7 Pelakon Catwoman Terbaik Sepanjang Masa, Bukan Hanya Paparan Modal!

Walaupun bukan watak utama, Catwoman adalah watak yang agak sukar untuk dilakonkan. Berikut adalah 7 pelakon Catwoman terbaik sepanjang masa

Batman adalah salah satu pahlawan super paling ikonik dari francais DC Universe. Dengan berbekalkan alat dan kepintaran, Batman mampu mengalahkan semua musuhnya.

Salah satu musuh Batman yang paling terkenal adalah Catwoman . Wanita dalam kostum kucing sebenarnya bukan lelaki yang jahat.

Peranan Catwoman selalu berbeza dalam filem Batman, kadang-kadang licik, kadang-kadang juga bagus. Dari sekian banyak pelakon Catwoman, tentu ada yang terbaik.

 • Julie Newmar - Siri TV Batman (1966)
 • Adrienne Barbeau - Batman: Siri Animasi (1992)
 • Pelakon Catwoman Terbaik ...
 • 7 Pelakon Catwoman Terbaik Sepanjang Masa

  Catwoman sendiri adalah pencuri tangkas dan juga seniman bela diri. Beberapa kali Batman merasa terharu ketika melihat wanita kucing yang satu ini.

  Catwoman telah muncul puluhan kali dalam hampir semua filem dan siri Batman. Semua pelakon Catwoman adalah pelakon terkenal dan cantik, anda tahu.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda mengenai 7 pelakon Catwoman terbaik sepanjang masa . Bukan sekadar memenangi penampilan, tetapi bertindak juga tidak mengapa.

  1. Michelle Pfeiffer - Batman Returns (1992)

  Michelle Pfeiffer adalah pelakon Catwoman dalam filem Batman Returns yang dirilis pada tahun 1992. Dia dinilai sebagai pelakon Catwoman terbaik, anda tahu.

  Sebabnya, Michelle berjaya mengubah imej Catwoman aka Selina Kyle yang ceroboh dan mudah terpengaruh, menjadi wanita bebas yang juga pintar.

  Lakonan Michelle sangat keren juga. Dia boleh memainkan watak anti-wira yang mempunyai tingkah laku seperti kucing dengan sangat baik.

  2. Julie Newmar - Siri TV Batman (1966)

  Kedudukan ke-2 dalam pelakon Catwoman terbaik sepanjang masa disandang oleh Julie Newmar . Julie Newmar melakonkan Catwoman dalam siri TV 1966.

  Julie adalah pelakon Catwoman ketika pertama kali memasuki layar. Pada zamannya, Catwoman mempunyai watak yang manja.

  Walaupun begitu, Julie berjaya membawa watak Catwoman yang elegan dan memendam perasaan kepada Batman dengan baik.

  3. Adrienne Barbeau - Batman: Siri Animasi (1992)

  Siapa sangka bahawa tempat ke-3 pelakon Catwoman terbaik adalah pelakon suara? Adrienne Barbeau adalah wanita kucing dalam kartun Batman 1992.

  Suara Adrienne Barbeau sangat sesuai dengan keperibadian sensual Catwoman. Adrienne dianggap dapat membezakan peranannya ketika mengisi suara Selina dan Catwoman.

  Dalam animasi ini, kita juga dapat melihat bagaimana hubungan Batman dan Catwoman, yang pada awalnya hanya rakan sekerja, akhirnya jatuh cinta.

  Pelakon Catwoman Terbaik ...

  4. Eartha Kitt - Siri TV Batman (1977)

  Eartha Kitt adalah Catwoman dalam siri TV Batman musim 3 menggantikan Julia Newmar. Sejuk lagi, Eartha adalah wanita kulit hitam pertama yang bermain Catwoman.

  Eartha dapat menggambarkan Catwoman dan memberikan keperibadian yang yakin pada watak itu. Bukan hanya lelaki, banyak wanita kagum dengan keyakinannya.

  Berlainan dengan pelakon Catwoman yang lain, Eartha dapat menunjukkan bahawa Catwoman bukan sekadar watak tambahan yang tidak mempunyai peranan penting dalam filem ini.

  5. Lee Meriwether - Batman: The Movie (1966)

  Lee Meriwether adalah pemeran Catwoman dalam filem Batman: The Movie yang dirilis pada tahun 1966 yang lalu. Filem ini berdasarkan siri yang dibintangi Julie Newmar.

  Dalam lakonannya, Lee memerankan Catwoman yang merupakan salah satu penjahat dalam filem ini. Pada era itu, penjenayah wanita hanya menjadi pemanis, tetapi tidak dengan Lee Meriwether.

  Lee dapat memberikan persembahan lakonan yang sangat baik dengan menggabungkan keseksian Catwoman dan kecerdasannya sehingga rancangan jahatnya berjaya.

  6. Anne Hathaway - The Dark Knight Rises (2012)

  Anne Hathaway sebelum ini terkenal kerana peranannya dalam komedi romantis. Ramai peminat Batman tidak menyukainya ketika Anne dipilih untuk menjadi Catwoman yang hebat.

  Namun, ketika tampil dalam film The Dark Knight Rises, Anne Hathaway berjaya membuktikan bahawa dia dapat menjadi sosok Catwoman yang pintar dan sensual.

  Malah Catwoman boleh menandingi Batman, anda tahu. Beberapa kali Batman merasa terharu ketika menghadapi Catwoman Anne Hathaway.

  7. Camren Bicondova - Siri TV Gotham (2014)

  Siri TV Gotham adalah prekuel Batman yang mengangkat kisah tentang apa yang berlaku sebelum Bruce Wayne menjadi Batman. Siri ini juga menampilkan Selina Kyle muda.

  Peranan Camren Bicondova sebagai Selina diragukan. Namun, pemikiran peminat segera berubah 180 darjah kerana watak ini sangat berbeza dengan watak Catwoman sebelumnya.

  Camren dapat menggambarkan Selina dengan segenap kekuatan, keyakinan diri, dan kemerdekaannya, yang mengenakan kenakalan remaja. Sangat sejuk, geng!

  Bonus: Zoey Kravitz - Filem The Lego Batman (2017)

  Tidak lama dahulu, orang ramai terkejut bahawa Zoe Kravitz akan memerankan Catwoman dalam filem The Batman yang akan dihasilkan dalam masa terdekat.

  Ramai yang ragu bahawa Zoe dapat menggambarkan sosok Catwoman yang sensual tetapi juga pandai. Malah, Zoey juga memerankan Catwoman dalam filem animasi The Lego Batman Movie .

  Walaupun tidak mendapat bahagian yang besar, Zoe Kravitz dapat bermain Catwoman dengan sangat baik. Mari tunggu sama ada Zoe dapat memenuhi harapan penonton.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 pemeran Catwoman terbaik sepanjang masa. Anda fikir siapa yang berperanan sebagai Catwoman, geng terbaik?

  Tulis jawapan dan alasan anda di ruang komen yang telah disediakan, ya!

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan