Berikut adalah 4 kelebihan RAM DDR5, Nombor 3 Paling Hebat!

Pada masa ini, dunia teknologi seperti komputer dan telefon pintar telah mengalami perkembangan yang pesat. Salah satunya adalah dari sektor RAM. Pada masa lalu, kami berasa sehebat RAM 64MB. Kini, RAM telah memasuki generasi DDR4. La

Pada masa ini, dunia teknologi seperti komputer dan telefon pintar telah mengalami perkembangan yang pesat. Salah satunya adalah dari sektor RAM. Pada masa lalu, kami berasa sehebat RAM 64MB. Kini, RAM telah memasuki generasi DDR4. Lalu, bilakah DDR5 akan hadir?

DDR5 telah lama menjadi topik perbualan. Nah, jika ada yang bertanya bilakah ia akan hadir, MAJLIS KEJURUTERAAN ELEKTRONIK BERSAMA (JEDEC) akhirnya mengumumkan bahawa RAM DDR5 akan hadir pada tahun 2018. Jadi apa kehebatannya?

BACA JUGA
  • 3 Cara Terbaik untuk Menjimatkan RAM pada Telefon Pintar Android
  • Inilah Perbezaan antara RAM dan ROM untuk Anda yang Mengklaim Gagdetholic
  • 4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengganti atau Menambah RAM Laptop

4 Kehebatan RAM DDR5, Nombor 3 Paling Hebat!

1. Kapasiti Besar

Sumber gambar: Foto: Odosta

Akhirnya, dengan pengesahan rasmi, jelas bahawa generasi ini akan hadir tahun depan. Nah, RAM DDR5 yang dikhabarkan akan mempunyai kapasiti yang besar, bahkan lebih daripada 128GB setiap cip. Tidak terbayang kan?

2. Meningkatkan Multitasking

Sumber gambar: Foto: Teknotalk

Oleh kerana melihat bahawa daya dukung lebih dari 128 GB, secara automatik akan menghasilkan keupayaan pengkomputeran dan multitasking yang signifikan, anda tahu. Jadi, bermain permainan PC semasa menaip atau bahkan semasa menyunting video juga mungkin.

LIHAT ARTIKEL

3. Kelajuan Jalur Lebar yang Lebih Besar

Sumber gambar: Foto: Slashgear

Salah satu perkara yang paling menarik ialah, DDR5 akan menawarkan kelajuan lebar jalur dua kali lebih banyak. Ini berfungsi untuk menjadikan proses pemindahan data lebih cepat daripada DDR4. Oleh itu, keupayaan untuk mengendalikan komputer akan lebih pantas.

4. Kecekapan Saluran yang Lebih Baik

Sumber gambar: Foto: Bleepstatic

Brader, selain menyokong kelajuan lebar jalur yang dua kali lebih besar, RAM DDR5 juga akan meningkatkan kecekapan saluran dengan lebih baik. Sudah tentu ini akan menjadikan antara muka mesra pengguna, baik untuk platform pelanggan dan pelayan.

Itulah 4 kehebatan yang akan dimiliki oleh DDR5 RAM nanti. Jadi, bersabarlah menunggu kehadiran RAM DDR5. Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan Komputer atau tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan