Cara Memasang Kemas Kini Android Nougat ASUS Zenfone 3 OTA dan Secara Manual

Jaka mengemas kini Android 7.0 Nougat secara manual ke Zenfone 3. Sekiranya anda juga mengalami perkara yang sama, inilah jalan penyelesaiannya.

Berita baik datang kepada pengguna telefon pintar ASUS, terutama pemilik Zenfone 3 . Kerana syarikat Taiwan telah melancarkan kemas kini yang paling dinantikan oleh semua pengguna telefon pintar Android iaitu Nougat.

Dua varian Zenfone 3, iaitu ZE520KL ( layar 5,2 inci) dan ZE552KL ( layar 5,5 inci), sudah dapat menikmati Android 7.0 Nougat yang enak yang mulai meluncurkan Over the Air (OTA) hari ini.

BACA JUGA
 • Cara Mudah untuk Root ASUS Zenfone 3 ZE520KL dan ZE552KL
 • Harga IDR 3 Juta, Laser ASUS ZenFone 3 4GB RAM Secara Rasmi Terdapat di Indonesia!
 • Sebelum Menyesal, Inilah 7 Sebab Anda Perlu Membeli ASUS Zenfone 3

Cara Memasang Kemas kini Android 7.0 Nougat untuk ASUS Zenfone 3

Secara kebetulan Jaka adalah pengguna ASUS Zenfone 3 ZE520KL, jadi pemberitahuan kemas kini muncul segera muat turun Jaka dengan ukuran 1.2 GB . Malangnya, dua percubaan kemas kini gagal.

Akhirnya Jaka mengemas kini Android 7.0 Nougat secara manual ke Zenfone 3. Sekiranya anda juga mengalami perkara yang sama, inilah jalan penyelesaiannya.

Muat turun Android Nougat OTA

Mula-mula gunakan kaedah termudah, OTA. Pastikan anda telah menyandarkan data penting.

Seperti mesej WhatsApp ke Google Drive dan juga membuat sandaran semua fail dalam memori dalaman telefon pintar (sekiranya berlaku). Pastikan anda disambungkan ke internet 4G LTE atau WiFi yang stabil. Inilah langkahnya.

 • Pergi ke ' Tetapan '> ' Tentang '> ' Pembaruan Sistem '> ' Periksa Kemas kini '.
 • Muncul pop timbul maklumat kemas kini Android Nougat. Klik muat turun (saiz 1.2GB)
 • Tunggu sehingga muat turun selesai.

Lakukan Partisi Wipe Cache

Setelah firmware selesai dimuat turun, jangan segera memasang. Rupanya ada sebilangan pengguna yang mengalami masalah. Malangnya saya bosan menunggu lama dan menyelesaikan kuota tetapi gagal?

Juga mengesyorkan agar anda melakukan Partisi Wipe Cache melalui mod pemulihan . Data anda tidak akan hilang, jangan biarkan satu klik Menghapus Data. Bagaimana untuk?

 • Matikan telefon pintar 'Shutdown'.
 • Tekan Volume Turun + Kuasa (Semasa menggetarkan daya pelepasan dan kekalkan kelantangan).
 • Gunakan butang kelantangan untuk menavigasi dan pilih Wipe Cache Partition, klik menggunakan butang kuasa. Terus klik but semula.

Pasang Kemas kini Android Nougat

Setelah telefon pintar dihidupkan, anda masih akan menemui amaran kemas kini di bar pemberitahuan. Terus klik pasang dan ikuti panduan seterusnya. Fail kemas kini akan diekstrak, anda tidak dapat berbuat apa-apa.

Tunggu sahaja, peranti anda akan dimulakan semula dan proses pemasangan berjalan. Tunggu ia selesai, cukup lama (15-20 minit).

Kemas kini Android Nougat Cara Manual

Anda boleh memuat turun firmware Android OS 7.0 Nougat di sini:

 • ASUS Zenfone 3 ZE520KL (skrin 5.2 inci)
 • ASUS Zenfone 3 ZE552KL (skrin 5.5 inci)

Caranya ialah dengan mengklik pautan di atas, pilih Driver & Tools> Firmware> Select Android Nougat Firmware (14.2015.1701.8). Saiznya sedikit lebih besar 1.7 GB, anda harus bersabar. Muat turun yang disyorkan menggunakan penyemak imbas komputer dan IDM.

Selepas memuat turun, salin fail firmware format .zip ke memori dalaman anda (bukan dalam folder). Selepas itu, pemberitahuan kemas kini akan muncul dan pilih pasang.

Kesimpulannya

Itulah cara untuk mengemas kini Android 7.0 Nougat untuk ASUS Zenfone 3 tanpa masalah, kaedah OTA dan manual. Selepas kemas kini, jika telefon pintar salah atau bateri boros.

Anda harus Wipe Cache Partition dengan cara yang dijelaskan di atas, jika masih belum sembuh, maka ia akan dipaksa untuk melakukan reset kilang. Itu sahaja, nikmati dan terima kasih kepada jalinan di Zentalk Indonesia.

Baca juga artikel mengenai ASUS atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan