10 Perisian Reka Bentuk Rumah Terbaik yang Membantu Anda Membuat Rumah Impian

Berikut adalah beberapa perisian reka bentuk rumah yang boleh anda gunakan untuk membantu anda merealisasikan rumah impian anda.

Seiring dengan perkembangan teknologi yang semakin maju, kini semuanya lebih mudah dilakukan, termasuk soal reka bentuk rumah. Kerana sekarang semakin banyak perisian reka bentuk rumah yang bagus terdapat di pelbagai platform PC Desktop dan juga telefon pintar. Anda tidak perlu membayar lebih kerana perisian yang anda dapat secara percuma .

Berkat kehadiran perisian ini, anda dapat menjimatkan wang untuk menyewa perkhidmatan pereka dalaman dan luaran. Kerana sekarang anda boleh merancang dan merancang setiap sudut dalaman dan luaran anda sendiri. Selain itu anda juga bebas untuk mengekspresikan kreativiti anda dan mewujudkannya dalam merancang tempat tinggal impian.

Walaupun anda tidak mempunyai kemahiran asas pereka, anda masih boleh menggunakan beberapa perisian. kerana di dalamnya biasanya ada tutorial yang akan memudahkan anda merealisasikan reka bentuk rumah impian anda. Berikut adalah beberapa perisian reka bentuk rumah yang boleh anda gunakan untuk membantu anda merealisasikan rumah impian anda.

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Jual Beli Terbaik di Android 2018
  • 7 Rumah Tokoh Kartun Yang Ternyata Benar-Benar Ada di Dunia Sebenar
  • 7 Aplikasi Reka Baju dan T-shirt Terbaik untuk 2020 untuk Android & PC, Pereka Profesional

10 Perisian Reka Bentuk Rumah Terbaik yang Membantu Anda Membuat Rumah Impian

1. NCH DreamPlan

Sumber gambar: Sumber: amazon.com

DreamPlan membolehkan anda membuat lakaran rumah, kondo atau apartmen dalam sekejap sahaja. Anda boleh menentukan warna, tekstur, perabot dan hiasan khas, dan merancang idea landskap luaran dan halaman rumah. Sangat mudah untuk menukar antara mod paparan yang berbeza dengan pilihan mod 3D, 2D dan Blueprint. Perisian yang boleh berjalan di pelbagai platform mempunyai antara muka yang menarik dan ciri reka bentuk dalaman yang menarik , kerana dilengkapi dengan pelbagai item seperti perabot, perabot, malah merancang dan merancang ruang bawah tanah.

2. SketchUp Pro

Sumber gambar: Sumber: articulo.mercadolibre.com

Bagi anda yang masih belum mahir dalam bidang reka bentuk dalaman dan luaran boleh memanfaatkan forum dalam talian yang terdapat di SketchUp Pro . Ia mengandungi pelbagai tutorial dan perbincangan yang membantu anda menyelesaikan projek reka bentuk impian anda. SketchUp Pro membolehkan anda merancang model rumah 3D dengan begitu terperinci. Perisian ini juga cukup bagus untuk membuat dokumen persembahan kerana menyokong pelbagai ciri mulai dari reka bentuk hingga ilustrasi vektor dan juga pelbagai animasi objek 3D .

3. Pereka Rumah Profesional

Sumber gambar: Sumber: viksistemi.com

Home Designer Professional menawarkan pelbagai ciri yang membolehkan anda merancang rumah impian anda dari dalaman, luaran, halaman rumah dan anggaran kos. Oleh itu, anda boleh bergantung pada Home Designer Professional untuk merombak atau menjadikan rumah atau bilik anda lebih hebat. Perisian ini dilengkapi dengan ribuan objek seni bina 3D yang boleh anda gunakan mulai dari perabot, perabot, hingga warna dinding dan lantai. Dengan pelbagai ciri ini menjadikan Home Designer Professional salah satu perisian reka bentuk rumah yang terbaik.

4. Rumah Sweet 3D

Sumber gambar: Sumber: amazon.com

Sweet Home 3D adalah perisian termudah dan termudah untuk merancang rumah. Perisian ini membolehkan anda membuat dalaman atau luaran seperti yang anda mahukan hanya dengan beberapa klik. Terdapat banyak perabot yang terbahagi kepada beberapa kategori seperti dapur, ruang tamu, bilik tidur, dan bilik mandi. Setelah menambahkan perabot, anda dapat menyesuaikannya dengan mengubah warna, tekstur, ukuran, ketebalan, lokasi, dan orientasi. Anda boleh menikmati paparan 3D ini di pelbagai platform dari Windows, macOS, Linux, hingga Solaris .

5. Suite Platinum Rumah & Landskap HGTV

Sumber gambar: Sumber: homedesignsoftware.tv

Bagi anda yang ingin mempunyai halaman rumah dan luaran yang cantik, maka anda boleh menggunakan HGTV Home & Landscape Platinum Suite ini untuk mula merancangnya. Salah satu ciri unggulnya ialah penyusun geladak yang membolehkan anda membuat geladak atau teres baru, yang kemudian dapat ditanam dengan tanaman, pagar, dan sebagainya. HGTV mempunyai rujukan lebih dari 7.500 pokok, tumbuh-tumbuhan, bunga, pokok renek dan pilihan penutup tanah dan pelbagai barang tersedia yang dapat mencantikkan halaman rumah atau bahagian luar rumah.

6. Pereka Ruang 3D

Sumber gambar: Sumber: alphanetworks.club

Space Designer 3D adalah perisian berasaskan web yang membolehkan anda merancang dan menggambarkan reka bentuk rumah yang ideal menggunakan penyemak imbas web. Selain dapat berjalan di pelbagai platform, perisian ini membolehkan anda melukis pelan lantai dari tingkat bawah ke bumbung dan anda juga dapat menyesuaikan reka bentuk dalaman dengan sokongan lebih dari 5,000 perabot yang pelbagai. Pereka Ruang 3D dapat mensimulasikan pencahayaan semula jadi secara realistik, dengan kesan visualisasi 2D dan 3D .

7. Ketua Architec Premier

Sumber foto: Sumber: groovychics.club

Chief Architect Premier adalah salah satu perisian reka bentuk rumah yang dibuat oleh arkitek dan pereka profesional. Chief Architect Premier dapat menangani sepenuhnya semua jenis projek reka bentuk kediaman untuk tujuan komersial. Ciri ini boleh dibilang sangat lengkap, misalnya ketika anda membuat tembok, maka perisian ini secara automatik akan membuat model 3D dan memaparkan senarai bahan dan alat binaan untuk membuat dinding. Perisian ini mempunyai katalog objek 3D yang membolehkan anda mengeksport data dalam pelbagai format.

8. Jumlah Reka Bentuk Rumah 3D Deluxe 11

Sumber gambar: Sumber: windowsreport.com

Dilengkapi dengan pelbagai barang seperti perabot dan perabot memudahkan anda menyesuaikan bilik dan halaman anda agar lebih cantik. Perisian ini juga cukup mesra untuk pemula yang masih berbekalan dalam bidang reka bentuk, kerana di dalamnya mengandungi pelbagai ciri yang akan membimbing anda untuk memiliki tempat tinggal yang indah. Salah satu ciri terbaik ialah blok bilik pintar yang membolehkan anda menukar ruang atau bilik menjadi lebih cantik dalam sekelip mata.

9. Reka Bentuk Rumah Muktamad Arkitek Maya 7

Sumber gambar: Sumber: windowsreport.com

Lebih daripada 7.500 objek seperti perabot, penutup tingkap, lantai, perabot, dan cat tersedia dalam perisian ini. Di samping itu terdapat juga jenis tutorial yang membolehkan anda belajar mengenai reka bentuk rumah, dari dalaman hingga luaran . Melalui perisian ini dapat membantu anda menganggarkan harga dan bahan yang akan digunakan untuk membina projek reka bentuk yang telah anda rancang.

10. Tumbuk Premium Reka Bentuk Rumah & Landskap 19

Sumber gambar: Sumber: windowsreport.com

Salah satu kelebihan perisian ini adalah berkat ciri yang dapat membantu anda mewujudkan reka bentuk rumah maya, disokong oleh visualisasi 2D dan 3D dan anggaran kos dan bahan yang akan digunakan untuk membina reka bentuk yang telah anda rancang. Menyokong lebih dari 4,700 objek berupa perabot, perabot, peralatan bilik mandi, pintu, perkakas, tingkap, lampu, dan sebagainya. Untuk memulakan anda boleh memilih menu permulaan cepat maka anda akan menemui langkah-langkah selanjutnya untuk mula merancang reka bentuk rumah idaman.

Itulah perisian reka bentuk kediaman yang boleh anda gunakan untuk merealisasikan impian anda. Tidak perlu kemahiran yang hebat untuk mewujudkannya kerana dalam perisian mengandungi pelbagai contoh dan rujukan yang dapat membimbing anda dalam membuat kediaman impian.

Artikel Berkaitan