Inilah Cara Membuat Animasi dari Aplikasi Foto Bergerak di Android

Membuat animasi dari aplikasi foto mudah alih sebenarnya mudah dan anda boleh membuatnya hanya menggunakan telefon pintar Android. Di sini Jaka mengulas lebih khusus untuk anda semua.

Animasi tentu disukai oleh banyak orang kerana mereka mempunyai daya tarikan tersendiri. Sebenarnya, hanya bersenjatakan telefon pintar Android, anda boleh membuat animasi menggunakan aplikasi foto mudah alih.

Nah, di sini Jaka akan mengulas secara lengkap cara membuat animasi dengan aplikasi foto bergerak di Android. Lihatlah!

BACA JUGA
  • Tiada Kerugian dari Disney! 7 Filem Animasi oleh Anak-Anak Bangsa yang WAJIB Anda Tonton
  • 7 Aplikasi untuk Membuat Video Animasi Keren. Boleh Membuat Seperti Pelo Mastermind!
  • 8 Filem Animasi Ini Menjadi Tanda Bahwa Masa Kecil Anda Bahagia Tanpa Opera Sabun Cinta

Loopsie Cinemagraph, Aplikasi Foto Bergerak untuk Membuat Animasi Unik

Kali ini Jaka akan menggunakan aplikasi bernama Loopsie Cinemagraph, Living Photo , yang dikembangkan oleh GameLounge. Untuk langkah-langkah membuat animasi unik, berikut sudah Jaka suka tutorial lengkap khusus untuk anda.

Langkah Membuat Animasi dengan Aplikasi Foto Mudah Alih di Android

Langkah 1

Untuk pertama kalinya, anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi Loopsie Cinemagraph, Living Photo, yang boleh anda cuba di pautan yang disediakan Jaka di bawah.

GameLounge MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

Langkah - 2

Kemudian buka aplikasi foto yang bergerak ini dan anda akan mendapat paparan pembukaan yang boleh anda lewati untuk memulakan. Untuk memulakan, pertama-tama anda mengarahkan kamera ke objek yang ingin anda animasikan. Tekan dan tahan butang Rakam di tengah untuk memulakan rakaman.

Langkah - 3

Setelah selesai, Loopsie Cinemagraph akan secara automatik menstabilkan video yang telah anda rakam. Setelah proses selesai, ketuk di layar bawah untuk mulai mengedit foto animasi yang akan anda buat.

Langkah - 4

Kemudian anda akan menemui 2 pilihan untuk mengedit animasi, iaitu Animate untuk memilih kawasan animasi dan Freeze di kawasan pegun Leret skrin untuk mula mengedit. Bahagian merah pada skrin adalah bahagian senyap, sementara bahagian yang dihapus dianimasikan. Tekan butang di kanan bawah apabila anda selesai mengedit.

Langkah - 5

Akhirnya anda dapat berkongsi animasi yang telah anda buat di pelbagai media sosial. Anda juga dapat menyimpannya ke memori dalaman atau mengetuk Buat Baru untuk membuat foto animasi baru.

Hasil akhir

Sekarang, mengenai animasi aplikasi foto bergerak yang dihasilkan oleh Loopsie Cinemagraph akan menjadi seperti lelaki ini! Bagus, bukan?

Nah, itulah cara membuat animasi dengan aplikasi foto bergerak untuk Android menggunakan Loopsie Cinemagraph, Living Photo . Tiada penggunaan yang rumit, anda boleh melakukannya sendiri. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai animasi atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan