5 Alasan League of Legends (LoL) Lebih Baik Dari DotA 2, Setuju Gak?

Benarkah LoL lebih baik ketimbang DotA 2? Berikut ini akan Jaka ulas lebih lanjut. Yuk, simak langsung deh!

Sebelum adanya DotA 2, League of Legends atau populer disebut LoL ini merupakan game yang merajai genre MOBA kala itu. LoL sendiri kita tahu adalah hasil pengembangan oleh Riot Games dari mod milik game Warcraft III: The Frozen of Throne.

LoL, yang dirilis sejak 2009 , sudah pasti mempunyai banyak pemain di seluruh dunia. Bagi mereka yang merasakan kegembiraan permainan ini akan menjadi sukar sekiranya anda terpaksa meninggalkannya begitu sahaja. Bagaimana dengan DotA 2 ? Sudah tentu permainan ini sedang meningkat dan paling meriah mengenai perolehan kejohanan . Lalu, mana yang terbaik antara dua permainan MOBA? Adakah benar bahawa LoL lebih baik daripada DotA 2? Berikut ini Jaka akan mengulas lebih lanjut. Ayuh, berjumpa dengan segera!

BACA JUGA
  • 7 Hero DotA 2 Yang Paling Sesuai Untuk Pemula
  • Walaupun seorang gadis, 6 pahlawan di DotA 2 sangat mematikan
  • Pembunuhan Bahagian Alam! Inilah 5 Kisah Pembunuhan Mengerikan di DotA 2

1. LoL lebih disukai dan digemari kerana lebih mudah untuk dimainkan

Sumber gambar: Foto: i0.wp.com

Bukan hanya satu atau dua orang, banyak yang mengatakan bahawa mekanisme permainan LoL lebih mudah dimainkan daripada DotA 2. Peraturan permainan LoL juga tidak rumit, terutama di sisi permainan. Bagi pemula, tentu tidak memerlukan masa yang lama untuk menyesuaikan diri dengan LoL.

Ini juga menjadikan LoL lebih popular daripada DotA 2. Ini juga dibuktikan dengan jumlah pemain LoL yang kini melebihi 100 juta pemain aktif berbanding DotA 2, yang masih berada pada 15 juta pemain aktif setiap bulan. Sudah tentu ini cukup untuk membuktikan bahawa LoL lebih popular daripada DotA 2.

2. Tidak Semua Watak Boleh Dimainkan, Jadi Boleh Lebih Berfokus

Sumber gambar: Foto: businessinsider.com

Terdapat perbezaan nama watak antara LoL dan DotA 2, jika di DotA 2 disebut pahlawan, maka di LoL disebut juara . Sekiranya di DotA 2 wira dapat dimainkan secara percuma , walaupun akibatnya, terutama untuk pemula untuk tidak menumpukan perhatian untuk belajar setiap wira, berbeza dengan LoL bahawa tidak semua juara dapat dimainkan secara percuma.

Hanya beberapa juara di LoL yang disediakan percuma dan selebihnya kita perlu bayar sekiranya anda mahu bermain secara kekal. Memang ini menyusahkan, tetapi dengan cara ini kita dapat lebih fokus untuk menguasai satu demi satu juara sebelum memutuskan untuk memilih yang lain.

3. Panjang Permainan LoL yang lebih pendek

Sumber gambar: Foto: blogdofariasjunior.com

Dalam permainan LoL, jangka masa permainan lebih pendek daripada DotA 2. Sudah tentu ini lebih menggembirakan kerana mekanisme permainan LoL lebih mudah dan kurang rumit untuk dimainkan sehingga menjadikan permainan lebih pendek.

4. Pendapatan LoL Terbesar tahun ini (2017) di Garisan Permainan MOBA

Sumber gambar: Foto: hasagi.gg

LoL menduduki tempat pertama sebagai permainan yang mendapat pendapatan terbesar tahun ini, mengalahkan 10 permainan lain termasuk DotA 2 yang berada di tangga ketujuh . Salah satu sumber pendapatan terbesar LoL adalah penjualan juara kulit mereka dan juga kulit lain. Sudah tentu ini sekali lagi menjadikan LoL jauh lebih maju daripada DotA 2.

5. Pemain Kalem-Kalem Alias ‚Äč‚Äčtidak terlalu ramai

Sumber gambar: Foto: jalantikus.com

Berdasarkan pengalaman ini, jika anda bermain DotA 2 ia mesti betul-betul bersedia dari segi mental . Sekiranya tidak, bersiaplah anda akan terluka kerana anda terus disembur kerana kesalahan yang mungkin bukan perbuatan anda sendiri. Tidak seperti pemain di LoL, mereka cenderung tenang dan tidak banyak bercakap. Ya, mungkin ada kerusuhan sekali-sekala, tetapi tidak seburuk bermain di DotA 2.

Nah, itu adalah sebab mengapa LoL adalah lebih baik daripada DotA 2 . Bagaimana untuk Adakah anda bersetuju dengan alasan ini? Sekiranya anda mempunyai pendapat lain, sila bagikannya di komen di bawah.

Artikel Berkaitan