Cara Mudah Membawa Huraian Sambungan Fail di Windows

Untuk mengatasinya, Jalan Tikus memberi anda maklumat mengenai cara memunculkan Sambungan Fail dengan mudah di Windows. Kaedah ini sangat berkesan ...

Adakah anda pernah mengalami peristiwa yang salah untuk membuka Fail Sambungan? Kesannya, fail yang anda buka itu pelik. Oleh itu, penting bagi kita untuk mengetahui mengenai Sambungan Fail . Sambungan Fail adalah huruf terakhir setelah titik nama fail. Fungsi Sambungan Fail untuk menandakan isi atau format fail. Contohnya, anda mempunyai fail bernama "BAB IV.doc" .

Sambungan File ".doc" dalam file "BAB IV.doc" , menunjukkan bahwa format file "BAB IV.doc" adalah dokumen yang dibuat oleh Microsoft Word. Sekiranya anda membuka fail di aplikasi lain, misalnya anda membuka fail "BAB IV.doc" di Notepad, tentu saja isinya akan berantakan. Oleh kerana peluasan ini penting, Jaka beritahu saya tentang cara memunculkan Fail Sambungan pada Windows dengan mudah. Kaedah ini sangat berkesan untuk mengelakkan anda membuka Fail Sambungan. Mari kita lihat bagaimana!

BACA JUGA
  • Aliran Kata, Papan Kekunci Rasmi dari Microsoft Khusus untuk Menaip Satu Tangan
  • Pelbagai Cara Menukar PDF ke Word dari Alat Kegemaran Anda, Sangat Mudah!
  • Cara membuka fail PDF, PowerPoint, Excel dan Word pada telefon Android

Cara memunculkan sambungan fail dengan mudah di Windows

1. Jalan Pertama

  • Langkah 1 - Panel Kawalan

Untuk memunculkan maklumat Sambungan Fail secara automatik, kami dapat menetapkannya melalui Panel Kawalan . Caranya, buka Panel Kawalan di komputer atau komputer riba anda.

  • Langkah 2 - Klik Penampilan dan Pemperibadian

Setelah Panel Kawalan dibuka, kemudian klik Penampilan dan Pemperibadian .

  • Langkah 3 - Klik Tunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi

Setelah paparan Penampilan dan Pemperibadian dibuka, klik Tunjukkan fail dan folder tersembunyi .

  • Langkah 4 - Jangan Periksa Sembunyikan Sambungan untuk Jenis Fail yang Diketahui

Selepas penampilan Pilihan Folder muncul, hapus centang Sembunyikan Sambungan untuk Jenis Fail yang Diketahui dan klik OK . Akhirnya, Sambungan Fail muncul secara automatik tanpa perlu membuka Properties .

LIHAT ARTIKEL

2. Cara kedua

  • Langkah 1 - Klik Pilihan

Untuk memaparkan keterangan peluasan fail secara automatik , anda dapat dengan mengklik Pilihan .

  • Langkah 2 - Klik Lihat

Setelah paparan dari Folder Options dibuka, klik View .

  • Langkah 3 - Jangan Periksa Sembunyikan Sambungan untuk Jenis Fail yang Diketahui

Selepas kemunculan bahagian Pilihan Folder pada Paparan muncul, hapus centang Sembunyikan Sambungan untuk Jenis Fail yang Diketahui dan klik OK . Akhirnya, Sambungan Fail muncul secara automatik tanpa perlu membuka Properties .

Jadi apa yang anda lakukan? Cara yang sangat mudah dan hebat untuk memaparkan keterangan Sambungan Fail ini? Apa pendapat kamu? Adakah anda mempunyai cara lain? Jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan