5 Aplikasi Peringatan Android untuk Mengganti Gelang Tasbih

Zikir adalah salah satu amalan baik yang boleh kita lakukan. Untuk mempermudah proses zikir, anda boleh mencuba 5 aplikasi ingatan android ini

Zikir adalah salah satu bentuk ibadah kita untuk mengingati Tuhan. Salah satu bentuk peringatan adalah mengucapkan dan memuji nama Allah. Bacaan zikir boleh berupa kalimat thayyibah seperti manik-manik , tahmid , dan takbir.

Semasa berzikir atau membaca manik-manik, orang biasanya menggunakan manik - manik dengan manik berjumlah 33 atau 99. Tetapi sekarang anda tidak perlu membeli gelang manik-manik, hanya muat turun aplikasinya di telefon android anda. Berikut adalah 5 cadangan untuk aplikasi manik doa android .

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Jadual Solat Android & PC Terbaik 2020, Ibadah Berkembang dengan lancar!
  • 10 Aplikasi Al-Quran Indonesia Terbaik dan Terlengkap pada tahun 2020
  • 10 Aplikasi Jadual Ketetapan Terbaik pada Android 2020 | Anti Ngaret Sahur!

Berikut adalah 5 Aplikasi Tasbih Android untuk Mengganti Gelang Manik Anda

1. Manik solat

MUAT TURUN Apl

Aplikasi ini mempunyai paparan kaunter rosario sederhana. Anda juga dapat mengaktifkan bacaan audio manik-manik doa ketika berzikir. Selain kaunter solat, aplikasi ini juga dilengkapi dengan fitur doa harian dan kalendar tarikh penting Islam.

2. Kaunter Tasbih Digital

Aplikasi ini mempunyai paparan seperti kaunter doa digital yang kini kita temui. Terdapat dua butang yang boleh anda gunakan. Satu untuk menghitung manik dan satu lagi untuk menetapkan semula.

3. Tasbih ringkas

Rupa aplikasi ini sangat minimalis tetapi kelihatan elegan. Hanya dengan satu butang untuk menghitung manik-manik doa, ini memudahkan anda menggunakannya tanpa melihat telefon bimbit anda . Selain di telefon bimbit anda, anda juga boleh menggunakan aplikasi ini pada peranti lain seperti jam tangan pintar.

MUAT TURUN Apl

4. Tasbeeh

Aplikasi ini mengekalkan bentuk gelang solat seperti yang asli. Ini bermaksud anda tidak menekan butang, melainkan menggerakkan manik digital untuk menghitung manik-manik doa. Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda juga boleh menukar mod dengan menekan butang.

5. Tasbih - Kaunter Zikir

Anda boleh menambahkan sasaran bacaan zikir anda ke dalam 5 kategori yang telah disediakan. Bermula dari kalimat shahada, doa, nama-nama Allah, surat dalam Al-Quran, dan bacaan zikir umum.

MUAT TURUN Apl

Di sana Anda pergi, cadangan Jaka untuk 5 aplikasi zikir android adalah pengganti manik-manik doa . Kemajuan teknologi jika digunakan dengan betul sangat membantu, salah satunya adalah untuk memudahkan kita dalam beribadah. Semoga ini berguna!

Baca juga artikel mengenai Aplikasi Zikir atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan