Cara Memindahkan Sejarah Sembang LINE ke Peranti Baru

Pengguna boleh membuat sandaran dan memulihkan sejarah sembang di LINE ke peranti baru mereka melalui langkah-langkah berikut.

Berpusat di Jepun, LINE Corporation mempunyai misi untuk 'Tutup Jarak' dan menghubungkan maklumat, perkhidmatan, dan pengguna. Sejak dilancarkan pada tahun 2011, LINE telah menjadi salah satu aplikasi pesanan paling popular di dunia dan telah menjadi aplikasi penting dalam kehidupan seharian, di mana LINE merakam 22.4 bilion mesej yang dikirim pada tahun 2016.

Hanya dengan satu peranti yang disambungkan ke 1 akaun LINE, menggunakan satu nombor telefon dan alamat e-mel yang didaftarkan, sistem akan secara automatik menghapus akaun pada peranti sebelumnya jika pengguna telah mengesahkan akaun tersebut pada peranti lain. Ini mengakibatkan banyak pengguna mengaku kehilangan mesej berharga dalam sejarah sembang.

Kami mencatat bahwa 1 dari 3 pengguna mengalami masalah seperti ini ketika mereka memindahkan akun mereka ke perangkat yang baru. Banyak dari pengguna tidak mengerti bagaimana mereka harus melakukan back up dan restore chat history mereka agar tidak hilang, jelas Bagus Satriya selaku Head of Customer Care LINE Indonesia

Oleh kerana perbualan dan maklumat penting dan berharga disimpan dalam sembang LINE, pengguna LINE dapat membuat sandaran dan memulihkan sejarah sembang melalui langkah mudah ketika memindahkan akaun LINE mereka ke peranti baru.

BACA JUGA
  • Menarik Anak Milenium, Program LINE Buat MULAI
  • Pelekat LINE Anda Sering Hilang? Inilah Cara Mengelakkannya!
  • Tunjukkan Komitmen kepada Industri Teknologi Tempatan, LINE Kini Memperoleh TemanJalan

Cara Memindahkan Sejarah Sembang LINE ke Peranti Baru

Untuk menyelamatkan sejarah sembang agar tidak dihapus, LINE mengesyorkan agar pengguna mengambil beberapa langkah, iaitu:

  • Penyediaan
  • Sandaran Data
  • Penyingkiran
  • Pulihkan Data.

1. Persediaan: Tujuan langkah ini adalah untuk memastikan bahawa identiti pengguna telah dikemas kini

Pilih halaman Tetapan pada Aplikasi LINE , kemudian pilih menu Akaun . Pengguna akan diminta untuk mengemas kini identiti mereka seperti nombor telefon dan e-mel. Sekiranya pengguna mengubah maklumat identiti mereka, pengguna akan menerima mesej dan e-mel dari LINE yang akan mengesahkan tindakan tersebut.

Selain itu, pengguna juga harus memeriksa semula kata laluan mereka, jika mereka tidak dapat mengingat kata laluan, maka pengguna dapat mengubah kata sandi melalui e-mel. Sekiranya pengguna mempunyai akaun Facebook, kami mengesyorkan agar pengguna menyambungkan akaun LINE dengan akaun Facebook mereka .

2. Sandaran Data: Tujuan langkah ini adalah untuk memastikan bahawa data tidak akan hilang semasa memindahkan akaun ke peranti baru

Pilih halaman Tetapan dan pilih menu Sembang . Selepas itu, pengguna boleh memilih Sandaran dan memulihkan riwayat sembang di Android atau sandaran riwayat Sembang di iOS dan mengklik Sandaran ke Google Drive atau Sandaran sekarang . Untuk melakukan ini, pengguna mesti menyambungkan akaun LINE mereka dengan akaun Google atau Apple ID mereka dan menggunakannya pada peranti baru.

3. Transfer: Log masuk menggunakan LINE ID pada peranti baru

Pengguna mesti membuka aplikasi LINE pada peranti baru mereka. Klik Log Masuk kemudian masukkan e-mel dan kata laluan anda. Selepas itu, pengguna mesti memasukkan nombor telefon dan kod pengesahan yang akan dihantar ke nombor telefon pengguna melalui SMS.

4. Pulihkan Data: Langkah ini dilakukan untuk memulihkan data yang telah disandarkan

Pilih halaman Tetapan kemudian pilih menu Sembang . Selepas itu, pilih menu Pulihkan untuk memulihkan semua data yang telah disandarkan. Kemudian, semua riwayat sembang pengguna tersedia lagi pada peranti baru.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, maka pengguna tidak perlu khawatir lagi mengenai chat history yang akan terhapus saat memindahkan akun LINE ke perangkat yang baru. Kami selalu menganjurkan pengguna untuk menyimpan percakapan dan informasi penting mereka sehingga dapat selalu terhubung dengan keluarga dan teman-teman, tutur Bagus Satriya.

Jadi, bagaimana keadaannya? Adakah anda semakin berminat dengan aplikasi LINE ini?

DOWNLOAD Aplikasi Naver Sosial & Pemesejan

Artikel Berkaitan