10 siri anime paling legenda pada tahun 90-an, membuat anda merindui zaman kanak-kanak!

Apa anime atau kartun kegemaran anda ketika anda masih kecil, geng? Jaka mempunyai cadangan paling legenda dari siri anime tahun 90an!

Satu keluhan yang sering muncul di media sosial adalah kurangnya tontonan yang betul untuk anak-anak kecil di televisyen.

Sebenarnya, pada masa lalu terdapat banyak kartun dan anime di televisyen yang menjadikan kanak-kanak kanak-kanak yang lebih tua lebih bahagia.

Nah, kali ini Jaka akan memberi anda cadangan siri anime 90-an terbaik yang, menurut Jaka, adalah kumpulan paling legenda!

 • Chibi Maruko Chan
 • Crayon Shin Chan
 • Anime lain. . .
 • Anime 90an terbaik

  Dalam senarai ini, Jaka tidak hanya memberikan cadangan anime yang dikeluarkan pada tahun 90an. Jaka juga akan memberikan senarai anime yang dinikmati oleh generasi 90-an.

  Cukup sukar untuk memilih 10 yang terbaik, kerana terdapat banyak anime berkualiti. Tetapi setelah dipertimbangkan, berikut adalah 10 siri anime terbaik dalam versi JalanTikus!

  1. Kapten Tsubasa

  Sumber gambar: Kapten Tsubasa Wiki - Fandom

  Anime legenda pertama dalam senarai ini adalah Kapten Tsubasa . Boleh jadi, berkat anime ini kami menjadi peminat bola sepak.

  Dalam anime sukan ini, kita melihat bagaimana perjuangan Tsubasa Ozora dan rakan-rakannya mencapai impian mereka untuk menjadi juara piala dunia.

  Di samping itu, masih ada watak lain yang tidak kurang menarik, seperti Kojiro Hyuuga dan Genzo Wakabayashi .

  2. Chibi Maruko Chan

  Sumber gambar: Crunchyroll

  Tidakkah anda tahu, geng, bahawa anime Chibi Maruko Chan dibuat oleh pengarang untuk menceritakan pengalaman masa kecilnya?

  Maruko adalah anak kelas 3 yang tinggal dalam keluarga sederhana. Dia tinggal bersama ibu bapa, abang dan nenek serta datuknya.

  Maruko mempunyai sifat malas yang menjadikannya tidak baik. Selain itu, dia sering terlambat ke sekolah. Ini berbanding terbalik dengan saudaranya yang rajin.

  3. Crayon Shin Chan

  Sumber gambar: Japan Powered

  Siapa yang tidak kenal Shin Chan ? Watak anime yang satu ini terkenal kerana nakal dan tidak sedap hati.

  Dalam anime komedi ini, kita akan melihat pelbagai kerosakan yang dilakukan olehnya. Dijamin, betul-betul menggegarkan perut, deh!

  Shin Chan juga sangat genit. Jangan meniru tindakan jahatnya, geng. Tidak baik mengganggu orang!

  Anime lain. . .

  4. Pengembaraan Digimon

  Sumber gambar: Madman Entertainment

  Sebagai saingan Pokemon yang paling sukar, Digimon adalah salah satu isekai anime terbaik yang sangat menarik untuk ditonton.

  Digimon sendiri adalah singkatan Digital Monster. Kisahnya, Taichi dan rakan-rakannya terperangkap dalam dunia digital.

  Kemudian, di dunia itu mereka bertemu dengan digimon-digimon seperti Agumon dan Gabumon. Mereka juga melakukan pengembaraan untuk kembali ke dunia mereka.

  5. Doraemon

  Sumber gambar: Trop TV

  Doraemon dapat dianggap sebagai salah satu anime yang bertahan dari serangan sinetron dan acara muzik yang tidak jelas.

  Anime ini, sejauh yang diketahui Jaka, masih ditayangkan di televisyen hari ini. Kita masih dapat melihat Doraemon, Nobita, Shizuka, Giant , ke Suneo .

  Tema robot yang dapat mengeluarkan pelbagai alat ajaib dari masa depan ternyata akan dikenang oleh penonton!

  6. Bola Naga

  Sumber foto: Media Akal Biasa

  Anime terbaik sepanjang masa ini sememangnya nampaknya tidak berkesudahan. Selalu ada sesuatu yang baru, sama ada dari siri ini, sama ada dari filem anime, atau dari permainan.

  Namun, Dragon Ball akan sentiasa mendapat tempat di hati penontonnya. Pengembaraan Son Goku dan rakan-rakannya selalu menyeronokkan untuk ditonton.

  Lebih-lebih lagi, anime ini juga menggambarkan pertumbuhan watak utama, berbeza dengan Nobita, yang belum masuk kelas!

  Kami juga sering tertanya-tanya bagaimana jika kami berjaya mengumpulkan tujuh keping bola naga. Tanya pasangan, mungkin?

  7. Ninja Hattori

  Sumber gambar: Majalah Animasi

  Mendaki gunung melalui lembah, sungai mengalir dengan indah ke lautan ...

  Tanpa perlu mendengarkan lagu tersebut, anda pasti tahu lirik di atas adalah runut bunyi anime Ninja Hattori yang sangat terkenal.

  Pengembaraan seorang ninja bernama Hattori yang menumpang di rumah rakannya, Kenichi , selalu menyeronokkan dan lucu pada masa yang sama.

  8. P-Man

  Sumber foto: YouTube

  P-Man adalah salah satu siri anime tertua di Indonesia. Cerita itu sendiri adalah mengenai dunia wira-wira.

  Namun, superhero bukanlah orang kaya seperti Tony Stark, tetapi pelajar kelas 4 bernama Mitsuo ! Dia mesti menjalankan tugas untuk menjadi penjaga bumi.

  Dia juga mempunyai kumpulan superhero sendiri. Dia dibantu oleh P-Girl, Booby, dan Fat-Man dalam menjalankan tugas mereka!

  9. Sailormoon

  Sumber gambar: eBay

  Dengan kekuatan bulan, saya akan menghukum anda!

  Itu lebih kurang seperti ayat watak Usagi yang legendaris dari anime Sailormoon . Anime ini sangat popular di kalangan wanita.

  Usagi, yang pada awalnya hanya seorang gadis sekolah menengah biasa, tiba-tiba mendapat kekuatan super untuk membantunya melindungi dunia.

  10. Saint Seiya

  Sumber foto: VS Battles Wiki - Fandom

  Di tempat terakhir adalah anime aksi Saint Seiya yang sangat keren, dari segi jalan cerita dan kostum.

  Anime ini mengisahkan tentang dewa-dewa yang bereinkarnasi ke dalam tubuh manusia. Ada yang baik, ada yang jahat.

  Ini menimbulkan konflik yang akan membuat kita ingin tahu mengenai episod seterusnya. Sangat menarik juga!

  Apa khabar, geng? Anda merasa nostalgia dan merindui masa kecil anda, bukan? Sekiranya anda bebas, cubalah menonton anime tersebut.

  Di samping itu, anda juga boleh mengesyorkan siri anime yang telah disebutkan oleh Jaka agar anak-anak generasi milenial lebih muda dapat menonton lebih berkualiti!

  Mana yang menjadi kegemaran anda? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan