Perbezaan antara Original PS Stick, Ori Engine, Ori Factory, KW dan Refurbish

Bercakap mengenai cetak rompak, salah satu item yang sering dibuat cetak rompak adalah tongkat permainan PS2, PS3 dan PS4. Inilah Perbezaan antara Tongkat PS Asli, Mesin Ori, Kilang Ori, KW dan Refurbish. Apakah maksudnya? Jumpa!

Bukan rahsia lagi bahawa sebahagian besar elektronik di dunia dihasilkan di China. Di mana China sendiri terkenal dengan kegiatan cetak rompak dan kualiti pengeluaran masih kurang.

Bercakap mengenai cetak rompak, salah satu item yang sering dibuat cetak rompak adalah tongkat PS2, PS3 dan PS4. Untuk menutupinya, komuniti sibuk dengan istilah Original, Ori Engine, Ori Factory, KW dan Refurbish. Apa perbezaannya? Jumpa!

BACA JUGA
  • Hebat! Ini Cara Membuat Lagu Latar Belakang Asli Dengan Segera
  • 6 Fakta Mengapa Permainan Asal Lebih Baik Daripada Lanun
  • Modal 100 Ribu, Anda Boleh Dapatkan Permainan Asal Terbaru Dari Steam!

Perbezaan antara Original PS Stick, Ori Engine, Ori Factory, KW dan Refurbish

Sumber gambar: Gambar: Ekspres Harian

Mahukan yang asli atau kw dan lain-lain, ia berfungsi sama. Walaupun fungsinya sama, tapi rasanya sangat berbeza. Supaya anda dapat memperoleh barang dengan kualiti yang baik, lihat secara langsung penjelasan mengenai perbezaan pada tongkat PS asli, mesin asli, asal kilang, kw dan pembaikan.

Tongkat PS Asli

Sumber foto: Gambar: Dual Shocker

Tongkat PS asli adalah tongkat berkualiti terbaik yang pernah ada. Biasanya juga disertakan dengan harga yang lumayan, yaitu sekitar Rp 500 ribu.

Sebabnya kerana tongkat ini pada asalnya dihasilkan dari Sony, yang dibuat oleh Sony sebagai sandaran untuk pemilik konsol Playstation.

Mesin PS Ori melekat

Sumber gambar: Gambar: Geek Photography

Tongkat Mesin PS Ori, mempunyai kualiti yang sama dengan tongkat Asli. Sebabnya adalah kerana tongkat ini juga asli buatan Sony.

Untuk mendapatkan tongkat ini, anda mesti membeli permainan konsol PlayStation terlebih dahulu. Tongkat lalai hanya satu unit yang biasa disebut sebagai Mesin Ori.

Tongkat Kilang PS Ori

Sumber foto: Gambar: OLX

Kilang PS Ori Stick sebenarnya adalah tongkat KW, cuma kualitinya sedikit lebih baik. Biasanya di pasaran, dijual sekitar Rp 150 hingga 250 ribu.

Sebenarnya penggunaan perkataan Ori Factory Jaka tidak setuju, kadang-kadang ini mengelirukan pembeli. Ramai orang berpendapat bahawa tongkat Ori Factory adalah asli dari Sony, tetapi tidak.

Tongkat PS KW

Sumber foto: Gambar: Rip Belle

Dari namanya jelas, tongkat PS KW adalah tongkat yang tidak dikeluarkan oleh Sony dan tidak mempunyai lesen asal. Tentang kualiti, agak pelbagai. Ada yang cukup baik, ada yang sangat buruk.

Biasa dijual di pasaran berkisar antara Rp 50 hingga 250 ribu. Sekiranya anda ingin membeli, lebih baik tidak melakukannya dalam talian tetapi beli secara langsung. Sebabnya, jadi anda boleh mencuba terlebih dahulu.

Membaik pulih PS Stick

Sumber gambar: Gambar: Daddy Pin

Sony tidak pernah melakukan perbaikan pada aksesorinya, jadi anda boleh mengatakan tongkat Refurbish PS ini adalah hasil dari pembaikan juruteknik.

Masalahnya, apa yang diperbaiki adalah tongkat Asli atau KW? Bagi tongkat Asal, ia masih boleh digunakan. Tetapi jika ia adalah tongkat KW, anda tidak boleh membelinya.

Setelah anda membaca penjelasan Jaka di atas, Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan tongkat Original PS dan Ori Machine. Walaupun fungsinya sama, tapi rasanya sangat berbeza. Semoga bermanfaat! Oh ya, pastikan anda juga membaca artikel berkaitan PS4 atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas.

Sepanduk: ShutterStock

LIHAT ARTIKEL

Artikel Berkaitan