4 Cara Mengetahui Di Mana Seseorang Melalui Telkomsel Finder, Berfungsi?

Ingin tahu bagaimana mengakses perkhidmatan Telkomsel Finder pada tahun 2020? Ikuti carian Jaka untuk menggunakan perkhidmatan carian lokasi rasmi Telkomsel.

Ramai yang sering bimbang tentang keluarga, rakan, atau saudara mereka ketika orang terdekat sukar dihubungi, malah cenderung hilang.

Untuk menjawab permasalahan ini, Telkomsel menghadirkan perkhidmatan khas bernama Telkomsel Finder untuk memudahkan pengguna mengetahui keberadaan orang yang mereka sayangi.

Ramai orang masih tidak mengetahui mengenai kewujudan perkhidmatan yang satu ini, dan adakah perkhidmatan ini masih dapat diakses hari ini memandangkan peraturan privasi yang ketat sekarang?

 • Cara mengakses Telkomsel Finder melalui SMS
 • Cara mengakses Telkomsel Finder melalui Nombor Dail
 • Cara menggunakan Telkomsel Finder melalui Aplikasi
 • 4 Cara Mengakses Perkhidmatan Telkomsel Finder

  Terdapat 4 kaedah yang dapat digunakan untuk mengakses perkhidmatan pencarian keberadaan orang ini melalui laman web rasmi, SMS, nombor dail , dan juga melalui aplikasi .

  Perkhidmatan ini akan memudahkan anda mengetahui rakan pengguna Telkomsel anda, tetapi tentu saja jika orang yang anda lacak menyetujui permintaan yang anda kirimkan .

  Ingin tahu bagaimana menggunakan perkhidmatan penjejakan lokasi dari Telkomsel pada tahun 2020? Berikut adalah maklumat lengkap.

  1. Cara menggunakan Telkomsel Finder 2020 melalui Laman Web

  Cara pertama yang boleh anda gunakan untuk menggunakan perkhidmatan ini ialah mengakses laman web rasmi yang digunakan.

  Laman web Telkomsel Finder lbs ini adalah laman web khas untuk memudahkan pengguna mengakses perkhidmatan yang kurang dikenali oleh orang ini.

  Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti dalam mengakses perkhidmatan pengesanan lokasi Telkomsel ini melalui laman web rasminya.

  • Langkah 1 - Buka penyemak imbas di telefon bimbit atau PC yang anda gunakan untuk mula mengakses perkhidmatan ini.

  • Langkah 2 - Di bar alamat, taip halaman lbs.telkomsel.com/telkomselfinder.

  • Langkah 3 - Tunggu beberapa saat untuk mula mengakses perkhidmatan penjejakan ini.

  Malangnya, perkhidmatan ini ketika Jaka mencuba tidak dapat digunakan lagi, geng. Paparan yang seharusnya menunjukkan ciri-ciri perkhidmatan carian lokasi ini berubah pada paparan laman web yang tidak dijumpai.

  Ini menunjukkan bahawa perkhidmatan ini telah dikeluarkan dari laman web rasmi Telkomsel, dan untuk mengaksesnya perlu menggunakan kaedah lain.

  2. Cara mengakses Telkomsel Finder melalui SMS

  Cara kedua untuk mengakses Telkomsel Finder 2020 adalah dengan menggunakan perkhidmatan SMS. Telkomsel diketahui sering menggunakan SMS sebagai perantara untuk perkhidmatan mereka.

  Anda boleh menggunakan perkhidmatan Telkomsel seperti perkhidmatan pemindahan kredit, membeli pakej internet, dan perkhidmatan lain melalui SMS.

  Oleh itu, adalah wajar bahawa perkhidmatan baru ini dapat diakses melalui perkhidmatan SMS dari Telkomsel. Untuk menikmati perkhidmatan ini melalui SMS, anda mesti mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Langkah 1 - Buka aplikasi pemesejan di telefon bimbit anda untuk mula mengakses perkhidmatan yang satu ini.

  • Langkah 2 - Taipkan format NAMA Mudah Alih (Ruang) NAMA (Ruang) di ruangan SMS anda. Contohnya seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

  • Langkah 3 - Hantarkan SMS ini ke nombor 2500 untuk menerima arahan selanjutnya.

  Malangnya, sekali lagi Jaka tidak dapat mengakses perkhidmatan carian lokasi ini dengan cara kedua, kumpulan itu.

  SMS yang dihantar Jaka gagal, dari pemberitahuan bahawa Jaka menerima SMS itu tidak dihantar. Ini menunjukkan bahawa nombor 2500 tidak lagi diaktifkan oleh Telkomsel.

  Cara mengakses yang kedua ini pada akhirnya juga tidak dapat membuahkan hasil.

  3. Cara mengakses Telkomsel Finder melalui Nombor Dail

  Cara ketiga untuk mengakses perkhidmatan Telkomsel Finder adalah dengan menggunakan format nombor dail. Format ini sering digunakan oleh pengendali selular untuk memeriksa kredit dan seumpamanya.

  Untuk menggunakan ciri perkhidmatan melalui nombor dail, anda mesti mengetahui kombinasi nombor perkhidmatan tertentu, sama seperti ketika memeriksa kredit dan sebagainya.

  Begitu juga untuk perkhidmatan ini, ada kombinasi nombor yang mesti anda tekan. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Buka aplikasi telefon di telefon bimbit anda untuk mula memasukkan kod yang perlu anda gunakan.

  • Langkah 2 - Ketik * 250 # untuk mula mengakses perkhidmatan ini.

  • Langkah 3 - Tunggu beberapa saat untuk mendapatkan arahan selanjutnya.

  Semasa menggunakan kaedah ketiga ini, Jaka kembali menemui jalan buntu. Gabungan nombor * 250 # boleh diakses lagi.

  Dengan kata lain, kaedah ketiga ini tidak lagi dapat digunakan untuk mengakses perkhidmatan yang khusus untuk mencari orang ini pada tahun 2020.

  4. Cara menggunakan Telkomsel Finder melalui Aplikasi

  Telkomsel mempunyai 1 aplikasi khas yang menangani pelbagai keperluan pengguna setianya, MyTelkomsel.

  Aplikasi ini membolehkan pengguna melakukan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan perkhidmatan Telkomsel seperti cek kuota Telkomsel, memeriksa tempoh aktif , walaupun pindahan kredit .

  Bagi anda yang mencari Telkomsel Finder APK, aplikasi ini tidak dapat dijumpai dan jika perkhidmatan carian tempat khas Telkomsel masih aktif, ia akan disatukan ke dalam aplikasi utama, MyTelkomsel .

  Dari pelbagai carian yang telah dilakukan Jaka pada aplikasi MyTelkomsel, tidak ada menu yang mengarahkan ke perkhidmatan carian lokasi baru ini walaupun telah dicari di semua menu.

  Dengan kegagalan kaedah keempat dan juga kaedah terakhir ini, kesimpulannya adalah bahawa perkhidmatan ini tidak lagi diaktifkan oleh Telkomsel, sekurang-kurangnya buat masa ini.

  Itulah carian Jaka untuk mendapatkan perkhidmatan yang sebenarnya menarik dari Telkomsel yang ternyata tidak dapat diakses tahun ini.

  Masalah privasi mungkin menjadi masalah utama mengapa perkhidmatan ini akhirnya ditutup.

  Untuk maklumat terkini mengenai Telkomsel Finder lbs, jangan lupa untuk menanda halaman ini kerana halaman ini akan terus dikemas kini mengikut perkembangan terkini.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan