7 Aplikasi Kaunter Kalori Terbaik 2020, Dijamin Kurus!

Perlukan aplikasi kaunter kalori yang tepat? Dalam artikel ini, Jaka akan berkongsi aplikasi penghitungan kalori terbaik untuk makanan yang boleh anda gunakan sekarang.

Penampilan memang sangat penting sekarang. Banyak pekerjaan yang memerlukan bentuk badan yang ideal dan menyenangkan mata.

Menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang ideal bukanlah sesuatu yang mudah dilakukan.

Terdapat banyak perkara yang mesti dipertimbangkan untuk melakukan ini, dan salah satu perkara terpenting yang mesti dipertimbangkan adalah mengira pengambilan kalori setiap hari.

 • FatSecret
 • Cronometer - Penjejak Pemakanan
 • Orang Berkilau
 • FitBit
 • Lifesum
 • Kaunter Kalori oleh Lose It!
 • 7 Aplikasi Kaunter Kalori Terbaik

  Nasib baik, terdapat pelbagai aplikasi yang boleh anda gunakan untuk menghubungkan pengambilan kalori ke badan setiap hari.

  Beberapa aplikasi bahkan menambahkan ciri perancangan di mana pengambilan kalori harian dikira untuk mencapai tujuan tertentu, seperti menurunkan beberapa paun atau untuk mengekalkan berat badan semasa.

  Kali ini Jaka telah mengumpulkan 7 aplikasi kaunter kalori terbaik sekarang untuk anda. Apa yang anda ingin tahu? Mari lihat lebih banyak maklumat di bawah.

  1. MyFitnessPal

  MyFitnessPal tergolong dalam salah satu aplikasi penghitung kalori yang tepat berkat pangkalan data makanan dalam aplikasi satu ini yang mencapai lebih dari 300 juta .

  Aplikasi ini juga mempunyai ciri pengimbasan kod bar di mana anda dapat mengimbas makanan bungkusan yang anda beli dan mengira jumlah kalori dengan tepat .

  Antara muka aplikasi pengiraan kalori satu ini sangat mudah difahami. Anda boleh mengira pengambilan kalori harian anda melalui menu yang disediakan dengan mudah.

  Aplikasi canggih ini juga mempunyai ciri perancangan yang dapat anda ikuti mengikut kehendak dan keperluan individu anda.

  MaklumatMyFitnessPal
  Pemaju MyFitnesspal, Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.5 (2.231.214)
  Saiz Berbeza
  Pasang 50,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun aplikasi MyFitnessPal di sini!

  Produktiviti Aplikasi MyFitnessPal, Inc. MUAT TURUN

  2. FatSecret

  Aplikasi pengiraan kalori makanan ini mempunyai fungsi yang sangat baik dan juga menawarkan semua fungsi ini secara percuma .

  Selain menunjukkan jumlah pengambilan kalori, FatSecret juga menunjukkan jumlah pengambilan karbohidrat dan lemak dari makanan yang dimasukkan secara percuma .

  FatSecret juga menyokong ciri pengimbasan kod bar dan juga mempunyai pangkalan data restoran terkenal di Indonesia, sehingga proses input makanan yang Anda lakukan dapat lebih cepat, lebih mudah, dan lebih tepat.

  Dengan ciri lengkap dan percuma, aplikasi yang satu ini dapat menjadi pilihan menarik untuk menemani diet anda.

  MaklumatKaunter Kalori oleh FatSecret
  Pemaju FatSecret
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.7 (310,514)
  Saiz Berbeza
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun aplikasi FatSecret di sini!

  Produktiviti Aplikasi FatSecret DOWNLOAD

  3. Kronometer - Penjejak Pemakanan

  Cronometer adalah salah satu aplikasi penghitung kalori terbaik yang boleh anda gunakan secara percuma sekarang.

  Walaupun beberapa ciri premium hanya dapat dinikmati ketika anda membayar yuran langganan, ciri-ciri percuma yang dapat anda nikmati dalam aplikasi ini cukup baik .

  Dengan memasukkan makanan dan juga jumlah ke dalam menu yang disediakan, Cronometer akan menunjukkan jumlah kalori dan juga nutrien penting lain seperti vitamin, kalsium, zat besi, dan protein .

  Cronometer juga boleh digunakan sebagai aplikasi penghitung kalori yang dibakar semasa bersenam. Anda hanya perlu memasukkan aktiviti apa yang dijalankan dan tempohnya serta aplikasi ini akan mengira kalori yang dibakar.

  MaklumatCronometer - Penjejak Pemakanan
  Pemaju Cronometer Software Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (6,624)
  Saiz 33MB
  Pasang 500,000+
  Android Minimum 5.0+

  Muat turun aplikasi Cronometer - Nutrition Tracker di sini!

  Aplikasi Produktiviti Cronometer Software Inc. MUAT TURUN

  4. SparkPeople

  Anda bukan sahaja dapat mengira pengambilan kalori, aplikasi SparkPeople juga memberikan pelbagai maklumat mengenai makanan dan senaman untuk penggunanya .

  Dalam aplikasi yang agak baru ini, anda dapat berkongsi makanan sihat yang anda buat, latihan yang anda lakukan, atau kesan positif setelah mengikuti program diet dengan pengguna lain.

  Selain itu, aplikasi ini juga mengira kandungan kalori dan nutrien dalam makanan yang anda makan dengan cara yang sangat terperinci dan tepat .

  Sekiranya menu makanan anda dikelaskan sama setiap hari, anda boleh menyalin dan menampal menu yang anda makan tanpa perlu memasukkannya satu per satu lagi.

  MaklumatKaunter Kalori & Penjejak Diet
  Pemaju Orang Berkilau
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.4 (34,912)
  Saiz Berbeza
  Pasang 1,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun aplikasi SparkPeople di sini!

  Aplikasi Produktiviti SparkPeople MUAT TURUN

  5. FitBit

  Fitbit adalah aplikasi penghitung kalori yang terbakar semasa bersenam dan juga kaunter kalori makanan yang cukup tepat dan juga mudah digunakan.

  Aplikasi ini membolehkan pengguna mengira pengambilan kalori dan nutrien lain dari makanan dan minuman dengan memasukkan makanan dan minuman ini ke dalam aplikasi ini.

  Selain itu, Fitbit juga dapat dipasangkan dengan peranti buatan sendiri seperti Apple Watch yang disebut Fitbit Versa untuk mengira jumlah kalori yang dibakar dengan lebih tepat setiap hari.

  Walaupun anda tidak mempunyai peranti Fitbit sendiri, aplikasi ini masih dapat digunakan dan versi dasar tanpa tambahan cukup bagus untuk digunakan.

  MaklumatFitbit
  Pemaju Fitbit, Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.8 (605,843)
  Saiz Berbeza
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza
  Aplikasi Produktiviti Fitbit, Inc. MUAT TURUN

  6. Lifesum

  Aplikasi kaunter kalori ini mempunyai antara muka yang menarik dan mudah difahami walaupun ini pertama kali menggunakannya.

  Lifesum juga disokong oleh ciri pengimbasan kod bar yang memudahkan pengguna mengira jumlah kalori dalam makanan atau minuman dengan cepat dan tepat.

  Selain menunjukkan jumlah kalori, hasil proses imbasan ini juga menunjukkan jumlah protein dan lemak yang terkandung di dalamnya .

  Lifesum juga menyediakan ciri langganan premium di mana anda boleh mendapatkan maklumat mengenai resipi makanan sihat, rancangan diet, penjejakan karbo, dan banyak lagi.

  MaklumatLifesum - Pelan Diet, Kalkulator Makro & Makanan Diari
  Pemaju Lifesum
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.3 (219,720)
  Saiz Berbeza
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun aplikasi Lifesum di sini!

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Lifesum

  7. Kaunter Kalori dengan Kehilangannya!

  Seperti namanya, aplikasi ini direka untuk mereka yang ingin menurunkan atau mengekalkan berat badan ideal anda dengan cara yang sihat.

  Dalam aplikasi yang satu ini, anda dapat memantau pengambilan dan pemakanan kalori harian anda mengikut input makanan yang anda masukkan .

  Di samping itu, anda juga dapat menentukan matlamat mingguan dan jangka panjang anda untuk program diet anda, dan aplikasi ini akan mengira pengambilan kalori yang boleh anda makan setiap hari.

  Lose It telah dimuat turun lebih dari 10 juta kali dan juga mendapat penilaian 4.6. Ini menunjukkan bahawa penggunaan kalori makanan ini memang salah satu yang terbaik.

  MaklumatKaunter Kalori oleh Lose It!
  Pemaju FitNow, Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (90,855)
  Saiz Berbeza
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza

  Muat turun aplikasi Lose It di sini!

  Aplikasi Produktiviti FitNow, Inc. MUAT TURUN

  Di sana anda memilikinya, 7 aplikasi makanan kaunter kalori paling tepat yang boleh anda muat turun dan gunakan sekarang.

  Baris aplikasi dalam senarai Jaka kali ini benar-benar boleh menjadi peringatan bagi anda yang sedang dalam proses diet atau juga bagi mereka yang ingin mula bersenam.

  Sebilangan besar aplikasi dalam senarai ini menawarkan pakej langganan berbayar, tetapi mod asasnya juga memberikan faedah yang dapat anda rasakan dengan segera.

  Baca juga artikel mengenai Aplikasi atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan