Cara Ketik SMS di Orang Lain | Tidak disedari

Di sini Jaka memberi anda petua mengenai cara mengetik SMS orang lain tanpa diketahui oleh pemiliknya. Boleh digunakan selagi tidak untuk tujuan jahat ya!

Perkhidmatan pesanan ringkas, dikenali sebagai Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS) adalah perkhidmatan peribadi kerana mengandungi mesej peribadi yang hanya diketahui oleh jumlah pengirim dan penerima mesej.

Walaupun begitu, sebenarnya terdapat banyak cara untuk 'menembusi' perkhidmatan swasta.

Ya, kali ini Jaka akan memberitahu anda petua tentang cara mengetik SMS orang lain tanpa terperangkap.

BACA JUGA
 • 7 Aplikasi Android Terbaik untuk Menyekat Panggilan Telefon dan SMS
 • Cara Mengesan Telefon Bimbit Hanya Melalui SMS Mudah dan Percuma
 • PERCUMA! Inilah Cara Memanggil dan Teks Tanpa Penyedia Isyarat

Cara Ketik SMS Orang Lain Tanpa Ditemui

Tidak. Jaka tidak mengajar anda untuk melakukan kejahatan dengan mengetuk SMS orang lain.

Tujuan Jaka memberikan petua ini adalah untuk tujuan berguna seperti ibu bapa yang ingin memantau hubungan anak-anak mereka atau teman lelaki yang ingin menguji kesetiaan pasangan mereka.

MUAT TURUN Apl Produktiviti SMSmart

Walaupun aplikasi sembang kini lebih disukai oleh pengguna telefon pintar, SMS juga tetap menjadi ciri yang digunakan untuk mengirim pesan penting.

Terdapat tiga kaedah yang akan dikongsi Jaka dengan anda, iaitu untuk operator tertentu, atau untuk semua operator yang menggunakan bantuan aplikasi.

Cara mengetuk pengguna SMS pengendali Telkomsel

Pertama, Jaka akan memberitahu anda cara mengetik SMS untuk nombor dengan operator Telkomsel. Salah satu operator dengan jumlah pengguna terbanyak di Indonesia. Anda boleh mengetahui kandungan teks anak, pasangan atau saudara yang ingin anda ketahui dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Pinjam telefon bimbit anak, anak saudara atau teman lelaki yang ingin anda ketik SMS. Cuba meminjamnya dengan baik tanpa mengundang rasa curiga. Sekiranya perlu, anda meminjam sebentar tanpa diketahui oleh pemilik telefon pintar alias telefon bimbit.

 • Buat panggilan ke nombor 500 22 # . Taip nombor kemudian tekan OK atau ikon panggilan.

 • Setelah deretan menu muncul, pilih menu nombor 4 (empat) untuk menyalin mesej. Kemudian teruskan dengan memilih menu nombor 1 (satu) untuk dapat mendaftar atau mendaftar.

 • Setelah didaftarkan, teruskan dengan menghantar SMS dalam format YTAM (ruang) nombor anda atau nombor bug . Hantar mesej ke nombor 2255 .

 • SMS yang masuk ke telefon pintar atau telefon bimbit saudara anda sekarang akan secara automatik pergi ke nombor anda atau nombor penyaduran yang anda masukkan dalam SMS. Catatan: layanan ini dikenakan untuk Anda ketuk yaitu Rp 1.000 per penggunaan.

Cara mengetik SMS Operator Pengguna XL

Selain Telkomsel, operator yang paling banyak digunakan oleh pengguna mudah alih atau telefon pintar di Indonesia adalah XL. Saudara-mara yang anda mahu ketuk menggunakan nombor XL? Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk mengetik nombor HP SMS XL:

 • Sama seperti langkah pertama mengetuk SMS sebelumnya, pertama anda perlu meminjam telefon bimbit anak, keponakan atau teman wanita yang ingin anda ketik SMS. Cuba meminjamnya dengan baik tanpa mengundang rasa curiga. Sekiranya perlu, anda meminjam sebentar tanpa diketahui oleh pemilik telefon pintar alias telefon bimbit.

 • Buat panggilan ke nombor 123 571 # . Sekiranya anda memasukkan kod atau nombor dengan betul, teruskan dengan mengklik OK atau menahan ikon panggilan.

 • Setelah beberapa menu akan muncul, teruskan dengan memilih pilihan Pembantu SMS pada menu yang tersedia. Terus pilih Auto Copy pada menu seterusnya, kemudian akhiri dengan memilih Yes .

 • Aktifkan nombor tersebut dengan mengirim SMS yang mengandungi format COPY (space) ON (ruang) Nombor Anda atau Tapping Number kemudian hantar ke nombor 799 .

 • Proses pengaktifan mengetuk selesai. SMS yang dihantar ke telefon bimbit atau telefon pintar saudara anda juga akan masuk ke nombor telefon bimbit yang anda masukkan sebelumnya. Anda juga akan dikenakan yuran langganan yang sama dengan pengendali Telkomsel.

Cara Ketik SMS Semua Pengendali Menggunakan Aplikasi

Saudara-mara yang ingin anda ketik bukan pengguna operator Telkomsel atau XL? Jangan risau, kaedah ketiga adalah mengetuk SMS untuk semua operator yang menggunakan aplikasi Android. Untuk melakukan ini, ikuti langkah di bawah:

 • Anda tidak perlu lagi meminjam telefon bimbit saudara secara diam-diam. Apa yang anda perlukan adalah bantuan aplikasi yang dipanggil SMS Forwarding App. Aplikasi ini anda dapat secara percuma atau tanpa kos di Google Play Store.
 • Setelah aplikasi dipasang di telefon pintar anda, segera buka aplikasinya. Pertama sekali, berikan beberapa kebenaran agar aplikasi dapat mengakses SMS dan panggilan keluar.
 • Masukkan nombor telefon bimbit yang ingin anda ketuk SMS ke ruang yang disediakan. Gunakan "+62" dan bukannya nombor "0" untuk awalan nombor telefon bimbit. Kemudian aktifkan pilihan Teruskan SMS .
 • TARAA! SMS yang masuk ke bilangan saudara yang anda ketuk, kini akan memasukkan telefon pintar anda secara automatik melalui aplikasi. Sekiranya dua kaedah di atas memerlukan bayaran langganan, kaedah terakhir yang dapat anda nikmati secara percuma tanpa bayaran langganan.

Itulah tiga kaedah untuk mengetik SMS orang lain tanpa terperangkap. Sekali lagi Jaka mengingatkan anda untuk menggunakan petua di atas hanya untuk keperluan mendesak dan bukan dengan niat jahat.

Satu perkara lagi, kejayaan tiga cara di atas juga dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti pengendali yang telah mengemas kini sistem atau aplikasi mereka yang kadang-kadang mengalami masalah.

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan