4 Cara Menggunakan 1 HP 2 WA Serentak, Jangan Cuba Beli Telefon bimbit Baru!

Ingin memasang dua WhatsApp sekaligus tetapi tidak tahu caranya? Di sini, koleksi cara menggunakan dua WhatsApp di satu telefon bimbit yang paling mudah!

Telah dimuat turun oleh lebih daripada 5 bilion pengguna, WhatsApp kini telah menjadi salah satu aplikasi sembang paling popular yang banyak digunakan oleh orang.

Sebenarnya, tidak sedikit dari mereka yang memilih untuk menggunakan dua akaun WhatsApp pada satu masa yang sama dalam satu telefon bimbit kerana dianggap lebih praktikal untuk menangani urusan perniagaan dan peribadi.

Tetapi, anda sudah tahu bagaimana menggunakan 1 HP 2 WA pada masa yang sama, geng?

Sekiranya anda tidak tahu dan ingin mencubanya, dalam artikel ini Jaka akan menerangkan bagaimana menggunakan dua WhatsApp sekaligus dalam satu telefon bimbit, yang pastinya akan sangat berguna. Ingin tahu?

 • Cara Menggunakan 1 HP 2 WA dengan Aplikasi
 • Cara menggunakan 1 HP 2 WA dengan GBWhatsApp
 • Cara Mendua WA Tanpa Aplikasi
 • Koleksi Cara Menggunakan Dua WhatsApp dalam Satu Mudah Alih (1 HP 2 WA)

  Bagi anda yang mempunyai perniagaan, memasang dua WhatsApp secara serentak pada satu telefon bimbit pastinya sangat mudah, ya.

  Baiklah, sehingga dapat menjadi kenyataan, berikut adalah koleksi cara memasang atau membuka 2 akaun WhatsApp pada 1 telefon Android yang dapat anda lakukan.

  1. Cara menggunakan 1 HP 2 WA dengan Dual Messenger

  Bagi anda pengguna telefon bimbit Samsung, anda mesti sudah tahu mengenai ciri hebat yang dipanggil Dual Messenger ?

  Oleh itu, ciri ini sahaja membolehkan anda menduplikasi aplikasi WhatsApp di telefon bimbit anda sehingga boleh digunakan untuk dua nombor yang berbeza.

  Walaupun menggunakan ciri ini sangat mudah kerana anda tidak memerlukan bantuan aplikasi apa pun, hanya telefon bimbit Samsung anda.

  Di sini Jaka memberikan contoh menggunakan Samsung A8 2018 , di mana anda hanya perlu pergi ke halaman Settings> Advance Features> Dual Messenger .

  Selepas itu, ia akan kelihatan seperti gambar di bawah.

  Sumber foto: JalanTikus (ciri Dual Messenger boleh digunakan untuk anda yang mencari cara untuk menggunakan dua WhatsApp pada satu telefon, alias 1 HP 2 WA).

  Selepas itu, untuk menggunakan kaedah 1 HP 2 WA, anda hanya perlu memindahkan slaid aplikasi WhatsApp .

  Sekiranya demikian, anda akan melalui beberapa proses pemasangan seperti memasang WhatsApp secara umum. Anda juga akan diminta untuk mendaftarkan nombor anda yang lain supaya anda dapat menggunakan dua akaun WhatsApp pada satu telefon bimbit.

  Selesai! Baiklah, bagi anda yang mencari cara untuk menduplikasi WA tanpa aplikasi tambahan, kaedah ini boleh anda ketahui untuk anda, geng.

  2. Cara Menggunakan 1 HP 2 WA dengan Aplikasi

  Sekiranya telefon bimbit anda tidak mempunyai ciri Dual Messenger , anda tidak perlu putus asa. Terdapat beberapa aplikasi di Play Store yang membuat anda masih memiliki WhatsApp ganda.

  Sebagai contoh, aplikasi yang disebut Parallel Space yang dikembangkan oleh LBE Tech.

  Untuk menggunakan aplikasi ini juga sangat mudah, anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah bagaimana menggunakan 1 HP 2 WA di bawah:

  Langkah 1 - Muat turun aplikasi Ruang Selari

  • Pertama, anda memuat turun aplikasi Parallel Space terlebih dahulu. Anda juga boleh memuat turun aplikasi melalui pautan muat turun berikut.
  Alat Pembangun Aplikasi Ruang Selari DOWNLOAD

  Langkah 2 - Gandakan aplikasi WhatsApp

  • Selepas itu, anda membuka aplikasi Parallel Space dan memilih aplikasi WhatsApp untuk diduplikasi, kemudian tekan butang 'Add to Parallel Space' .

  Sumber gambar: JalanTikus (Untuk melaksanakan cara menggunakan 2 WhatsApp sekaligus pada 1 telefon bimbit, anda boleh menggunakan aplikasi Parallel Space).

  Langkah 3 - Ketik aplikasi WhatsApp

  • Akhirnya, anda mengetuk aplikasi WhatsApp dan log masuk menggunakan nombor mudah alih yang lain. Selesai! Kini anda dapat menikmati 1 HP 2 WA pada masa yang sama berkat bantuan aplikasi ini.

  Sumber gambar: JalanTikus (Langkah ini boleh dilakukan oleh anda yang ingin mengetahui cara membuat WA 2 pada HP Vivo atau jenama lain).

  Sebagai rekod, jika telefon bimbit anda menjadi 64bit, anda mesti memuat turun aplikasi tambahan yang dipanggil Parallel Space - 64Bit Support.

  Oh ya, bagi anda yang mencari kaedah untuk membuat nombor WhatsApp 1 untuk 2 HP atau 1 nombor WA pada 2 HP tanpa WhatsApp Web , malangnya aplikasi ini tidak membenarkan anda melakukan itu, geng.

  3. Cara menggunakan 1 HP 2 WA dengan GBWhatsApp

  Cara seterusnya yang boleh dicadangkan oleh Jaka adalah memasang GBWhatsApp . Aplikasi ini tidak tersedia di Play Store, tetapi anda boleh memuat turunnya di Jalan Tikus.

  Aplikasi Sosial & Pemesejan GBWhatsapp DOWNLOAD

  Anda hanya perlu mendaftarkan akaun seperti biasa, jadi anda akan mempunyai satu akaun di WhatsApp dan satu akaun di GBWhatsApp.

  Kaedah alternatif ini juga sangat sesuai digunakan oleh anda yang mungkin ingin menggunakan 1 akaun WA pada 2 telefon bimbit yang berbeza, geng. Jadi, anda hanya perlu memasang GBWhatsApp pada telefon bimbit lain yang anda miliki.

  Jika anda masih tidak memahami cara menggunakan aplikasi ini, anda boleh membaca artikel Jaka yang bertajuk Cara Menggunakan Aplikasi GBWhatsApp .

  Dalam artikel itu, Jaka mengupas semuanya dari cara menyembunyikan tanda semak dua, menaip status, membaca mesej yang telah dihapuskan, dan banyak lagi.

  4. Cara Mendua WA tanpa Aplikasi

  Selain menggunakan ciri Dual Messenger untuk telefon bimbit Samsung yang telah dibincangkan oleh Jaka di atas, ada juga cara lain untuk anda ingin memasang dua WhatsApp sekaligus pada satu telefon.

  Kaedahnya adalah dengan menggunakan ciri bernama Dual Apps yang ada di Xiaomi Mobile.

  Untuk keterangan lebih lanjut, di sini Jaka akan memberikan contoh bagaimana melaksanakan satu HP 2 WA semasa menggunakan ciri Dual Apps pada Xiomi Redmi Note 7 HP .

  Berikut adalah langkah-langkah lengkap:

  Langkah 1 - Pergi ke halaman Tetapan

  • Pertama, anda pergi ke halaman Tetapan kemudian pilih menu 'Aplikasi' .

  Sumber gambar: JalanTikus (Cara membuat dua akaun WA boleh dilakukan dengan menggunakan ciri Dual Apps di Xiaomi Mobile).

  Langkah 2 - Pilih 'Dual Apps'

  • Langkah seterusnya, pada halaman Aplikasi anda memilih pilihan 'Dual Apps' .

  Langkah 3 - Gandakan aplikasi WhatsApp

  • Selepas itu, anda dapati dan menggandakan aplikasi WhatsApp dengan menggerakkan slaid di sebelah.

  • Sekiranya pop-up kelulusan akan muncul, anda memilih butang 'Hidupkan' untuk dapat menggunakan 1 HP 2 WA pada satu masa.

  Selesai! Kini anda dapat mencari aplikasi WhatsApp yang diduplikasi lebih awal di laman utama dan melakukan log masuk WhatsApp seperti biasa.

  Tetapi, ingat anda hanya boleh log masuk menggunakan nombor telefon bimbit yang berbeza dari akaun WhatsApp yang lain, ya!

  Nah, itulah sekumpulan cara menggunakan dua WhatsApp dalam satu sel pada satu masa (1 HP 2 WA) yang boleh anda cuba sekarang.

  Dengan menggunakan kaedah di atas, anda tidak perlu mengeluarkan lebih banyak anggaran untuk membeli telefon bimbit baru untuk dapat memasang dua WhatsApp. Oh ya, jika anda mempunyai cara lain, kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan