Cara Mengatasi Pembekuan dan Keretakan YouTube dalam 10 Detik

Bersenang-senang menonton YouTube, eh, tiba-tiba PC anda membeku atau hancur? Jangan kecewa, semak jalan dari Jaka untuk mengatasi perkara ini.

YouTube tentunya tidak asing bagi kami. Laman perkongsian video dan alat streaming video ini telah digunakan oleh banyak orang di seluruh dunia. YouTube semakin diperlukan kerana dapat digunakan sebagai alat hiburan, sains, dan penyebaran maklumat.

Namun, kadang-kadang masalah timbul ketika kita memainkan video di YouTube, yang merupakan PC yang kita gunakan tiba-tiba terhempas dan membeku. Nah, untuk itu, inilah cara Jaka memberitahu bagaimana menangani pembekuan dan kerosakan semasa bermain YouTube di PC .

BACA JUGA
 • Cara Mudah Menonton Video YouTube Semasa Membaca Komen
 • Cara Strim YouTube Tanpa Penyangga pada Komputer
 • Wah! Ternyata 10 video YouTube ini dengan yang paling DISINI

Lakukan Pemeriksaan Pemandu Secara Manual

Apabila komputer rosak dan membeku semasa bermain YouTube, ada baiknya anda memeriksa terlebih dahulu sama ada pemacu video anda terkini. Atau cuba untuk mengetahui sama ada orang lain yang menggunakan pemacu melaporkan masalah yang serupa . Sekiranya ada, maka anda harus menyahpasang pemacu kad video dan menggantinya dengan versi lama.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Tekan ** Windows Key + R ** dan ketik ** devmgmt.msc ** di kotak Buka. Kemudian klik OK.
 • Di Pengurus Peranti , klik ** Adaptor paparan **. Kemudian, klik dua kali pada kad video.

 • Kemudian ia akan muncul seperti gambar di bawah. Pilih tab Driver dan klik ** Roll Back Driver **. Kemudian, klik OK.

Lumpuhkan Pecutan Perkakasan

Biasanya, masalah keserasian antara penyemak imbas web dan kad grafik adalah salah satu penyebab berlakunya kerosakan semasa memainkan video YouTube. Secara amnya ini juga boleh menghasilkan skrin biru pada PC. Oleh itu, cara mengatasi pembekuan YouTube adalah dengan mematikan pecutan perkakasan untuk video .

Inilah cara untuk melumpuhkan pecutan perkakasan di beberapa penyemak imbas:

 • Chrome

Buka menu ikon ** 3-idot ** di sudut kanan atas. Pilih ** Tetapan> Tunjukkan Tetapan Lanjutan **, kemudian tatal ke bawah hingga anda menjumpai pilihan sistem dan hapus centang kotak ** Gunakan pecutan perkakasan apabila tersedia **.

 • Firefox

Buka menu ikon ** 3 bar ** di sudut kanan atas Firefox dan pilih ** Tetapan> Lanjutan **. Kemudian muncul seperti gambar di bawah, pilih tab ** Umum **. Pada tab itu, di bahagian ** Melayari Web **, hapus centang kotak ** Gunakan pecutan perkakasan jika ada **.

 • Hujung

Buka Panel Kawalan -> Pilihan Internet -> Lanjutan . Kemudian tandakan kotak ** Gunakan perisian rendering dan bukannya rendering GPU **. Kemudian, klik OK.

Lumpuhkan Flash

Biasanya, Flash selalu dilumpuhkan oleh semua penyemak imbas dan laman web. Walau bagaimanapun, denyar masih boleh berfungsi di latar belakang dan melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan kerosakan.

LIHAT ARTIKEL

Inilah cara untuk mematikan Flash di beberapa penyemak imbas untuk menangani kerosakan:

 • Chrome

Taipkan ** chrome: // plugins ** di bar alamat. Kemudian di bahagian Adobe Flash Player , klik Nonaktifkan.

 • Firefox

Apabila halaman dibuka di Firefox dengan elemen Flash di dalamnya, tetingkap akan muncul meminta persetujuan anda untuk menghidupkannya. Walaupun begitu, anda juga boleh menyahpasang Flash. Cara membuka Panel Kawalan , klik Program> Program dan Ciri . Cari ** Adobe Flash Player ** kemudian hapus pemasangan program.

Nah, itulah cara mengatasi masalah pembekuan dan keretakan di YouTube . Sekiranya masalah masih timbul setelah melakukan kaedah di atas, maka penyelesaian terbaik adalah membawanya ke pusat servis untuk memasang semula sistem . Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan