6 Perkara yang WAJIB Anda Cari Sebelum Membeli Solar Charger

Solar Charger adalah alat pengisian yang menggunakan cahaya matahari sebagai sumber tenaganya. Sebelum memutuskan untuk membeli, perhatikan 6 perkara ini terlebih dahulu yu!

Orang yang melakukan banyak aktiviti luar nampaknya mustahil untuk bertahan hanya dengan bergantung pada bateri dan pengecas dari alat yang dibeli. Powerbank yang cukup berguna kadangkala terasa tidak memuaskan. Kerana, tidak jarang kita lupa, malas, atau tidak mempunyai masa untuk mengisi kuasa sehingga tiba masanya kita pergi. Seperti itu, kadang-kadang kuasa juga habis dahulu walaupun kita masih perlu berada di luar. Sekarang, ada penyelesaian baru yang terdengar lebih menjanjikan: pengecas solar HP .

Seperti namanya, Solar Charger adalah alat pengisian yang menggunakan sinar matahari sebagai sumber tenaganya. Tidak perlu ada soket elektrik, jadi ia boleh digunakan di mana sahaja selagi anda mendapat cahaya matahari. Tetapi kerana masih merupakan teknologi baru, orang cenderung keliru tentang cara membeli produk ini. Adakah anda mesti mahal untuk mendapatkan ciri berguna? Atau adakah ia cukup murah untuk memenuhi keperluan? Pengecas solar HP yang baik atau buruk dapat dilihat dari ciri-ciri berikut:

BACA JUGA
  • 5 Cara Mudah Membezakan Pengecas Asli dan Palsu
  • Perlukah Saya Mencabut Pengecas HP Apabila Tidak Digunakan?
  • Bahaya Menggunakan Telefon Pintar dengan Pengecas Lain (Tidak Lalai)

6 Perkara yang WAJIB Anda Cari Sebelum Membeli Solar Charger

1. Kawasan Permukaan

Sumber gambar: Foto: shopify

Penyerapan cahaya matahari dan kemudian diubah menjadi kuasa bateri adalah melalui permukaan panel solar (solar cell). Semakin luas permukaannya, tentu semakin banyak sinar matahari yang dapat ditangkap sehingga semakin besar jumlah daya yang dihasilkan.

Pengecas solar dijual dalam pelbagai saiz. Sekiranya hanya untuk mengecas telefon pintar, mungkin pengecas solar yang lebarnya hanya sedikit lebih lebar daripada telefon bimbit sudah cukup. Tetapi jika anda merancang untuk pergi ke gunung dengan komputer riba, anda memerlukan pengecas solar yang lebih luas.

2. Kuasa (Watt)

Sumber gambar: Foto: blogspot

Luas permukaan sel suria bukanlah satu-satunya perkara yang menentukan sama ada pengecas cukup baik untuk alat anda atau tidak. Anda juga harus memperhatikan berapa watt produk. Lupakan panel yang hanya mempunyai kuasa 4-5 watt kerana mereka hanya mampu mengecas pemain MP3 atau telefon bimbit biasa.

Untuk telefon pintar atau tablet, beli minimum 7 watt . Sekiranya anda bermaksud menggunakannya untuk beberapa alat sekaligus atau untuk komputer riba, cari panel dengan kuasa sekurang-kurangnya 15 watt .

Sekiranya anda berfikir untuk membeli pengecas telefon bimbit solar kecil hanya kerana harganya lebih murah, anda harus menyediakan stok kesabaran di hati anda. Kerana walaupun masih dapat digunakan untuk pengisian, biasanya pengecas akan memerlukan waktu yang lebih lama untuk dapat mengecas alat sehingga penuh.

3. Arus Keluaran (Ampere)

Sumber foto: Foto: mudah

Arus output adalah aliran elektrik yang keluar dari pengecas ke bateri alat. Ia seperti selang air. Semakin besar keluarannya, semakin cepat pengecas dapat memenuhi kapasiti bateri. Tetapi itu tidak bermakna anda harus membeli pengecas solar dengan arus keluaran maksimum.

Kerana setiap alat mempunyai input semasa maksimum. Sekiranya output pengecas lebih besar daripada peranti input, arus masuk tetap akan mengikuti ukuran maksimum peranti input.

Sebelum membeli pengecas solar, periksa terlebih dahulu jumlah input pada setiap alat yang akan anda gunakan. Laraskan ukuran arus keluaran yang dihasilkan oleh pengecas solar. Sekiranya output pengecas lebih kecil daripada input gadget, maka masa pengecasan akan lebih lama kerana arus elektrik yang mengalir mesti sedikit demi sedikit.

4. Bateri

Sumber gambar: Foto: Alibaba

Kerana anda menggunakan cahaya matahari, pengecas ini anda tidak dapat menghasilkan tenaga pada waktu malam, kerana matahari tidak lagi bersinar. Penyelesaiannya, banyak pengecas solar HP sudah dilengkapi dengan bateri terpasang sehingga mereka dapat menyimpan kuasa sandaran seperti power bank. Produk ini juga sering disebut sebagai solar power bank . Oleh itu, jika pergerakan anda cukup tinggi pada waktu malam, perhatikan ciri bateri terpasang yang ditawarkan.

Yang paling perlu anda lihat ialah kapasitinya (unit mAh). Periksa juga kapasiti bateri setiap alat yang anda gunakan untuk mengira berapa kali pengecas ini dapat digunakan ketika diisi penuh. Kebimbangan kedua ialah jenis bateri. Pada dasarnya, pertimbangan ini lebih kurang sama dengan pilihan memilih Powerbank.

5. Jenis Panel Suria

Sama seperti bateri, terdapat pelbagai jenis panel solar. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai beberapa jenis panel solar supaya anda dapat meneka mana yang lebih sesuai untuk keperluan anda:

CIGS

Sumber gambar: Foto: outdoorgearlab

Panel CIGS biasanya nipis dan ringan sehingga kelihatan praktikal untuk dibawa ke mana-mana. Bentuknya yang fleksibel memudahkan anda menyebarkannya pada permukaan yang tidak rata. Harganya juga diklasifikasikan sebagai yang paling murah kerana proses pembuatannya juga murah.

Panel ini juga mempunyai keberkesanan tertinggi untuk pengisian dengan cahaya matahari yang rendah sehingga anda masih dapat mengecas ketika cuaca mendung. Malangnya, panel ini tidak tahan lama dan mudah rosak. Lapisan plastik lamina mudah terkelupas setelah beberapa lama.

Monokristalin

Sumber gambar: Foto: prepsos

Monokristalin lebih tahan lama daripada CIGS. Ini mungkin sesuai untuk anda yang cenderung ceroboh dalam menjaga barang. Walau bagaimanapun, panelnya lebih tebal dan lebih berat daripada CIGS. Bentuknya kaku, tetapi biasanya dipasang dalam ukuran kecil pada sehelai kain sehingga lebih fleksibel untuk digunakan. Dalam keadaan pencahayaan yang rendah, panel ini berfungsi sedikit kurang berkesan daripada panel CIGS.

Polikristalin

Sumber gambar: Foto: Alibaba

Polikristalin sebenarnya tidak jauh berbeza dengan monokristalin. Perbezaannya hanya pada jenis ini yang digunakan lebih daripada satu logam kristal. Menjadikannya lebih mudah dan lebih murah sehingga harga jual solar charger juga cenderung lebih berpatutan.

Ia hanya kerana silikon tidak tulen, kecekapan panel ini tidak sehebat monokristalin. Sebagai perbandingan, kecekapan panel monokristalin adalah 22% sementara polikristalin hanya 18%. Angka ini biasanya tidak terlalu signifikan untuk penggunaan berskala kecil seperti pengecasan telefon bimbit dan sebagainya.

6. Waranti

Sumber gambar: Foto: Blogspot

Elakkan membeli pengecas solar HP yang tidak dijamin sama sekali, terutamanya jika harganya murah. Ini mungkin produk palsu yang mudah rosak atau tidak berkualiti. Pengecas solar HP yang dijamin boleh menjadi tanda bahawa pengilang berani menjamin kualiti produk. Walaupun mereka sudah terkenal dan mempunyai ulasan positif, anda tidak boleh membelinya jika produk tersebut tidak dilengkapi dengan jaminan rasmi kerana ia mungkin hanya produk KW atau tiruan.

Inilah 6 perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum anda membeli pengecas solar untuk telefon pintar atau alat anda. Jangan lupa tinggalkan pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan