Internet lambat? Periksa Perbezaan Mbps dengan MBps!

Hebat kerana kelajuan internet yang diterima tidak sesuai dengan iklan. Kenapa begitu? Mungkin anda tidak memahami perbezaan antara kelajuan internet Mbps dan MBps.

Dalam iklan pakej internet pengendali mudah alih, anda akan sering melihat bahawa ia termasuk kelajuan internet. Bukan hanya mencari harga pakej internet yang murah, anda juga mahukan pakej internet yang menawarkan internet yang stabil dan pantas, bukan?

Tetapi, kebanyakan anda mesti merasa terkejut kerana kelajuan internet yang diterima tidak sesuai dengan iklan. Kenapa begitu? Mungkin anda tidak memahami perbezaan antara kelajuan internet Mbps dan MBps.

BACA JUGA
  • Mengapa Kelajuan Internet Tidak Sesuai dengan Iklan? Berikut adalah 6 sebab
  • Cara Mempercepat Sambungan Internet di PC, Komputer riba & Android | Naik 200%
  • Trik Mempercepat Muat Turun Torrent Hingga 200 Peratus

Perbezaan Kelajuan Internet

Semasa melihat iklan pakej internet yang menulis kelajuan internet hingga 3.1 Mbps berbanding 387.5 KBps ; mana yang akan anda pilih Walaupun kedua-duanya ternyata mempunyai kelajuan internet yang sama! Macam mana boleh jadi?

Perbezaannya ialah Mbps dan KBps

Sekiranya ternyata kelajuan internet yang anda terima lebih lambat daripada yang diiklankan, tidak perlu kecewa dengan segera. Cuba lihat jadual berikut terlebih dahulu:

UnitMakna
MBps Mega Byte sesaat
Mbps Mega bit sesaat
KBps Kilo Byte sesaat
Kbps Kilo bit sesaat
MB Mega Bytes untuk saiz fail
B bait
b sedikit
1 bait 8 bit

Jadi, walaupun kelihatan serupa, nilainya tidak sama, antara MBps dan Mbps, masing-masing mempunyai ciri dan makna yang berbeza. Mungkin anda telah salah menafsirkan iklan, sehingga ia menjadi marah ketika internet anda lambat.

Contohnya apabila anda melanggan untuk memilih pakej internet yang menawarkan kelajuan muat turun hingga 185Mbps. Ini bermakna apabila anda memuat turun, anda akan mendapat kelajuan yang anda tahu! Tetapi:

185Mbps = 185000kbps, ini sama artinya dengan 185000/8 = 23.125 KBps atau sekitar 23MBps

Original text

Contribute a better translation

Kenapa operator memilih menggunakan angka 185Mbps daripada angka 23MBps? Padahal kecepatan keduanya sama. Hanya jika melihat angkanya, jelas akan membuat kamu tertarik karena terlihat lebih besar dan lebih cepat, bukan?

Artikel Berkaitan