Cara Membuat WhatsApp Anda Tidak Terhubung Dengan Facebook

WhatsApp berkongsi data pengguna termasuk nombor telefon dengan Facebook. Bagaimana anda menghentikannya?

Adakah anda aplikasi WhatsApp ? Bermakna sangat wajib membaca artikel ini sehingga selesai. Anda sudah tahu, WhatsApp baru-baru ini telah mengemas kini dasar barunya. Perubahan ini adalah kali pertama sejak WhatsApp diperoleh oleh Facebook pada tahun 2014.

Perkhidmatan sembang berbilang platform yang popular ini menyatakan bahawa mereka akan berkongsi lebih banyak data pengguna WhatsApp, termasuk nombor telefon kepada syarikat induk, Facebook. Kedengarannya cukup menakutkan kan? Apa tujuan mereka dan bagaimana anda menghentikan WhatsApp Facebook atau Facebook WhatsApp daripada berkongsi data? Penjelasan berikut.

BACA JUGA
  • Sejuk! WhatsApp Menyokong Format Teks Bold dan Italic
  • Walaupun Percuma, Inilah Cara WhatsApp Masih Mendapat Puluhan Billion Setiap Hari
  • Cara Mudah Membuat Panggilan Video di WhatsApp

Cara Menghentikan WhatsApp dari Berkongsi Maklumat Dengan Facebook

Sebab Perkongsian Data Facebook Facebook

Dengan alasan Facebook, dasar baru ini akan berguna untuk memerangi spam, membantu Facebook memaparkan iklan yang lebih relevan, dan cadangan rakan yang lebih sesuai. Malangnya, tidak dijelaskan dengan lebih terperinci bagaimana Facebook melakukannya.

Walaupun Facebook telah menjelaskan alasannya, dasar WhatsApp baru Facebook jelas membuat pengguna WhatsApp gugup. Namun, WhatsApp menjamin penggunanya yang kini mencapai 1 miliar sehingga mereka tidak perlu risau. WhatsApp dan Facebook menyatakan bahawa mereka tidak akan memberikan atau menjual nombor telefon anda secara langsung kepada pengiklan.

WhatsApp juga memberi jaminan, menghantar mesej di WhatsApp tetap selamat kerana disulitkan dan tidak dapat dibaca oleh sesiapa pun, termasuk WhatsApp atau Facebook itu sendiri. Walau bagaimanapun, dasar terbaru dari WhatsApp memang menuai kontroversi dan cukup banyak dikritik kerana dianggap melanggar privasi. Oleh itu, inilah cara untuk menghentikan WhatsApp dan Facebook daripada berkongsi data.

Cara Menghentikan WhatsApp dan Facebook dari Berkongsi Data

Terdapat dua cara untuk menghentikan WhatsApp daripada berkongsi data dengan Facebook. Kami akan membincangkannya terlebih dahulu, setelah anda mengemas kini aplikasi WhatsApp. Untuk menggunakan WhatsApp, anda mesti menyetujui syarat perkhidmatan sekali lagi, tetapi sebelum anda menekan butang setuju, anda boleh membaca lebih banyak maklumat dan memilih untuk tidak berkongsi maklumat anda.

Seterusnya, cara kedua adalah jika anda tidak tahu dan telah bersetuju dengan syarat perkhidmatan yang baru. Anda mempunyai masa 30 hari untuk menggunakan perkhidmatan kedua ini. Bagaimana:

  • Buka WhatsApp.
  • Pilih tetapan WhatsApp melalui tiga titik menegak dan pilih Tetapan .
  • Kemudian pilih Akaun .
  • Kemudian hapus centang bahagian "Kongsi maklumat akaun saya" .

Sekiranya dari awal anda memilih untuk tidak bersetuju dengan dasar baru WhatsApp Facebook. Pilihan "Kongsi maklumat akaun saya" ini tidak akan tersedia dalam tetapan akaun WhatsApp anda.

Adakah anda ingin berkongsi maklumat dengan WhatsApp dan Facebook?

Dengan langkah-langkah di atas, anda berjaya menghentikan Facebook daripada mengambil data akaun WhatsApp anda. Namun, adakah ini benar-benar mengganggu anda? Lagipun, anda menggunakan perkhidmatan WhatsApp sepenuhnya dan perubahan ini juga pilihan, yang bermaksud anda boleh memilih untuk menolak atau menerimanya. Apa pendapat anda mengenai dasar baru WhatsApp dan matlamat Facebook yang dinyatakan di atas?

Artikel Berkaitan