7 Ciri Hebat yang Boleh Anda Lakukan pada Telefon Pintar Android Tanpa Root

Berikut ini, Jaka akan menerangkan tentang pelbagai ciri yang boleh anda lakukan pada telefon pintar Android yang belum atau belum di-root.

Ramai orang berpendapat bahawa telefon pintar Android tidak begitu keren jika tidak di-root. Namun, masalahnya adalah proses root ini yang menjadikan Android kehilangan tempoh jaminan rasmi. Akibatnya, anda hanya perlu bersiap sedia untuk menerima kebenaran pahit sekiranya ia gagal di-root dan samrtphone anda benar-benar mati atau bootlop. Belum lagi proses rooting yang cenderung rumit dan sukar bagi orang biasa.

Namun, jangan risau kerana bagi anda yang memiliki telefon pintar Android tanpa root, anda juga dapat melakukan beberapa fitur seperti Android yang telah di-root. Hanya perlu menambahkan beberapa aplikasi, maka telefon pintar kegemaran anda boleh diubah menjadi lebih canggih dan sejuk daripada sebelumnya.

Berikut ini, Jaka akan menerangkan tentang pelbagai ciri yang boleh anda lakukan pada telefon pintar Android yang belum atau belum di-root. Seperti yang diringkaskan dari Tech Viral, berikut adalah pelbagai ciri menarik yang dapat anda lakukan pada telefon pintar Android tanpa perlu melakukan root terlebih dahulu.

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Root Android Terbaik dan Percuma, Muat turun Langsung
  • 5 Aplikasi Android Terbaik untuk Telefon Bimbit yang telah Root 2018
  • Cara menyingkirkan iklan yang menjengkelkan di telefon Android

7 Ciri Hebat yang Boleh Anda Lakukan pada Telefon Pintar Android Tanpa Root

1. Akses PC / Komputer riba dari Android

Sumber foto: Sumber: GooglePlay

Terima kasih kepada aplikasi Chrome Remote Desktop, anda boleh mengakses PC atau komputer riba dengan mudah dari peranti Android. Caranya sangat mudah, anda hanya perlu mengkonfigurasi peranti yang akan anda sambungkan ke telefon pintar sehingga kemudian anda dapat mengakses komputer di mana sahaja untuk pelbagai perkara. Ini jelas akan memudahkan anda untuk berkongsi aktiviti kerja, terutama anda yang mempunyai aktiviti yang terlalu tinggi.

2. Skrin Melengkung (Paparan Tepi)

Sumber gambar: Sumber: androidcentral.com

Adakah anda mahukan Android anda seperti Samsung Galaxy S9 yang mempunyai paparan tepi yang kaya dengan pelbagai ciri? Anda boleh melakukan ini tanpa perlu melakukan root hanya dengan memasang aplikasi yang disebut Edge Screen. Aplikasi ini dapat mengubah layar android anda menjadi lebih bervariasi dengan isyarat tambahan dan pelbagai fungsi menarik yang dapat diakses melalui tepi layar.

3. Mengawal pelbagai peranti pintar

Sumber gambar: Sumber: asmag.com

Salah satu ciri paling keren yang dapat dilakukan oleh telefon pintar Android tanpa root ialah ia dapat mengawal pelbagai peranti pintar. Bermula dari rumah pintar, TV, AC, walaupun drone sekarang dapat dikendalikan melalui telefon pintar Android, ini kerana sekarang Android dirancang lebih mesra kepada pelbagai peranti lain untuk memudahkan pengguna. Jadi sekarang anda tidak perlu bersusah payah melakukan rooting untuk mendapatkan pelbagai ciri canggih di Android.

4. Padamkan Aplikasi Lalai

Sumber gambar: Sumber: zdnet.com

Seperti yang kita ketahui, di setiap telefon pintar Android pasti ada banyak aplikasi bloatware atau lalai yang tidak dapat dikeluarkan. Untuk menghapusnya, anda biasanya perlu melakukan root pada Android terlebih dahulu, tetapi sebenarnya anda juga dapat menghapus pelbagai bloatware walaupun Android belum di-root. Caranya adalah dengan mengaktifkan pilihan pembangun kemudian pilih USB Debuging dan sambungkan Android ke PC, kemudian pasang aplikasi yang disebut Debloatware pada PC untuk menghapusnya.

5. Tambahkan Butang Maya pada Skrin

Sumber foto: Sumber: GooglePlay

Tanpa root, anda juga dapat menambahkan butang maya di layar untuk digunakan dalam pelbagai perintah, seperti butang rumah, belakang, aplikasi terkini dan sebagainya. Untuk menggunakannya cukup mudah dan bebas dari kerumitan, anda hanya perlu memasang aplikasi bernama Simple Control. Aplikasi ini dapat mengganti butang lembut yang rosak atau juga dapat digunakan untuk menjadikan telefon pintar lebih bervariasi. Di dalamnya juga terdapat banyak penyesuaian dan tema yang menarik.

6. Mainkan Video YouTube di Latar Belakang

Sumber foto: Sumber: GooglePlay

Untuk dapat menstrim video YouTube dan memainkannya di latar belakang, anda hanya perlu memasang aplikasi video pop timbul Hebat. Dengan aplikasi ini, anda bebas mengalirkan video YouTube sambil membuka aplikasi lain, kaedahnya juga mudah, anda hanya perlu mengetuk ikon carian dan kemudian memilih untuk memutar video di latar belakang.

7. Kawal Android Lain

Sumber foto: Sumber: GooglePlay

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu telefon pintar Android, anda boleh mengawal dan mengakses Android lain dengan mudah. Hanya dengan memasang aplikasi Team-Viewer, anda sudah dapat mengawal dan mengawasi Android lain kapan saja, di mana sahaja. Ini sangat berguna untuk memantau telefon pintar Android yang digunakan oleh kanak-kanak untuk mengelakkan perkara negatif.

Itulah 7 ciri hebat yang boleh dilakukan di Android tanpa root. Hanya perlu menambahkan beberapa aplikasi, maka anda dapat menikmati pelbagai fitur seperti fitur pada telefon pintar Android yang mempunyai akses rooting.

Artikel Berkaitan