7 Aplikasi Sembang Android Paling Selamat Sejauh ini, ANTI SADAP!

Berikut 10 aplikasi sembang Android paling selamat yang boleh anda gunakan. Oleh itu, hanya anda dan penerima mesej yang dapat melihat kandungan mesej tersebut.

Akhir-akhir ini, ciri enkripsi hujung-ke-hujung dalam aplikasi pesanan telah menjadi "item yang mesti dimiliki". Ciri ini dipercayai dapat menjadikan aktiviti sembang anda bebas dari mengetuk.

Sebabnya, tiada siapa, kecuali anda dan penerima mesej dapat melihat isi kandungan mesej tersebut. Oleh itu, berikut adalah 10 aplikasi sembang Android paling selamat yang boleh anda gunakan.

BACA JUGA
  • Cara Mudah Mengubah Foto Selfie Menjadi Sembang Pelekat
  • 5 Aplikasi Sembang Android ini Lebih Menyeronokkan Daripada WhatsApp!
  • Berbual SMS VS: Mana Yang Harus Anda Pilih Pada 2017?

Aplikasi Sembang Android Paling Selamat

1. WhatsApp

Aplikasi sembang paling selamat pertama adalah WhatsApp . Dengan ciri enkripsi end-to-end, setiap mesej yang dihantar dan diterima akan diamankan.

Menariknya, tahap penyulitan WhatsApp adalah salah satu yang paling kuat berbanding dengan aplikasi pesanan segera yang lain.

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

2. Utusan

Aplikasi Facebook Messenger juga merupakan salah satu aplikasi sembang Android paling selamat. Dengan ciri percakapan Rahsia yang anda hantarkan melalui Messenger akan diamankan dengan enkripsi hujung ke hujung.

Di samping itu anda juga dapat mengatur waktu pesan dapat dilihat, baik oleh pengirim maupun penerima.

Aplikasi Penyemak Imbas Facebook, Inc. MUAT TURUN

3. Telegram

Telegram adalah aplikasi sembang yang serupa dengan WhatsApp, penampilannya tidak jauh berbeza dengan WhatsApp. Salah satu kelebihan Telegram adalah keselamatan mesej yang anda hantar, ciri Rahsia Sembang , di mana mesej tersebut dienkripsi dan hanya dapat dibaca oleh penerima.

LIHAT ARTIKEL

Terdapat juga penghapusan mesej alias yang merosakkan diri secara automatik sejurus selepas dibaca. Mesej akan hilang dan musnah selamanya, dan tidak dapat dikesan dengan cara apa pun.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Telegram LLC DOWNLOAD

4. Isyarat

Isyarat juga mempunyai sistem keselamatan yang tinggi. Signal dikembangkan oleh Open Whisper Systems, kumpulan penggodam yang membantu WhatsApp dalam mengembangkan penyulitannya. Sama seperti WhatsApp, Signal juga menyertakan ciri penyulitan hujung ke ujung dalam mesej teks, suara, fail, dan media lain.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Buka Sistem Bisikan DOWNLOAD

5. Wickr Saya

Wickr Me adalah aplikasi sembang Android paling selamat yang dikembangkan oleh salah seorang penggodam, Nico Sell. Pada mulanya, Wickr Me digunakan sebagai media untuk menghantar mesej kepada pemberi maklumat sehingga pemerintah tidak dapat melihat perbualan.

Wickr Me dikatakan hadir dengan enkripsi pesanan kelas ketenteraan. Jadi, mesej itu akan dibuat secara rawak dan tidak ada pihak lain yang dapat mengenal pasti.

6. Telefon Senyap - panggilan peribadi

Sekiranya Telefon Senyap ini menawarkan panggilan yang disulitkan dari rakan sebaya, begitu juga dengan panggilan video, mesej, dan pemindahan fail. Aplikasi ini tersedia di Android dan iOS.

Anda boleh menghantar fail penting dalam bentuk PDF, DOCX, dan format fail lain tanpa perlu diketuk. Masa untuk ketersediaan mesej yang anda kirim juga dapat diatur.

7. Viber Messenger

Aplikasi sembang Android paling selamat berikutnya adalah Viber, anda pasti mempunyai atau mungkin sedang menggunakan aplikasi ini, kerana ia mempunyai ciri yang paling lengkap.

Ciri-ciri Viber, enkripsi end-to-end, hapus mesej yang dihantar, chat awam, sokongan untuk lebih banyak watak teks, sokongan untuk gif, dan menghantar wang melalui Western Union.

Itulah 7 aplikasi sembang Android paling selamat di dunia. Di satu pihak, ciri enkripsi memberikan privasinya sendiri, tetapi juga menyukarkan pemerintah dan pasukan keselamatan untuk mengungkap kes-kes tertentu.

Kerana percakapan data yang dirakam tidak dapat dibuka, bahkan oleh pembangun aplikasi itu sendiri. Ciri ini juga menuai kebaikan dan keburukan, apa pendapat anda mengenai ciri penyulitan?

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan