20 Sistem Operasi Terbaik yang Banyak Digunakan oleh Penggodam 2018

Jaka ingin membincangkan pelbagai jenis sistem operasi berasaskan Linux terbaik yang sering digunakan penggodam untuk melakukan serangan penggodaman yang sempurna. Ayuh, lihat betul-betul di bawahnya. Lihatlah!

Di dunia maya, terdapat banyak serangan penggodaman yang berlaku setiap hari. Semua tindakan ini dilakukan oleh beberapa penggodam profesional dan juga pendatang baru yang masih menggunakan kod dan sistem orang lain. Tetapi yang paling penting ialah setiap penggodaman memerlukan penggodaman OS secara khusus untuk menjayakannya, dan Linux adalah satu-satunya pilihan terbaik bagi penggodam untuk melancarkan aksi tersebut.

Nah, kali ini Jaka ingin membincangkan pelbagai sistem operasi berasaskan Linux terbaik yang sering digunakan penggodam untuk melakukan serangan penggodaman yang sempurna. Ayuh, lihat betul-betul di bawahnya. Lihatlah!

BACA JUGA
  • Cara termudah untuk mengesan komputer menggunakan Keylogger
  • Cara Mengelakkan Perangkap Keylogger pada Komputer Warnet
  • Cara Membuat Keylogger Mudah dengan Notepad Capital

20 Sistem Operasi Terbaik yang Banyak Digunakan oleh Penggodam 2018

1. Kali Linux

Kali Linux adalah salah satu daripada banyak OS moden yang sering digunakan oleh penggodam untuk melakukan pentesting dan mengeksploitasi keselamatan sistem. Kali Linux adalah OS berasaskan Linux yang menawarkan privasi dan keselamatan yang tinggi dari ancaman yang sering dialami oleh kebanyakan OS pada umumnya.

2. Latar Belakang

Backtrack adalah OS berasaskan Linux yang cukup popular beberapa tahun yang lalu. OS ini sering digunakan untuk aktiviti retak dan pentesting rangkaian. Backtrack juga merupakan salah satu OS Linux terbaik yang dapat melakukan pelbagai penggodaman rangkaian dengan keselamatan privasi yang tinggi.

3. Pentoo

Pentoo adalah salah satu OS terbaik untuk penggodam yang hanya dalam bentuk CD Langsung . Dalam contoh ini, kita tidak perlu memasangnya di PC. Cukup dengan membuat USB Bootable dari OS ini, maka kita sudah dapat mengoperasikannya.

4. Nodezero

Nodezero adalah salah satu OS terbaik yang ingin dicuba oleh setiap pentester pada PC mereka. Nodezero sendiri sedang dikembangkan untuk tujuan yang lebih besar yang sebelumnya tidak ada di OS berasaskan Linux lain.

5. OS Keselamatan Parrot

Parrot Security adalah sistem operasi berasaskan Debian GNU / Linux yang digabungkan dengan Frozen Box OS dan Kali Linux untuk memberikan pengalaman terbaik bagi penggodam dan penguji keselamatan rangkaian.

6. Alat Keselamatan Rangkaian (NST)

NST adalah OS terbaik lain untuk ujian keselamatan rangkaian yang hadir dalam bentuk CD Langsung dan boleh dijalankan secara langsung di PC. OS ini sendiri menawarkan banyak ciri yang boleh anda gunakan untuk mengambil tindakan penggodaman.

7. Arch Linux

Arch Linux adalah sebaran Linux untuk komputer dengan seni bina IA-32 dan x86-64 , OS ini sendiri terdiri daripada perisian sumber terbuka dan sumber terbuka yang melibatkan banyak pembangun dalam pembuatannya.

8. Kotak Belakang

BackBox adalah OS yang digunakan untuk melakukan pengujian keselamatan rangkaian, OS ini juga sering digunakan sebagai alat analisis sistem maklumat rangkaian . BackBox sesuai kerana memberikan privasi dan keselamatan yang kuat.

9. GnackTrack

GnackTrack adalah salah satu OS terbaik yang digunakan untuk menguji pentesting dan retak rangkaian. Selain itu, OS ini berdasarkan Linux yang tentunya memberikan keselamatan yang tinggi untuk penggunanya.

10. Bugtraq

Bugtraq adalah sistem operasi berasaskan GNU / Linux yang bertujuan untuk forensik digital, ujian pentesting, eksploitasi malware, dan OS ini adalah salah satu yang terbaik untuk serangan peretasan .

11. DEFT Linux

DEFT bermaksud Digital Evidence and Forensic Toolkit . DEFT sendiri dikembangkan menggunakan penyesuaian dari Ubuntu . Sistem operasi ini sendiri banyak digunakan oleh Juruaudit IT, Penyiasat, Tentera dan Polis.

12. BlackBuntu

BlackBuntu adalah OS Linux yang bertujuan untuk ujian penembusan terhadap keselamatan rangkaian. OS ini sendiri sering digunakan oleh institusi pendidikan sebagai alat untuk mengkaji keselamatan maklumat. BlackBuntu dibina menggunakan Ubuntu 10 dengan Gnome Desktop Environment . Pada masa ini BlackBuntu telah menyertakan desktop KDE yang dilancarkan pada final semalam pada BlackBuntu Community Edition 3.0 .

13. Cyborg Hawk

Cyborg Hawk adalah salah satu pengedaran Linux yang paling canggih, kuat, dan belum pernah terjadi sebelumnya untuk ujian keselamatan rangkaian. OS ini dilengkapi dengan pelbagai alat terbaik untuk penggodam elit yang mempunyai waktu terbang yang tinggi.

14. Matriux

Matriux adalah sebaran linux yang merangkumi ciri keselamatan menggunakan sumber dari Debian. Semua alat ini boleh digunakan untuk pelbagai tujuan , seperti menguji keselamatan rangkaian, penggodaman, deface, penyiasatan forensik siber, analisis kelemahan, dan banyak lagi.

15. Knoppix STD

Knoppix STD adalah sistem operasi yang mengandungi koleksi beribu-ribu alat keselamatan yang berasal dari sumber terbuka. OS ini juga mengambil bentuk Live CD yang bermaksud dapat dijalankan langsung dari CD Bootable .

16. Lebih lemah

Weakerthan adalah salah satu OS terbaik yang sering digunakan oleh penggodam. OS ini adalah sebaran Linux yang dibuat sebagai penguji keselamatan rangkaian yang dibuat menggunakan sebahagian daripada Debian Squeeze . Sekiranya tujuan anda adalah mempelajari cara menggodam WiFi, maka sebaran ini sangat sesuai kerana mengandungi banyak peranti tanpa wayar yang dapat digunakan.

17. BlackArch Linux

BlackArch adalah sebaran Linux yang dibuat untuk melakukan pengujian keselamatan rangkaian, dan sering digunakan oleh banyak pengamal keselamatan rangkaian. Versi terbaru BlackArch kini mempunyai lebih dari 1.400 alat ujian, semuanya boleh anda cuba secara percuma .

18. Kerangka Ujian Web Samurai

Pengedaran ini pada dasarnya adalah persekitaran Linux yang dapat langsung digunakan sebagai platform pengujian keselamatan rangkaian berasaskan web . Platform ini menyimpan banyak alat peretasan yang merupakan sumber terbuka dan berasal dari pelbagai sumber terbuka yang sangat sesuai untuk mengesan kerentanan atau jurang di laman web.

19. Caine

Caine adalah sebaran Linux yang memfokuskan pada pengujian keselamatan rangkaian, dan pengembangannya kebanyakannya menggunakan sumber dari Ubuntu . Caine adalah salah satu pengedaran Linux terbaik yang sering digunakan oleh penggodam berpengalaman.

20. Fedora Security Spin

Fedora Security Spin adalah sebaran Linux yang dijalankan oleh komuniti pembangun dan penyelidik keselamatan rangkaian. Pengedaran ini disokong oleh Xfce Desktop Environment sehingga sangat ringan dan dilengkapi dengan beberapa alat penting untuk penyelidikan keselamatan.

Jadi, itulah 20 sistem operasi terbaik yang banyak digunakan oleh penggodam . Anda mesti mencuba salah seorang dari mereka sekiranya anda mahu menjadi penggodam yang boleh dipercayai.

Artikel Berkaitan