Cara Menghapus Kumpulan WhatsApp dengan Mudah dan Kekal

Adakah anda mahu memadamkan kumpulan WhatsApp yang tidak lagi anda gunakan atau tidak lagi digunakan? Inilah cara memadam kumpulan WA secara kekal.

Sebagai salah satu aplikasi sembang yang paling popular, tidak hairanlah hampir semua pengguna Android menggunakan WhatsApp (WA) sebagai aplikasi pesanan utama.

Pelbagai petua mengenai WhatsApp telah diberikan kepada Jaka. Kali ini Jaka akan berkongsi pelbagai petua WhatsApp, iaitu menghapus kumpulan WhatsApp secara kekal.

BACA JUGA
  • Cara menghantar mesej WhatsApp tanpa menyimpan nombor telefon bimbit penerima
  • 3 Cara Menukar Tema WhatsApp Tanpa Aplikasi & Root, Sudahkah Anda Mencuba?
  • Bagaimana Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan, Masih Berfungsi pada 2020?

Cara memadam Kumpulan WhatsApp

WhatsApp telah terbukti menjadi salah satu aplikasi yang paling digemari. Sehingga artikel ini ditulis, pengguna WhatsApp di Android bahkan telah mencapai lebih dari 65 juta! Pelbagai ciri untuk sembang peribadi dan kumpulan memberikan keselesaan dan kemudahan bagi penggunanya.

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

Bercakap mengenai kumpulan, nampaknya tidak sedikit pengguna WhatsApp yang masih keliru tentang cara menghapus kumpulan WhatsApp. Untuk mengatasi masalah ini, Jaka akan memberikan petua lengkap mengenai cara menghapus sembang kumpulan di WA secara kekal, alias dihapus sepenuhnya selama-lamanya.

Sebab dan Faedah Mengeluarkan Kumpulan WhatsApp

Sebelum mengetahui cara melakukannya, Jaka akan mengulas sedikit mengenai mengapa seseorang mahu memadamkan kumpulan. Terdapat beberapa sebab yang biasanya mendorong seseorang untuk menghapus kumpulan di WhatsApp. Pertama, kumpulan yang sudah tidak berguna. Kumpulan jenis ini biasanya dibuat untuk acara khas atau sahaja. Ketika acara selesai, kumpulan itu tidak lagi mendapat faedah, dan para anggota juga tidak bersuara.

Beberapa sebab lain, misalnya kumpulan yang terlalu ramai dan bising, tetapi dianggap tidak berguna. Ahli-ahlinya aktif menyuarakan dan berkongsi pelbagai kandungan, tetapi bagi sebilangan ahli, kandungan kumpulan itu tidak berguna. Walaupun dengan begitu banyak fail yang dikongsi, kumpulan itu benar-benar mengisi ingatan untuk perkara-perkara yang agak tidak penting.

LIHAT ARTIKEL

Manfaat daripada menghapus kumpulan di atas tentunya anda dapat bebas dari gangguan kumpulan yang tidak jelas, dan juga membebaskan ruang penyimpanan pada telefon pintar anda untuk kandungan yang lebih berguna. Setuju? Sekiranya ada, kita hanya pergi ke alias untuk mengetahui cara menghapus kumpulan WA .

Cara Memadam Kumpulan WA secara Kekal

Sebelum melakukannya, anda mesti sedar bahawa hanya seorang yang berstatus pentadbir dapat menghapus kumpulan WhatsApp. Untuk itu, anda perlu memastikan anda adalah pentadbir kumpulan. Sekiranya tidak, minta pentadbir kumpulan untuk menjadikan anda pentadbir lain.

Apabila anda menjadi pentadbir, anda kemudian boleh menghapus kumpulan tersebut. Ikuti langkah di bawah:

  • Masukkan aplikasi WhatsApp pada telefon pintar anda, kemudian pergi ke kumpulan yang ingin anda hapus. Masuk kumpulan.
  • Untuk menghapusnya, anda perlu membuang semua ahli dalam kumpulan terlebih dahulu. Pilih foto ahli> Buang > OK . Lakukasn satu demi satu sehingga semua ahli kumpulan itu keletihan.
  • Setelah semua ahli anda dikeluarkan, kini hanya anda yang tinggal dalam kumpulan. Langkah seterusnya adalah membuang diri dari kumpulan. Pilih pilihan Keluar kumpulan yang terdapat di bawah, kemudian pilih KELUAR .
  • Setelah log keluar, WhatsApp akan meminta anda sebagai pentadbir jika anda ingin menghapus kumpulan atau melaporkannya sebagai spam. Kerana anda berhasrat untuk menghapus kumpulan, pilih Padam kumpulan kemudian pilih HAPUS . Kumpulan WhatsApp telah dipadamkan secara rasmi!

Itulah cara menghapus kumpulan di WhatsApp dengan mudah dan kekal. Kini anda tidak lagi terganggu dengan kehadiran kumpulan tertentu atau takut memori anda penuh kerana banyaknya fail yang berasal dari kumpulan tersebut. Anda boleh menghapusnya dengan mudah, bukan? Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Kumpulan atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan