Cara Mengatasi Instagram Terhenti Sendiri, Mudah dan Cepat!

Kamu pernah sedang asik main Instagram lalu tiba-tiba muncul "Instagram has Stopped"? Ini solusinya! Berikut cara mengatasi Instagram terhenti sendiri.

Instagram jadi media sosial paling disukai para kids jaman now. Apa kamu pernah saat asyik mantengin timeline Instagram lalu tiba-tiba muncul pemberitahuan Instagram Has Stopped dan aplikasi Instagram terhenti sendiri?

Ia pasti menyebalkan, sekiranya anda pernah mengalami ini, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Punca Instagram juga dapat dihentikan, berikut akan Jaka memberikan petua. Ini adalah cara menangani gerai Instagram itu sendiri .

BACA JUGA
 • Cara Membuat Kisah Instagram Kreatif Seperti Hit Selebriti
 • Cara Meretas Instagram Yang Lain Terbaru 2020 & Cara Mencegahnya
 • 3 Cara untuk Menyimpan Foto Instagram TANPA Aplikasi Tambahan

Berikut adalah 4 cara untuk menangani Instagram yang berhenti atau ditutup sendiri

Aplikasi Instagram yang terhenti boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Untuk mengatasi masalah berhenti Instagram, ada juga beberapa. Berikut adalah beberapa sebab Instagram dihentikan :

 • Lebihan aplikasi Instagram
 • Bug Instagram dan memerlukan kemas kini
 • Ingatan rendah
 • Banyak aplikasi berjalan serentak
 • Dan lain-lain.

Untuk mengatasi pelbagai sebab Instagram terhenti , Jaka akan memberi anda petua satu demi satu. Berikut adalah 4 cara untuk menangani Instagram yang boleh anda cuba:

1. Bersihkan Chace dan Aplikasi Terkini di Telefon Pintar

Untuk menjalankan aplikasi Instagram memang memerlukan memori yang cukup besar. Oleh itu, jumlah aplikasi yang berjalan dan fail sampah yang terkumpul boleh menyebabkan Instagram berhenti. Kerana memori tidak mencukupi untuk menjalankan aplikasi ini.

Untuk mengatasi sebab Instagram terus menghentikan ini, anda perlu membersihkan aplikasi baru-baru ini . Untuk memadam cache anda boleh melakukannya secara manual atau dengan aplikasi. Berikut adalah penjelasan mengenai cache dengan lebih terperinci:

LIHAT ARTIKEL

2. Kosongkan Data Instagram

Salah satu sebab mengapa Instagram berhenti juga boleh berlaku kerana data Instagram sudah terlalu besar . Untuk mengatasinya, anda boleh membersihkan data Instagram. Dengan cara ini Instagram di telefon pintar anda seperti aplikasi yang baru dipasang. Ini caranya:

 • Untuk menangani Instagram berhenti dengan cara ini, anda mesti membuka menu Tetapan pada telefon pintar anda terlebih dahulu . Kemudian masukkan tetapan Aplikasi .
 • Selepas itu pilih aplikasi Instagram. Kemudian ketik pada pilihan Hapus Data supaya anda dapat mengendalikan Instagram yang berhenti sendiri.
 • Muncul pop timbul pengesahan, dan ketik OK kawan.

Dengan cara ini semua data Instagram pada telefon pintar anda akan bersih dan seperti baru. Semasa membuka aplikasi Instagram setelah proses data yang jelas, anda mesti masuk semula ke akaun anda.

3. Kemas kini Instagram ke Versi Terkini

Aplikasi Instagram yang berhenti sendiri juga boleh disebabkan oleh bug dalam sistem aplikasi. Itu boleh berlaku sekiranya anda jarang mengemas kini aplikasi. Biasanya setiap aplikasi akan memberikan kemas kini untuk memperbaiki sistem dan menghilangkan bug dari versi sebelumnya.

Oleh itu, untuk mengatasi masalah Instagram yang anda hentikan sendiri, anda boleh memasukkan kemas kini Instagram ke versi terkini. Sangat mudah, dan pastinya tidak asing bagi anda, buka aplikasi Play Store> Buka aplikasi Instagram> kemudian pilih Kemas kini .

4. Mulakan semula Telefon Pintar anda

Kadang-kadang anda juga perlu berehat dan menyegarkan lelaki, lakukan dengan memulakannya semula . Sekiranya telefon pintar anda jarang dimulakan semula, ia boleh menyebabkan timbunan fail sampah dan salah satunya boleh menyebabkan aplikasi Instagram berhenti sendiri.

Jadi untuk mengatasi ini, cuba mulakan semula lelaki telefon pintar anda. Memulakan semula telefon pintar anda akan mula berfungsi dari awal lagi . Semoga ini dapat menyelesaikan masalah Instagram yang berhenti sendiri.

Sekarang ini adalah petua Jaka untuk bagaimana menangani Instagram berhenti sendiri . Keempat-empat cara itu sangat mudah dan praktikal untuk dilakukan. Semoga dapat membantu mengatasi masalah aplikasi Instagram agar tidak berterusan.

Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan