7 Watak Terkuat di DC Universe, Superman Tiada!

Sekiranya anda berpendapat Superman, Wonderwoman, dan Aquaman kuat, anda mesti membaca artikel ini. Nampaknya, watak itu tidak ada apa-apa, geng!

DC Universe adalah rumah bagi banyak watak paling popular dan terkuat dalam sejarah komik. Terdapat begitu banyak watak dengan kekuatan tuhan, anda menamakannya Superman & Wonderwoman .

Ini adalah salah satu perbezaan besar antara DC dan Marvel. Ramai orang berpendapat bahawa DC lebih suka watak-watak seperti tuhan, sementara Marvel mendalami sisi humanis watak itu.

Seperti Marvel, watak-watak di DC tidak hanya berasal dari bumi. Ada yang berasal dari planet lain, bahkan galaksi lain.

 • Orion
 • Encik. Mxyzptlk
 • Darkseid
 • 7 Watak Terkuat di DC Universe

  Dari sekian banyak watak di DC Universe, Jaka telah memilih 7 watak, baik penjahat dan wira, yang paling kuat di DC Universe.

  Sekiranya anda menganggap Superman dan Wonderwoman sangat kuat, anda akan terkejut apabila melihat senarai Jaka ini.

  Sebabnya, mereka bukan apa-apa, geng. Daripada anda menjadi lebih ingin tahu, lihat artikel berikut Jaka, geng!

  1. Kor Tanglung Hijau

  Green Lantern Corps adalah pasukan pengaman yang merangkumi semua galaksi di alam semesta. Terdapat sekurang-kurangnya 7000 anggota Green Lantern Corps.

  Walaupun mempunyai ribuan anggota, tetapi hanya 1 anggota yang berasal dari bumi, iaitu Hal Jordan . Hal Jordan sendiri adalah anggota Liga Keadilan yang tugasnya adalah melindungi bumi.

  Sangat jarang bagi anggota Green Lantern Corps untuk bekerja sendiri. Hanya seorang anggota yang mempunyai kekuatan super, bayangkan ada 7000 orang lagi dengan kekuatan hebat yang sama.

  Malangnya, filem Green Lantern itu gagal total di pawagam, geng. Sebenarnya, ia sangat mengasyikkan dalam komik.

  2. Orion

  Orion adalah salah satu penjahat super di DC Universe. Watak ini adalah anak Darkseid , salah satu watak terkuat di DC Universe.

  Kekuatannya tidak perlu diragui lagi, geng. Kerana kekuatannya, Orion dapat merobohkan Green Lantern Corps yang mempunyai lebih dari 7,000 anggota.

  Selain kuat, ternyata Orion adalah salah satu dewa, anda tahu. Dia mempunyai kekuatan super dan tidak boleh mati, alias abadi, geng. Aduh!

  3. En. Mxyzptlk

  Sungguh sukar untuk menyebut namanya, ya, geng? Encik. Mxyzptlk adalah salah satu watak terkuat di DC Universe, walaupun penampilannya seperti kerdil.

  Encik. Mxyzptlk adalah watak yang suka menipu dan mengolok-olok orang lain, terutama Superman. Dia mampu mencipta ilusi yang mengubah realiti.

  Di samping itu, dia boleh melakukan teleport dan juga hidup selama-lamanya, geng. Satu-satunya cara untuk mengalahkannya adalah dengan menyelesaikan teka-teki yang dibuatnya.

  4. Darkseid

  Sekiranya kita pernah membincangkan anaknya, sekarang adalah masa untuk membincangkan Darkseid , geng. Dengan cara tertentu, Darkseid adalah versi Thanos DC.

  Darkseid adalah alasan mengapa Superman dan Batman mengumpulkan pahlawan super lain dan membentuk Justice League .

  Bayangkan saja, Justice League, yang terdiri dari banyak pahlawan super, tidak dapat mengalahkan watak demigod ini.

  Watak Terkuat DC Universe yang lain ...

  5. Anti-Monitor

  Anti-Monitor adalah penjahat utama dalam siri komik Crisis on Infinite Earth, yang diterbitkan pada tahun 1985. Penjahat ini bahkan hampir menghancurkan alam semesta, anda tahu.

  Ia memerlukan kolaborasi antara ratusan pahlawan super untuk mengalahkan watak yang satu ini. Walaupun akhirnya kalah, tetapi ada banyak adiwira yang menjadi mangsa.

  Beberapa pahlawan super yang terbunuh dalam komik itu ialah Nighthawk, Robin, Dove, Green Arrow, dan banyak lagi geng.

  6. Penjaga Alam Semesta

  The Guardians of The Universe adalah kumpulan makhluk luar angkasa yang mengasaskan Green Lantern Corps. Mereka sanggup melakukan apa sahaja demi mewujudkan keamanan di alam semesta.

  Walaupun tidak memiliki tubuh dengan kekuatan super, The Guardians of The Universe memiliki kekuatan otak di atas semua makhluk.

  Sebenarnya, salah seorang anggota mereka yang bernama Guardian Ganthet dapat memecah belah planet hanya dengan kekuatan fikirannya.

  7. Kehadiran

  Kehadiran adalah watak yang paling kuat dalam versi universal DC Universe. Watak ini adalah pencipta segala sesuatu alias Tuhan dari DC Universe.

  Walaupun terdapat banyak dewa dari DC Universe, majoritinya adalah dewa-dewa dari mitologi Yunani kuno seperti Zeus. Kehadiran adalah versi Kristian dari DC Universe.

  Selain mempunyai kekuatan untuk mencipta segalanya, The Presence mampu membangkitkan orang mati. Dia juga makhluk abadi, geng. Namanya juga Tuhan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 watak paling kuat dari DC Universe. Pada pendapat anda, parti mana yang akan menang jika watak DC Universe dan Marvel Universe diadu?

  Tuliskan jawapan anda bersama dengan alasan anda dalam komen yang diberikan, geng!

  Juga membaca artikel mengenai Superheroes atau artikel lain yang menarik dari Prameswara Padmanaba

  Artikel Berkaitan