Cara Menukar Kata Laluan Windows Seseorang Tanpa Perlu Mengetahui Kata Laluan Lama

Menggunakan kata laluan masuk untuk komputer riba atau komputer anda adalah cara untuk melindungi komputer riba / komputer anda dari kehilangan data atau perkara lain. Namun, ternyata menggunakan kata laluan masuk di Windows sekarang nampaknya kurang berkesan

Menggunakan kata laluan masuk untuk komputer riba atau komputer anda adalah cara untuk melindungi komputer riba / komputer anda dari kehilangan data atau perkara lain. Namun, ternyata menggunakan kata laluan masuk di Windows sekarang nampaknya kurang berkesan untuk mengamankan komputer riba kami. Kerana sudah ada cara untuk menukar kata laluan masuk Windows tanpa memasukkan kata laluan lama atau kata laluan asal komputer riba.

BACA JUGA
  • Cara melihat kata laluan anda di Firefox
  • 5 Cara Mudah untuk Meretas Kata Laluan
  • Petua Membuat Kata Laluan yang Selamat

Caranya sangat mudah, kita hanya perlu membuka CMD (Command Prompt) untuk melakukannya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Cara Menukar Kata Laluan Windows Seseorang Tanpa Perlu Mengetahui Kata Laluan Lama

  • Buka CMD dengan Hak Pentadbir , bagaimana mengklik Mula> tulis CMD di kotak carian> klik kanan pada CMD> Jalankan Sebagai Pentadbir . Kemudian tetingkap Kawalan Akaun Pengguna akan muncul , klik Ya .
  • Setelah CMD dibuka, ketik perintah: pengguna bersih , untuk mengetahui nama pengguna komputer sasaran. Ambil nama pengguna Pentadbir, bro!
  • Setelah mengetahui nama pengguna komputer sasaran, taipkan arahan: pengguna bersih [nama pengguna] [kata laluan baru] kemudian tekan enter . Contoh: pengguna acer net 123456
  • Selesai. Kata laluan Laptop / Komputer sasaran berjaya ditukar. Yang pasti, mulakan semula komputer, kemudian masukkan kata laluan yang baru anda buat.

Mudah kan? Tetapi kaedah di atas kurang berkesan jika dilakukan pada pengguna Tamu , kerana untuk mengakses Hak Pentadbir, anda mesti memasukkan kata laluan asal terlebih dahulu pada pengguna Tamu. Caranya adalah dengan meminta kata laluan dengan pemilik komputer / komputer riba sasaran. Ada kemungkinan bahawa pemiliknya akan curiga dengan apa yang sedang kita buka pentadbir cmd . Itu sahaja dan semoga berjaya!

Artikel Berkaitan