5 Cara untuk Mengamankan Android yang telah Di-root

Telefon pintar anda berada dalam keadaan root? Berikut adalah 5 cara untuk mengamankan Android yang telah di-root.

Bagi anda pengguna telefon pintar Android, tentu anda sudah biasa dengan istilah root atau rooting. Ya, root Android adalah proses mengubah sistem operasi Android sehingga anda mempunyai akses tanpa had. Di mana anda dibenarkan membuat perubahan seperti menambahkan, menghapus, dan bahkan memusnahkan elemen yang terdapat dalam sistem operasi Android.

Akar dapat disamakan dengan anda membuka kunci rumah, sehingga anda dapat memasuki rumah dan melakukan apa sahaja. Ini bererti bahawa root juga boleh menjadikan rumah anda tidak selamat dan terdedah kepada pencurian. Ya, telefon pintar Android anda lebih rentan terhadap perisian hasad yang boleh merosakkan sistem atau mencuri data.

BACA JUGA
  • SANGAT! Ini adalah perkara yang mesti dilakukan agar Android anda selamat

5 Cara untuk Mengamankan Android yang telah Di-root

Oleh itu, anda harus tahu dengan baik apa faedah root Android dan apa kesannya. Dilaporkan dari TechViral, di sini Jaka menyajikan 5 cara untuk mendapatkan telefon pintar yang di-root Android .

1. Urus kebenaran Aplikasi atau kebenaran Aplikasi

Jika telefon pintar anda menjalankan Android Marshmallow, ada fitur Permissions App yang menjadikan izin aplikasi lebih intuitif, memberi Anda pilihan untuk mengizinkan atau menolak izin tertentu dalam aplikasi, bukannya harus menerima semua izin sekaligus. Contohnya, anda boleh memberi penyemak imbas Chrome ke kamera, tetapi tidak boleh mengakses mikrofon jika anda mahu.

Tenanglah, jika telefon pintar Android anda belum menjalankan Android Marshmallow. Anda masih boleh menguruskan setiap akses yang diminta oleh aplikasi menggunakan aplikasi App Ops . Seandainya pintu tidak terkunci, tetapi anda mengunci setiap almari, peti sejuk, dan peralatan lain di rumah. Jadi rasanya lebih selamat kan?

Muat turun Aplikasi Ops Aplikasi

2. Jangan Pasang Aplikasi Tidak Rasmi

Perkara penting lain setelah anda melakukan rooting adalah jangan memuat turun dan memasang aplikasi tidak rasmi, memuat turun aplikasi dan permainan melalui Google Play Store atau lokasi muat turun yang dipercayai seperti JalanTikus misalnya. Untuk sebab tertentu, kadang-kadang kita memasang aplikasi atau permainan di luar Google Play Store. Sedangkan untuk bermain permainan yang telah retak, tentu saja aplikasi yang diubah mungkin mengandung malware jahat.

3. Jangan Padamkan Semua Aplikasi Lalai

Dengan mendapatkan akses root, pengguna Android dapat menghapus semua aplikasi yang ada di Android, termasuk aplikasi lalai yang belum pernah digunakan. Tetapi anda mesti berhati-hati, jangan hapus aplikasi lalai secara sembarangan. Sekiranya anda memadam beberapa aplikasi yang diperlukan untuk menjalankan peranti Android dengan sempurna, sudah pasti hasilnya akan menjadi kesalahan atau telefon pintar menjadi tidak stabil. Jadi, sebelum anda menghapus aplikasi lalai, anda harus tahu apa fungsinya, dan dia sangat mengesyorkan agar tidak membuang aplikasi lalai dengan sembarangan.

4. Gunakan Anti Virus

Sekiranya telefon pintar Android anda tidak di-root, Google mendakwa bahawa tidak perlu memasang aplikasi anti-virus di Android. Satu lagi kisah untuk telefon pintar yang telah di-root, di mana cukup banyak antivirus yang diperlukan untuk menjaga keamanan. Anda boleh melakukan imbasan secara rutin untuk memastikan semuanya selamat. Sekarang baca artikel berikut secara lengkap, 10 Aplikasi Antivirus Android Terbaik untuk Telefon Pintar Anda .

5. Sentiasa BackUp

Tahap pengubahsuaian sistem Android yang tidak betul boleh menyebabkan beberapa kerosakan sistem seperti softbrick, bootloop, hingga kematian total. Oleh itu, rajinlah melakukan backup setiap hari jika perlu. Sekarang anda boleh menggunakan aplikasi Titanium Backup yang mempunyai ciri-ciri yang sangat lengkap. Anda boleh membuat sandaran, memulihkan, memindahkan data aplikasi atau permainan ke kad memori, dan sebagainya dengan mudah.

Itulah 5 langkah selamat untuk menggunakan telefon pintar berakar Android. Dengan melakukan root, kita boleh melakukan banyak perkara, seperti memasang ROM tersuai, mencuba ciri terkini, bateri dapat bertahan lebih lama, prestasi dapat lebih ringan, dan lain-lain. Tetapi sistem biasanya tidak berjalan stabil, jadi anda mesti mempunyai sandaran data penting. Pada pendapat anda, adakah masih perlu untuk melakukan root pada telefon pintar Android kita?

Artikel Berkaitan