakam adegan untuk memanjangkan jangka masa episod Naruto.

  6. Pertempuran panjang

  Usaha lain yang dilakukan oleh studio Pierrot agar anime Naruto tidak melampaui manga adalah membuat pertarungan sangat lama .

  Cuba, deh, anda melihat pertempuran panjang di anime Naruto. Satu pertempuran biasa boleh memakan masa hingga 10 episod, geng.

  Terutama perang dunia Shinobi ke-4 , geng. 17 jilid anime mengenai busur ini dibuat menjadi 217 episod sendiri. Bukankah itu bodoh?

  7. Kekejaman Gaara

  Gaara adalah salah satu antagonis yang berkembang menjadi watak yang baik dan disukai oleh banyak peminat.

  Tetapi, tahukah anda bahawa watak yang satu ini jauh lebih kejam dalam anime? Yup, banyak kekejaman Gaara dikeluarkan dari anime.

  Pada pendapat Jaka, ini dibuat untuk mempengaruhi pendapat penonton Gaara. Sekiranya Gaara digambarkan sebagai terlalu kejam, penonton tidak akan bersimpati dengan Gaara.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 perbezaan penting dalam anime dan manga Naruto. Walaupun begitu, kedua-duanya masih seronok untuk didengarkan, sungguh, geng.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang telah disediakan, geng.

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan