5 Cara Menambah Memori Android dengan Mudah

Adakah memori dalaman anda penuh? Mari belajar bagaimana menambahkan memori Android dengan cara mudah ini.

Salah satu kelebihan telefon pintar Android ialah ia boleh memuat turun aplikasi, menambahkan media seperti muzik dan filem, dan data cache untuk penggunaan luar talian. Tetapi, banyak telefon pintar kelas rendah yang hanya mempunyai sedikit memori dalaman .

Kepenuhan memori selain membuat anda tidak dapat memuat turun aplikasi dan menambah media, telefon bimbit anda juga perlahan. Sekiranya memori telefon bimbit anda penuh, terdapat beberapa cara untuk menambahkan memori Android yang perlu anda jalankan.

BACA JUGA
  • Sebab Jangan Membeli Kad Memori Palsu Untuk Pengguna Android
  • 6 Cara untuk Menyimpan Memori Dalaman Android anda
  • 5 Cara Menambah Memori Telefon Pintar Secara Percuma

Cara Menambah Memori ke Android

Inilah cara untuk meningkatkan memori dalaman Android yang dapat membebaskan memori telefon pintar anda. Terdapat 5 cara yang disarankan oleh JalanTikus untuk anda ikuti. Sudah tentu, kaedah ini adalah kaedah termudah untuk membebaskan memori Android anda.

1. Gunakan Ciri pada Telefon Pintar Android anda

Sekiranya anda menggunakan sistem operasi Android hari ini, ada satu ciri yang menunjukkan penggunaan memori anda dengan tepat. Cara mengaksesnya adalah pergi ke Tetapan , kemudian ketuk Penyimpanan .

Di sana anda akan melihat berapa banyak penggunaan memori telefon pintar anda, seperti berapa banyak penggunaan untuk video, foto, audio, muat turun, data cache, dan lain-lain. Tentunya ini akan sangat membantu anda menguruskan memori telefon bimbit anda.

Android 8.0 Oreo

Pada Android Oreo, pengurusan storan mempunyai tampilan baru di mana semuanya dikelompokkan mengikut jenis data, seperti foto dan video, muzik dan audio, permainan, dan lain-lain. Kemudian, jika Anda membuka foto dan video, aplikasi yang akan memiliki data dalam bentuk foto akan muncul.

Di sana, anda akan menemui butang di mana anda dapat membersihkan memori anda dengan mudah, butang Kosongkan Ruang . Sekiranya anda menekan butang itu, anda akan dibawa ke halaman di mana anda dapat memilih data yang ingin anda hapus seperti yang ditunjukkan.

Android 7.0 Nougat Ke Bawah

Sekiranya anda menggunakan Android Nougat dan yang lebih rendah, anda boleh memilih beberapa pilihan seperti, Aplikasi, Imej, Video dan lain-lain untuk melihat apa yang paling memerlukan memori anda. Contohnya, apabila anda mengetuk Aplikasi, anda akan melihat aplikasi mana yang paling banyak menggunakan memori.

Anda boleh memilih aplikasi yang anda harapkan menggunakan memori paling banyak dan membersihkannya. Biasanya, aplikasi permainan dengan grafik HD dan aplikasi streaming muzik menggunakan data telefon pintar anda paling banyak.

Anda hanya perlu mengetuk aplikasi , kemudian pilih Hapus Data untuk menghapus data di telefon pintar anda. Ini akan menjadikan data yang telah dimuat turun dalam aplikasi anda dihapus dan anda mesti memulakan aplikasi dari awal.

2. Gunakan Aplikasi Go Files

Menggunakan ciri Android bawaan untuk membantu menunjukkan berapa banyak memori yang telah digunakan dari beberapa jenis data, tetapi tidak dipaparkan dengan jelas, bukan? Anda memerlukan aplikasi bernama Files Go dari Google untuk menunjukkannya.

Dalam aplikasi ini, anda akan ditunjukkan beberapa aplikasi yang jarang anda gunakan, media beresolusi rendah, fail pendua, fail sementara, dan banyak lagi. Sebilangan ini pasti merupakan masalah yang dianggap sebagai Files Go untuk mengambil ingatan anda.

Anda boleh mengetuk kategori perkara ini secara langsung, kemudian anda boleh memilih fail yang ingin anda hapus . Pasti ini akan membantu anda meningkatkan memori android anda.

Apl Produktiviti Google LLC DOWNLOAD

3. Tambahkan Kad SD dan Pindahkan Data

Banyak telefon Android masih menyediakan slot microSD walaupun jumlah telefon bimbitnya semakin kecil di sini. Sekiranya telefon bimbit anda mempunyai slot microSD, gunakannya untuk memperluas simpanan telefon pintar anda.

Sekiranya telefon pintar anda mempunyai sistem operasi Android Marshmallow ke atas, anda boleh memformat kad SD anda ke dalam memori dengan segera. Anda boleh menambahkan muzik, video, gambar, aplikasi dan banyak lagi di telefon pintar anda.

Sangat mudah dilakukan, masukkan microSD ke dalam telefon pintar anda, kemudian tunggu pemberitahuan muncul yang menunjukkan bahawa kad SD anda telah dibaca. Pilih Siapkan , dan pilih Gunakan sebagai storan dalaman .

4. Pindahkan Foto ke Awan

Sedar atau tidak sedar, gambar boleh menjadi salah satu penyebab memori penuh HP kita yang anda tahu. Apatah lagi jika anda menyertai sembang berkumpulan, sudah tentu akan ada banyak foto yang tiba-tiba disimpan di telefon pintar anda.

Untuk mengalahkannya, anda boleh memindahkan foto yang dianggap penting ke beberapa perkhidmatan awan , seperti Foto Google, Dropbox, Microsoft OneDrive, Flickr, dan lain-lain. Tetapi, Foto Google adalah awan yang secara automatik berintegrasi dengan aplikasi Foto dari Google.

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan Foto Google, anda dapat membersihkan foto yang telah anda masukkan ke dalam awan dengan mengetuk tiga baris di kanan atas, kemudian pilih ** Kosongkan ruang ** untuk menghapus foto yang telah memasuki awan. .

Itulah beberapa cara untuk menambahkan memori Android yang boleh anda lakukan dengan mudah. Perlu diingat, jika anda menggunakan kad SD pada telefon pintar anda, anda harus memilih MicroSD dengan kelas tertinggi agar tidak mempengaruhi prestasi telefon bimbit anda.

Artikel Berkaitan