3 Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Dalam Talian Melalui Telefon Mudah Alih yang Paling Praktikal

Adakah anda tahu jika anda sekarang boleh memeriksa bil elektrik anda secara dalam talian melalui telefon bimbit anda? Jaka mempunyai 3 cara untuk memeriksa bil elektrik secara dalam talian melalui telefon bimbit yang paling praktikal.

Syarikat Elektrik Negara (PLN) mempunyai lebih dari 50 tahun menerangi Indonesia dengan membekalkan elektrik ke seluruh pelosok negara dengan pelanggan mencapai jutaan orang.

Bagi pelanggan perkhidmatan PLN yang masih keliru untuk memeriksa jumlah bil, kali ini Jaka akan memberikan petua bagaimana untuk memeriksa bil elektrik secara dalam talian melalui telefon bimbit yang mudah dan praktikal!

Selain lebih cepat dan mudah, petua ini juga berguna untuk memeriksa PLN atau bil elektrik yang sudah dibayar atau tidak sehingga anda dapat merasa lebih tenang di rumah.

Perbezaan Antara Status Pelanggan dan Hubungannya dengan Cara Memeriksa Bil Elektrik Dalam Talian Melalui Telefon Bimbit

Sumber foto: shutterstocks

Pertama sekali, Jaka ingin memberitahu anda bahawa terdapat dua jenis perkhidmatan PLN yang ada sekarang, iaitu pascabayar dan prabayar.

Sistem penagihan PLN prabayar adalah menggunakan token elektrik yang perlu anda beli dan bayar terlebih dahulu, sementara pelanggan sistem pascabayar akan membayar bil elektrik PLN pada akhir bulan.

Nah, bagaimana untuk memeriksa bil elektrik PLN secara dalam talian hanya boleh dilakukan oleh pelanggan PLN pascabayar, yeah! Inilah cara untuk memeriksa bil PLN Online.

Kekuatan dan Kelemahan PLN Prabayar Pascabayar PLN dan Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Dalam Talian

Sebelum Jaka membincangkan cara membayar bil PLN melalui dalam talian, ini akan membantu anda mengetahui terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan kedua-dua perkhidmatan ini.

Walaupun jumlahnya hampir sama dari segi jumlah yang akan dibelanjakan setiap bulan, perkhidmatan elektrik Prabayar dan Pascabayar mempunyai perbezaan yang signifikan dari segi perkhidmatan.

Huraian ringkas mengenai kekurangan dan kelebihan PLN PLN prabayar dan pascabayar telah dibuat dengan lebih terperinci dalam jadual berikut.

Kekuatan dan Kelemahan Pelanggan Pascabayar PLN

KelebihanKekurangan
Tidak perlu takut kehabisan elektrik secara tiba-tiba Kemungkinan bil yang ditagih sangat besar
Tidak perlu bersusah payah memasukkan token PLN setiap bulan Terdapat denda untuk pemadaman elektrik jika mereka tidak membayar tepat pada waktunya
Sesuai untuk kediaman yang mempunyai banyak elektronik

Kekuatan dan Kelemahan Pelanggan PLN Prabayar

KelebihanKekurangan
Sesuai untuk rumah sewa atau rumah tumpangan Kemungkinan kesalahan dan kemasukan denyut token yang salah cukup besar
Token elektrik boleh dibeli bermula sekitar 20 ribu Anda boleh kehabisan kuasa secara tiba-tiba dan bunyi amaran bahawa elektrik akan cepat habis sangat menjengkelkan
Lebih menjimatkan jika anda mempunyai rumah yang tidak berpenghuni kerana anda tidak perlu membeli token elektrik Meter elektrik lebih mudah rosak

Cara memeriksa bil elektrik PLN dalam talian dengan pantas, mudah, dan praktikal

1. Cara Memeriksa Bil PLN / Elektrik Secara Dalam Talian Melalui Aplikasi Mudah Alih PLN

Pada masa ini, PLN telah memberikan aplikasi rasmi untuk memudahkan pelanggannya dalam memantau bil dan juga untuk memudahkan proses pembayaran.

Aplikasi ini juga dapat digunakan sebagai cara untuk memeriksa bil elektrik secara dalam talian melalui telefon bimbit. Inilah cara yang lengkap

 • Langkah 1 - Untuk memeriksa bil elektrik dalam talian PLN, muat turun dan pasang aplikasi mudah alih PLN terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi, sila siapkan pautan muat turun di bawah.
MUAT TURUN Apl
 • Langkah 2 - Buka dan jalankan aplikasi PLN Mobile kemudian pilih Pembayaran sehingga anda dapat memeriksa bil elektrik anda secara dalam talian melalui telefon bimbit anda.
 • Langkah 3 - Klik pada Bil Elektrik dan Maklumat Token
 • Langkah 4 - Masukkan kod pelanggan atau ID pelanggan anda supaya anda dapat memeriksa bil elektrik anda secara dalam talian melalui telefon bimbit anda.

Selesai! Aplikasi PLN Mobile akan menunjukkan jumlah bil anda untuk bulan ini. Kaedah ini juga dapat digunakan untuk memeriksa bil elektrik yang sudah dibayar atau tidak pada bulan ini.

2. Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Online Melalui Aplikasi Tokopedia

Tokopedia adalah salah satu tempat pasar terbesar dan paling dipercayai di Indonesia. Dalam aplikasi tersebut terdapat ciri pemeriksaan bil elektrik dalam talian PLN yang dapat anda manfaatkan.

Kaedahnya juga telah diringkaskan dalam langkah-langkah di bawah.

 • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Tokopedia di telefon bimbit anda. Sekiranya tidak dapat, anda boleh memuat turunnya di pautan yang disediakan Jaka di bawah:
Tokopedia DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti
 • Langkah 2 Jalankan aplikasi Tokopedia untuk memeriksa bil elektrik secara dalam talian melalui telefon bimbit. Kemudian pilih menu Pengebilan di laman utama aplikasi.
 • Langkah 3 - Pilih menu PLN Electricity supaya anda dapat dengan mudah memeriksa bil elektrik anda secara dalam talian melalui telefon bimbit anda melalui Tokopedia.
 • Langkah 4 - Pastikan anda memilih Bil Elektrik kemudian masukkan Nombor Pelanggan PLN anda.

Setelah langkah ini selesai, anda kini dapat melihat bil PLN anda setiap bulan, walaupun di aplikasi Tokopedia, anda dapat segera membayar bil elektrik anda, kawan-kawan!

Cara memeriksa bil PLN di telefon bimbit ini memang boleh mencuba anda kerana sifat aplikasi Tokopedia tidak terlalu mengikat.

3. Cara Memeriksa Bil Akaun Elektrik melalui Aplikasi Shopee

Selain Tokopedia, Shopee juga telah melengkapkan aplikasi buatannya dengan ciri cek bil elektrik dalam talian melalui HP.

Untuk menggunakan ciri ini, cara memeriksa bil PLN dalam talian juga sangat mudah. Langkah-langkahnya telah dijelaskan secara terperinci Jaka di bawah.

 • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Shopee di telefon bimbit anda, dan bagi mereka yang belum memasangnya boleh dimuat turun secara langsung melalui pautan di bawah.

Muat turun Aplikasi Shopee di sini!

DOWNLOAD Aplikasi Shopee Produktiviti
 • Langkah 2 - Masukkan menu utama dan pilih pilihan kredit, penagihan dan sumbangan yang disenaraikan di halaman utama untuk membuka menu baru.
 • Langkah 3 - Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai menu PLN Elektrik di bawah kategori pengebilan.
 • Langkah 4 - Pilih bil elektrik, dan masukkan jumlah pelanggan elektrik yang anda gunakan, kemudian tekan butang Lihat Bil di bahagian bawah.

Setelah anda menekan butang Lihat bil, Shopee akan menunjukkan jumlah bil elektrik yang mesti dibayar.

Maklumat lain yang dipaparkan pada menu cek bil elektrik dalam talian PLN adalah Nama Pelanggan, Total Bill, dan Tempoh Bill.

Walaupun untuk memeriksa bil elektrik bulan lalu, kaedah ini masih boleh digunakan kerana tempoh penagihan dan jumlah bil menunjukkan maklumat mengenai tempoh bil yang belum dibayar.

Itulah Cara Memeriksa Bil Elektrik Dalam Talian Melalui Mudah Alih dari Jaka, yang boleh anda lakukan bila-bila masa, di mana sahaja.

Semoga anda tidak terlambat membayar bil PLN lagi, kawan-kawan, jadi elektrik di rumah anda tidak akan terputus!

Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

Baca juga artikel mengenai Petua atau artikel menarik lain dari Naufaludin21 .

Artikel Berkaitan