7 Anime Mecha Terbaik Sepanjang Masa, Sangat Hebat!

Mecha anime adalah salah satu tradisi Jepun yang paling terkenal. Pada kesempatan ini, Jaka ingin berkongsi 7 anime terbaik sepanjang masa.

Ayuh, geng, anak kecil mana, ketika dia masih kecil, tidak menyukai robot itu? Jaka juga masih suka robot.

Oleh itu, Jaka sangat gembira dengan filem Pacific Rim dan Jaka sangat menantikan siri anime Gundam yang akan dijadikan aksi langsung di Hollywood.

Seperti 62 anak negeri lain, Jaka dibawa bersama oleh robot dari anime Jepun, geng, yang hingga kini masih menjadi hobi kegemaran Jaka.

 • Tengen Toppa Gurren Lagann (2007)
 • Gundam Suit Bergerak: Anak Yatim Berdarah Besi (IBO) (2015)
 • Code Geass (2006)
 • Neon Genesis Evangelion (1995)
 • Macross Frontier (2008)
 • Panik Logam Penuh! (FMP) (2002)
 • 7 Anime Mecha Terbaik Sepanjang Masa

  Di Jepun di sana, robot itu mempunyai genre tersendiri yang disebut genre mecha, yang hingga kini telah menjadi tradisi dunia anime Jepun.

  Tidak ada lagi jumlah, geng, jumlah anime mecha yang keluar dan setiap tahun selalu ada yang baru.

  Yang paling terkenal tentunya adalah siri Gundam yang pada tahun 2019 menjangkau usia 40 tahun tetapi selain Gundam masih terdapat banyak lagi anime mecha berkualiti lain.

  Nah, di sini Jaka ingin berkongsi sedikit kuliah untuk anda, geng, melalui senarai 7 Anime Mecha Terbaik Sepanjang Masa!

  1. Eureka Seven (2006)

  Nombor 1 adalah anime mecha kegemaran Jaka, geng yang, walaupun agak tua, masih sangat bagus untuk dilihat kerana ia mempunyai gaya yang unik.

  Eureka Seven menceritakan kisah Renton dan Eureka dalam menyiasat spesies asing bernama Coralian .

  Apa yang menjadikan Eureka Seven unik adalah temanya yang membawa budaya melayari di mana mechas di sini bergerak di papan luncur.

  Tema, gaya animasi, dan runut bunyi unik menjadikan anime ini sebagai kegemaran Jaka dan sesuai untuk ditonton walaupun anda tidak berminat dengan anime.

  2. Tengen Toppa Gurren Lagann (2007)

  Anime super comel ini mempunyai tahap kegembiraan 12 pada skala 1 hingga 10, geng. Walaupun, Jaka telah menangis beberapa kali semasa menonton ini.

  Gurren Lagann menceritakan tentang pengembaraan Simon dan saudara angkatnya Kamina dalam memerangi Lordgenome dan tenteranya.

  Sebagai contoh tahap kegembiraan Gurren Lagann, mecha di sini dikatakan 100 kali lebih besar daripada galaksi Bima Sakti, geng.

  Jaka tidak berbohong, ada saat-saat pengorbanan di sini yang akan membuat anda menangis lebih banyak daripada Tony Stark di Avengers.

  3. Suit Bergerak Gundam: Anak Yatim Berdarah Besi (IBO) (2015)

  Siri Gundam ini disebut sebagai salah satu siri Gundam terbaik dan sememangnya IBO mempunyai kualiti terbaik.

  IBO menceritakan kisah Mikazuki dan Orga dalam usaha mereka mendapatkan kebebasan tentera Martian dari pemerintahan Bumi.

  Tidak seperti kebanyakan siri Gundam lain yang menumpukan pada senjata berdasarkan rasuk , IBO memberi tumpuan kepada senjata konvensional.

  Ini menjadikan IBO mempunyai pemandangan perang yang jauh lebih kejam sesuai dengan kisah yang menunjukkan kegelapan perang.

  4. Code Geass (2006)

  Anime ini dipilih kerana mempunyai watak utama yang sangat teruja dan sentuhan berterusan.

  Code Geass menceritakan usaha Lelouch yang menyamar sebagai Zero dalam usahanya menyelamatkan adiknya, Nunnally .

  Walaupun mempunyai tema yang sangat serius, tingkah laku Lelouch sebagai Zero yang sangat teater selalu mengundang tawa.

  Code Geass juga mempunyai pengakhiran yang, walaupun tragis, juga sangat memuaskan, yang sayangnya sedikit terganggu oleh sekuelnya.

  5. Evangelion Kejadian Neon (1995)

  Anime ikonik ini adalah karya yang boleh dianggap sebagai anime anti-mecha kerana mengandungi banyak elemen yang mengkritik anime mecha.

  Evangelion juga mengandungi banyak tema berat seperti kemurungan dan keadaan mental lain seperti kebergantungan.

  Sebagai tambahan, Evangelion mengandungi banyak rujukan Kristian yang mengharuskan anda memeriksa Google dan Wikipedia dengan tekun untuk memahami kisahnya.

  Sekiranya anda keliru tentang pengakhiran Evangelion, ia sengaja dibuat seperti itu, geng, kerana penciptanya, Hideaki Anno tertekan dalam membuat anime ini.

  6. Macross Frontier (2008)

  Sebagai tambahan kepada siri Gundam, Macross adalah salah satu siri mecha yang mempunyai sejarah panjang di Jepun, walaupun tidak aktif seperti Gundam.

  Apa yang menjadikan Macross unik adalah fokusnya pada muzik kerana selalu ada perlumbaan asing di Macross yang lemah terhadap muzik.

  Di Macross Frontier , makhluk asing itu adalah Vajra dan di sini menceritakan kisah Alto dalam tugasnya menentang Vajra sebagai juruterbang.

  Alto dibantu oleh Ranka dan Sheryl , dua penyanyi yang sering menolong dan terlibat dengan cinta segitiga dengan Alto.

  7. Panik Logam Penuh! (FMP) (2002)

  Apa yang berlaku sekiranya genre anime sekolah digabungkan dengan mecha, geng? Hasilnya ialah Full Metal Panic! , karya paling menggembirakan dalam senarai ini.

  FMP memberi tumpuan kepada Sousuke , anggota organisasi ketenteraan Mithril yang mesti menyamar sebagai pelajar sekolah menengah untuk melindungi Kaname .

  Sousuke hidup sebagai askar sejak kecil yang membuatnya kaku dalam interaksi sosial yang menjadi sumber lelucon di FMP.

  Walaupun mempunyai elemen komedi yang kuat, FMP juga mempunyai aksi mecha yang tidak kalah kerenah kerana membawa konsep yang agak realistik.

  Yaitu, geng, sedikit nasihat dari Jaka mengenai 7 anime mecha terbaik sepanjang masa.

  Mecha anime sering mendapat reputasi buruk kerana dianggap kurang disukai oleh orang ramai tetapi siri yang dipilih Jaka di sini dapat dinikmati secara meluas, geng!

  Sebenarnya masih banyak anime geng, mecha berkualiti tinggi tetapi agak kurang sesuai untuk orang yang belum pernah menonton anime mecha.

  Adakah anda mempunyai pendapat mengenai siri yang telah disebutkan oleh Jaka? Atau adakah anda mempunyai cadangan lain? Kongsi di sini, geng!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan