100% Kerja! Cara Mudah Mengatasi Gantung Komputer

Menggunakan komputer tidak akan menyeronokkan lagi, jika anda suka menggantung. Adakah anda pernah mengalami penyakit ini yang disebut hang? Sekiranya ada, mari kita lihat langkah-langkah bagaimana membetulkan hang komputer dari Jaka di bawah ...

Menggunakan komputer sangat menyeronokkan. Bukan sahaja dapat menghiburkan, tetapi juga dapat mempermudah pekerjaan. Ini menjadikan komputer terasa seperti harus.

Menggunakan komputer tidak akan menyeronokkan lagi, jika anda suka menggantung. Adakah anda pernah mengalami penyakit ini yang disebut hang? Sekiranya ada, mari kita lihat langkah-langkah bagaimana membetulkan hang komputer dari Jaka di bawah ...

BACA JUGA
  • Harddisk Sektor Buruk! 5 Bahaya Mematikan Komputer Anda Tanpa Matikan
  • Rosak teruk! 3 Trik Ini Komputer Paling Berbahaya Tidak Mungkin
  • 12 Jenis Virus Komputer Berbahaya 2018 | Anda Boleh Buat!

1. Punca Umum Gantung Komputer

Sumber gambar: Gambar: DriverTech

Sebelum mengetahui bagaimana cara menggantung komputer adalah baik anda perlu mengetahui dan mengetahui punca komputer hang terlebih dahulu. Kerana dengan mengetahui dan mengetahui punca komputer hang, akan lebih mudah bagi anda untuk mengatasinya.

Gantung pada komputer bermaksud bahawa berlaku perlanggaran dalam proses sistem, perlanggaran proses sistem akhirnya membuat komputer tiba-tiba senyap atau berhenti berfungsi. Sebabnya mungkin disebabkan perisian atau perkakasan, dengan fitur lengkap seperti berikut ...

1. a. Punca Komputer Gantung Kerana Masalah Perisian

Sumber gambar: Gambar: Arcade

Sekiranya komputer hang kerana masalah perisian, secara amnya akan segera kelihatan. Perisian yang digantung akan berhenti bergerak, tetikus masih dapat bergerak, dan akhirnya ada kata-kata "Tidak Menjawab" pada perisian yang digantung.

1. b. Menyebabkan Komputer Gantung Kerana Masalah Perkakasan

Sumber gambar: Gambar: Envista Forensics

Sekiranya komputer hang kerana masalah perkakasan, agak sukar untuk menganalisis di mana masalahnya. Secara amnya, komputer akan segera dimatikan, tidak ada yang boleh digerakkan sama ada tetikus dan yang lain. Bahkan tidak jarang selepas itu disusuli dengan penyakit Blue Screening .

2. Teknik Mengendalikan Komputer yang Mudah

Sumber gambar: Gambar: Cara Geek

Mengatasi komputer tergantung bergantung pada apa penyebabnya, jika ada kaedah pengendalian perisian yang terpisah, sementara jika disebabkan perkakasan, ada juga cara yang terpisah untuk mengendalikannya. Cara menyelesaikannya seperti berikut ...

2. a. Cara Mengatasi Gantung Komputer Kerana Masalah Perisian

Buka Task Manager dan pilih perisian yang menyebabkan hang, kemudian klik End Task . Terus buka semula perisian yang digantung jika diperlukan, dan selesaikan.

2. b. Cara Mengatasi Gantung Komputer Kerana Masalah Perkakasan

Sumber gambar: Gambar: Komputer Retro

Sekiranya komputer anda digantung sepenuhnya tidak bergerak, biasanya ini disebabkan oleh masalah perkakasan. Lakukan Penutupan Keras dengan menekan butang daya selama 5 saat, jika dihidupkan semula. Sekiranya tidak dapat dihidupkan atau dihentikan, ini bermakna anda memerlukan perkhidmatan atau penyelenggaraan.

Itulah cara menangani hang komputer yang senang, bukan sukar bukan? Apa pendapat anda, adakah cara lain? Sekiranya ada, kongsi dengan Jaka!

Oh ya, pastikan anda membaca artikel berkaitan Komputer atau tulisan menarik lain dari 1S.

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan