Tiada akar! Inilah Cara Menyekat Iklan Di Semua Aplikasi Android

Kesal kerana banyak iklan ketika membuka aplikasi pada telefon pintar Android anda? Cuba ikuti cara Jaka untuk menyekat iklan.

Kita sering terganggu dengan penampilan iklan yang kadang-kadang mengganggu ketika kita memainkan peranti kegemaran, terutamanya jika iklan itu muncul ketika kita sibuk bermain permainan . Masalah lain yang sering kita hadapi ialah iklan itu nampaknya tidak relevan dengan minat kita dan, lebih buruk lagi, jumlah iklan yang muncul akhir-akhir ini lebih sering dikaitkan dengan pornografi .

Mungkin ada di antara kita yang telah mencari jalan keluar untuk menghilangkan iklan yang muncul di aplikasi Android. Sebilangan besar tutorial hanya menyediakan aplikasi yang sememangnya berkesan untuk membuang iklan, tetapi sebenarnya kebanyakan aplikasi ini memerlukan peranti tersebut mempunyai akses root.

BACA JUGA
  • Percuma seumur hidup! Inilah Cara Membuka Laman Yang Dicekal dengan Mudah
  • Cara Menyekat Akses Internet pada Aplikasi Android Tertentu
  • Aplikasi VPN Android Terbaik untuk Mengakses Laman yang Disekat

Tiada akar! Inilah Cara Menyekat Iklan di Semua Aplikasi Android

Sekiranya peranti kami tidak di-root, ada alternatif lain, iaitu menggunakan aplikasi seperti NetGuard dan AdGuard . Aplikasi ini tidak memerlukan peranti mempunyai akses root, hanya kelemahan kedua-dua aplikasi tersebut dalam proses menggunakan banyak daya bateri , sehingga menjadikan peranti kegemaran kami menjadi boros, terlalu menyusahkan ya.

Jangan risau, sekarang ada aplikasi yang dapat menjawab dua masalah yang disebutkan oleh Jaka tadi. Aplikasi ini diberi nama DNS66 yang dibuat oleh Julian Klode . DNS66 berfungsi dengan cara yang sama seperti aplikasi NetGuard dan AdGuard, yang dapat berfungsi pada peranti bukan root, tetapi berfungsi di Tingkat DNS sehingga mereka dapat terus berjalan normal dan tidak membuat bateri bateri boros. Mari lihat, inilah cara untuk menyekat iklan dengan aplikasi.

1. Pasang DNS66

Anda boleh memuat turun aplikasi DNS66 di laman web rasmi di sini, dijamin selamat. Setelah anda memasuki laman web ini, cari pakej penulisan kemudian klik pautan yang menyatakan ** muat turun apk **. Selepas itu, tunggu proses muat turun selesai, kemudian pilih ** pasang **.

2. Pilih Penapis Domain

Semasa pertama kali membuka aplikasi, anda akan diberi panduan persediaan awal. Anda boleh membaca panduan atau mengabaikannya.

Sebelum memulakan, pilih penapis domain yang terdapat di tab bawah pada skrin Android. Melalui pilihan ini, anda mesti memilih sekurang-kurangnya salah satu daripada ciri-ciri fail host penyekat iklan yang tersedia, dan pilihan itu pada dasarnya adalah senarai pelayan yang akan digunakan untuk menyekat iklan. Anda boleh memilih satu sahaja, yang merupakan pilihan ** Fail host Adaway **. Anda melakukannya hanya dengan menekan butang merah di sebelah kiri skrin sehingga berubah menjadi hijau.

3. Aktifkan Perkhidmatan VPN

Dari sini, kembali ke pilihan Mula / Berhenti di tab bawah pada layar Android, kemudian tekan ikon muat semula di bahagian atas layar Android. Pada ketika ini anda akan melihat pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa fail hos sedang dimuat turun. Oleh itu, tunggu sahaja proses ini selesai. Setelah selesai, tekan lama ikon utama di layar utama aplikasi untuk mengaktifkan perkhidmatan penyekat iklan VPN , kemudian tekan ** Ok ** di pop timbul yang muncul.

4. Menikmati Aplikasi Kegemaran Tanpa Iklan

Pada ketika ini, kita tidak akan lagi melihat iklan yang muncul baik di penyemak imbas atau di semua aplikasi Android yang kita miliki. Apabila perkhidmatan DNS66 aktif, anda akan dapat melihat ikon kunci yang muncul di bar status.

Tidak seperti aplikasi penyekat iklan lain, DNS66 berfungsi pada tahap DNS yang bermaksud bahawa hanya lalu lintas DNS yang dialihkan melalui DNS66, maka penyaringan dilakukan untuk iklan. Cara kerjanya sangat berbeza jika dibandingkan dengan metode yang banyak digunakan oleh aplikasi serupa, yaitu dengan menyaring semua data lalu lintas yang ada untuk iklan tanpa melakukan proses penyaringan.

Perbezaannya dapat dilihat pada gambar di bawah ini , yang menggunakan aplikasi AdGuard untuk berada di posisi teratas sebagai aplikasi yang paling banyak menghabiskan bateri, sedangkan aplikasi DNS66 bahkan tidak muncul di halaman statistik penggunaan bateri.

Itulah cara untuk menyekat iklan menggunakan aplikasi DNS66 . Apa pendapat kamu? Mudah dan praktikal kan? Dan pastinya tidak menjadikan bateri peranti anda habis dengan cepat. Adakah anda mempunyai alternatif daripada puluhan aplikasi lain? Sila kongsi di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan