Bagaimana & Keperluan Membuat NPWP untuk Memohon Kerja | Mudah!

Di sini Jaka memberikan cara mudah dan juga syarat untuk membuat TIN untuk memohon pekerjaan. Mungkin penyokong dapat diterima dengan lebih senang untuk bekerja yang anda tahu!

Nombor Pengenalan Pembayar Cukai (NPWP) adalah salah satu fail atau dokumen yang perlu kita miliki sebagai warganegara yang mempunyai pendapatan.

Ya. Pendapatan baik dari profesion kami, dan juga dari perniagaan yang dimulakan sendiri.

Kali ini, Jaka akan berkongsi maklumat mengenai NPWP, yang merupakan syarat untuk membuat NPWP melamar pekerjaan dan cara membuatnya.

BACA JUGA
  • Cara membuat NPWP Dalam Talian | Paling Mudah & Lengkap
  • Bagaimana untuk memeriksa nombor NPWP anda dalam talian adakah masih aktif atau tidak? | Cepat dan Mudah!
  • Cara Membayar Cukai Motor melalui ATM | Mudah & Praktikal

Cara dan Syarat Mudah Membuat NPWP untuk Memohon Kerja

Seperti yang kita ketahui, NPWP hanya berlaku untuk warganegara yang sudah memiliki pendapatan yang baik yang berasal dari pekerjaan atau perniagaan yang dimulakan secara mandiri.

Walau bagaimanapun, anda yang tidak mempunyai pekerjaan atau mencari pekerjaan juga boleh mempunyai TIN! Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan syarat apa yang anda perlukan dan bagaimana membuat TIN.

LIHAT ARTIKEL

Syarat untuk membuat NPWP untuk memohon pekerjaan

Ya. Anda yang tidak mempunyai pekerjaan sebenarnya boleh membuat dan memiliki nombor NPWP anda sendiri . Sebenarnya, tidak sedikit syarikat yang meminta anda menjadikan TIN sebagai salah satu syarat pekerjaan, bukan?

Untuk itu, anda perlu mengetahui syarat untuk membuat NPWP yang diperlukan untuk memohon pekerjaan.

1. Jangan Datang Tanpa Persiapan

Seperti yang anda ketahui, kebanyakan orang yang memohon nombor NPWP adalah mereka yang sudah mempunyai pendapatan. Jangan sekali-kali datang ke pejabat cukai tanpa persiapan .

Sekiranya anda datang tanpa mengetahui syarat dan fail apa yang perlu anda sediakan. Maka permintaan anda hanya akan ditolak dan anda kemudian diberitahu untuk pulang ke rumah.

2. Perakuan Desa atau Desa

Sumber gambar: Contoh surat anda

Sebelum pergi ke pejabat cukai, anda harus pergi ke Dewan Desa atau Pejabat Desa terdekat untuk meminta sijil .

Ya, pernyataan dari mereka akan berguna sebagai pengenalan kepada anda sehingga anda dapat memohon TIN di pejabat cukai. Permintaan anda biasanya akan diproses dengan cepat terutamanya jika anda mengemukakannya untuk melamar pekerjaan.

3. Isi Catatan di Bidang Tugas

Setelah mendapat sijil dari kampung atau kecamatan di mana anda tinggal, anda kemudian boleh memohon nombor TIN di pejabat cukai terdekat.

Keperluan seterusnya adalah mengisi semua data dalam borang dengan betul. Khusus untuk ruangan pekerjaan, anda hanya perlu mengisinya dengan salah satu pilihan iaitu "Freelance", "Entrepreneur" atau "Private Employee".

Cara Membuat TIN untuk Memohon Kerja Berdasarkan Keperluan

Setelah mengetahui pelbagai syarat untuk membuat NPWP melamar pekerjaan, sekarang anda perlu mengetahui bagaimana atau langkah-langkah untuk membuat NPWP untuk anda yang tidak mempunyai pekerjaan.

Pastikan anda telah memenuhi semua syarat di halaman sebelumnya jika anda ingin meneruskan proses pembuatan NPWP. Mengikuti langkah demi langkah:

LIHAT ARTIKEL

1. Memohon Sijil dari Desa atau Keluharan

Sama seperti yang disebutkan oleh Jaka sebelumnya, ada baiknya jika anda pertama kali meminta sijil dari Dewan Desa atau Pejabat Desa tempat anda tinggal.

Dengan sijil ini, anda kemudian mempunyai pemegang untuk dapat pergi ke pejabat cukai dan membuat nombor NPWP anda sendiri.

2. Ikuti Antrian dengan Menggunakan Sistem Dalam Talian

Langkah seterusnya yang perlu anda lakukan ialah mengambil barisan dalam talian. Antrean dalam talian sangat berguna kerana ia membantu anda untuk mengelakkan barisan panjang yang dapat anda alami sekiranya anda hanya bergantung pada barisan luar talian.

Lengkapkan langkah di bawah untuk mendaftar dalam talian:

  • Segera masukkan laman web cukai negeri rasmi di sini.

  • Pilih e-Pendaftaran .

  • Teruskan dengan memilih Senarai . Kemudian anda boleh terus memasukkan nama, alamat e-mel, kata laluan alias, dan melengkapkan bidang lain. Sekiranya ada, klik Simpan .

  • Maka anda hanya perlu mengaktifkan akaun. Setelah akaun anda diaktifkan, anda boleh meneruskan proses membuatnya ke langkah seterusnya.

3. Mengisi Data Pekerjaan

Seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya, anda perlu membuat beberapa pengubahsuaian untuk mengisi data pekerjaan yang diminta dalam borang.

Bagi anda yang baru hendak melamar pekerjaan, maka anda perlu mengisinya dengan satu alternatif kerana ruangan tersebut masih perlu diisi.

Setelah memasukkan pekerjaan di ruangan data pekerjaan yang diminta, lengkapkan pelbagai data lain dalam borang.

Sekiranya demikian, periksa semula bahawa semua data yang anda masukkan betul dan sesuai. Terus simpan dengan mengklik Kirim .

4. Periksa Akaun E-mel

Seterusnya anda perlu rajin memeriksa dan memeriksa akaun e-mel anda. Sekiranya permohonan anda disetujui, anda akan segera mendapat nombor transaksi dari Direktorat Jenderal Pajak.

Nombor tersebut akan dihantar kepada anda melalui alamat e-mel yang anda masukkan semasa mendaftar. Pastikan e-mel yang anda gunakan bukan e-mel palsu seperti menggunakan aplikasi di bawah yang anda tahu.

MUAT TURUN Apl

5. Tunggu Permohonan Diterima

Langkah seterusnya ialah anda masih perlu menunggu sehingga syarat membuat NPWP untuk memohon pekerjaan anda dinilai oleh Direktorat Jenderal Pajak, sehingga kemudian mereka disetujui. Anda akan diberitahu pada catatan status yang hanya akan terdiri daripada satu, iaitu Diterima atau Ditolak .

Sekiranya diterima, anda hanya perlu menunggu kad NPWP anda siap kerana kad tersebut sedang dalam proses pembuatan.

6. Ambil Kad NPWP anda

Langkah terakhir adalah mengambil kad NPWP anda yang telah selesai.

Cetak notifikasi e-mel yang anda terima sebelumnya, kemudian pergi ke pejabat cukai yang sesuai dengan kawasan tempat tinggal anda. Tunjukkan e-mel yang dicetak, kemudian ambil nombor NPWP anda.

Itu adalah pelbagai syarat untuk membuat NPWP melamar pekerjaan bersama dengan langkah-langkah pendek bagaimana membuatnya.

Sebagai warganegara yang baik, kita harus melengkapkan semua dokumen dan fail yang diperlukan, termasuk NPWP.

Jadi, anda yang sudah atau akan melamar pekerjaan, segera mempunyai nombor NPWP anda sendiri.

Baca juga artikel mengenai Online atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan