Cara Mengubah Tulisan Tangan Sendiri menjadi Font di Android

Begitu banyak orang berfikir bagaimana membuat fon mereka sendiri? Cara membuatnya sebenarnya sangat mudah dan bahkan anda boleh membuat fail .ttf anda sendiri kemudian menggunakannya pada peranti Android dan PC anda.

Sekiranya anda menggunakan peranti Android yang memiliki sistem font, maka Anda akan melihat bahawa sistem fon lalai yang digunakan oleh semua perangkat Android memiliki bentuk yang serupa. Sistem fon Android biasanya disebut Roboto dan anda mungkin bosan menggunakan fon Android yang sama sepanjang masa.

Begitu banyak orang berfikir bagaimana membuat fon mereka sendiri? Cara membuatnya sebenarnya sangat mudah dan bahkan anda boleh membuat fail .ttf anda sendiri kemudian menggunakannya pada peranti Android dan PC anda.

Anda boleh membuat fon tulisan tangan anda sendiri dengan bantuan helah mudah ini. Yang anda perlukan hanyalah mencetak templat yang ada di atas kertas atau mengeditnya dengan aplikasi penyunting foto dan menulis tulisan tangan anda sendiri di templat. Anda boleh melakukannya hanya dalam 5 minit kerana ia cukup mudah dilakukan dengan bantuan muslihat mudah ini.

BACA JUGA
 • Cara Mudah Mengubah Fon secara Percuma di Android tanpa Root
 • Cara Menukar Fon pada Android [Tanpa Root]
 • 10 Laman Web Muat turun Font Terbaik dan Percuma, Boleh Membuat Logo!

Cara Mengubah Tulisan Tangan Sendiri menjadi Font di Android

 1. Pertama, pastikan Android anda telah di-root. Sekiranya tidak, anda boleh membaca Cara Mudah Root Semua Jenis Android tanpa PC atau Cara Mudah Root Android Lollipop 5.1 tanpa PC .
 2. Kemudian selepas itu, lawati laman web //myscriptfont.com/ kemudian muat turun dan pilih templat yang tersedia dalam format PDF atau PNG.
 3. Templat yang dimuat turun akan dibentuk seperti dalam gambar. Anda boleh mencetaknya di atas kertas atau mengedit gambar dengan aplikasi penyunting foto untuk menambahkan tulisan tangan anda. Gambar di bawah yang boleh anda muat turun misalnya templat dan fon. Zentertain Aplikasi Foto & Pengimejan DOWNLOAD
 4. Setelah berjaya menulis tulisan tangan dalam templat, anda boleh mengimbas dan memuat naik semula tulisan di laman web //myscriptfont.com/ . Muat naik gambar tulisan anda dalam format TTF, dan namakan fon anda di ruangan yang disediakan.
 5. Tunggu beberapa saat sehingga pratonton fon tulisan tangan anda muncul, kemudian muat turun fon.
 6. Seterusnya muat turun aplikasi FontFix , dan kemudian buka fon tulisan tangan anda yang telah dimuat turun lebih awal.
 7. Kemudian pasang fon tulisan tangan anda. Sekiranya ada permintaan Pengguna Super pilih GRANT .
 8. Jangan lupa reboot / mulakan semula telefon pintar anda.
 9. Sekiranya berjaya, fon akan kelihatan seperti gambar di bawah.

Oleh itu, adakah anda berjaya membuat fon anda sendiri? Jangan lupa memberi komen di ruangan komen.

Artikel Berkaitan