5 Cara Mengatasi Rangkaian Mudah Alih Tidak Terdapat di Android Mobile, 100% Berfungsi!

Pernah ada kesalahan atau kesalahan rangkaian pada telefon bimbit anda? Nah, ini adalah tinjauan bagaimana mengatasi rangkaian mudah alih yang tidak terdapat pada telefon Android yang boleh anda kendalikan sendiri.

Menghadapi masalah dengan telefon bimbit yang biasa anda gunakan setiap hari pastinya bukan perkara yang menyenangkan dan Jaka menjamin bahawa tidak ada yang mahu perkara ini berlaku, ya, geng.

Terutama di era digital ini, telefon bimbit adalah salah satu barang wajib yang sangat diperlukan oleh penggunanya dalam hampir setiap masa dan aktiviti.

Namun, kadang-kadang ada saat di mana telefon bimbit anda tiba-tiba mengalami masalah yang akhirnya menyukarkan anda menggunakannya sebagai alat komunikasi.

Salah satu masalah yang sering dihadapi adalah masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia, alias kesalahan rangkaian yang sering menimpa pengguna telefon bimbit Android.

 • Tanggalkan Kad SIM dan Pasang Semula
 • Matikan Perayauan Data
 • Gunakan Kod Tertentu
 • Lakukan Kemas kini Perisian
 • Cara Mengatasi Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia di Android

  Masalah dengan kesalahan atau kesilapan rangkaian atau mungkin juga lebih dikenali sebagai Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia tidak sering diadukan oleh banyak pengguna telefon bimbit Android.

  Tidak hanya menyukarkan pengguna untuk mengakses internet, masalah kehilangan jaringan juga menyukarkan mereka untuk membuat panggilan keluar atau bahkan menerima panggilan masuk, geng.

  Baiklah, bagi anda yang mengalami masalah ini, bertenang, geng! Kerana dalam artikel ini Jaka akan memberitahu anda tentang bagaimana menangani Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia melalui penyelesaian berikut.

  1. But semula Telefon Android

  Penyelesaian pertama yang paling mudah dan praktikal dilakukan ialah menghidupkan semula telefon bimbit Android anda, geng.

  Dengan menghidupkan semula telefon bimbit Android, semua aplikasi dan sistem yang berjalan di latar belakang akan dimuat semula dan akan kembali ke tetapan sebelumnya.

  Memulakan semula atau menghidupkan semula telefon bimbit itu sendiri sering dilakukan oleh banyak orang apabila telefon bimbit mereka mengalami hang atau tidak bertindak balas secara normal.

  Untuk but semula telefon bimbit, anda hanya perlu menekan dan menahan butang kuasa kemudian pilih pilihan but semula atau mulakan semula , geng.

  Tetapi, jika kaedah ini masih tidak berfungsi, anda boleh mengikuti kaedah lain di bawah.

  2. Keluarkan Kad SIM dan Pasang Semula

  Penyelesaian untuk mengatasi ralat rangkaian seterusnya yang tidak kurang mudah, praktikal, dan cepat adalah dengan membuang kad SIM yang mengalami masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia.

  Jangan lupa meletakkannya semula untuk memastikannya selesai atau tidak. Walaupun kedengarannya klise, tetapi kaedah ini sering kali tidak berjaya menyelesaikan masalah penggunanya yang anda kenali, geng.

  3. Matikan Perayauan Data

  Bagi anda yang sering melancong ke luar negara, anda mesti biasa dengan yang ini, ya, geng.

  Ternyata perayauan data aktif juga boleh menjadi alasan mengapa telefon bimbit anda tidak mempunyai Rangkaian Mudah Alih, Anda tahu.

  Nah, untuk menyahaktifkan ciri ini pada telefon Android, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  Langkah 1 Masukkan menu Tetapan

  • Langkah pertama yang mesti anda lakukan ialah memasuki menu Tetapan.

  Langkah 2 Pilih menu kad SIM & rangkaian mudah alih

  • Sekiranya anda memasuki halaman Tetapan, maka anda memilih menu kad SIM & rangkaian mudah alih .

  Langkah 3 Pilih pilihan perayauan Data

  • Seterusnya anda memilih pilihan Perayauan data kemudian mematikan ciri ini, geng.

  4. Menggunakan Kod Tertentu

  Cara seterusnya yang boleh anda lakukan adalah memeriksa isyarat radio dengan menekan kod tertentu dalam aplikasi telefon. Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah, geng.

  Langkah 1 Buka aplikasi telefon

  • Pertama sekali, buka aplikasi telefon pada telefon Android anda terlebih dahulu, kemudian tekan kod pada gambar di atas maka ia akan kelihatan seperti berikut.

  Langkah 2 Pilih Run ping test

  • Sekiranya anda telah memasuki halaman Pengujian, maka pilih kad SIM yang mengalami masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Ada.

  • Selepas itu, pilih pilihan Run ping test.

  Langkah 3 Pilih pilihan GSM Auto (PRL)

  • Sekiranya keputusan Run Ping Test menunjukkan keputusan Lulus, maka anda memilih pilihan GSM Auto (PRL) di bahagian Tetapkan Jenis Rangkaian Pilihan.

  Langkah 4 Matikan Kuasa Radio Bergerak

  • Selepas itu, anda mematikan pilihan Daya Radio Bergerak di bahagian bawah, kemudian mulakan semula telefon Android anda .

  Sekiranya kaedah ini masih tidak berjaya dalam menangani masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia, anda boleh mengikuti kaedah lain di bawah.

  5. Lakukan Kemas kini Perisian

  Penyelesaian seterusnya untuk mengatasi kesalahan rangkaian atau Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia yang boleh anda lakukan adalah mengemas kini perisian pada telefon bimbit Android anda, geng.

  Selain mengemas kini sistem operasi ke versi terbaru, kemas kini perisian juga dapat berfungsi untuk menyelesaikan masalah dengan bug HP.

  Itu bererti, jika benar-benar ada bug pada telefon bimbit Android anda yang menyebabkan masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Tersedia, maka dengan melakukan pembaruan perisian kemungkinan besar masalah ini dapat diselesaikan, geng.

  Sekarang, untuk mengemas kini perisian anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  Langkah 1 - Buka Tetapan

  • Langkah pertama yang mesti dilakukan adalah membuka aplikasi tetapan.

  Langkah 2 - Pilih menu "About Phone"

  • Sekiranya anda masuk ke aplikasi Pengaturan, maka Anda memilih menu "Tentang Telefon" , kemudian pilih pilihan "Pembaruan sistem" .

  Langkah 3 - Pilih butang "Periksa kemas kini"

  • Selepas itu, anda memilih butang "Periksa kemas kini" untuk mula memeriksa sama ada terdapat kemas kini atau tidak. Sekiranya terdapat kemas kini, anda hanya mengikuti langkah seperti yang diperintahkan, geng.
  • Sekiranya proses kemas kini perisian selesai, biasanya HP akan meminta untuk memulakan semula atau but semula secara automatik. Selepas itu anda memeriksa sama ada kad SIM berfungsi dengan normal.

  Nah, itu adalah lima cara untuk mengatasi masalah Rangkaian Mudah Alih Tidak Terdapat aka ralat rangkaian pada telefon bimbit Android, geng.

  Sekiranya kaedah di atas masih tidak menyelesaikan masalah anda, maka ada kemungkinan kad SIM anda rosak dan mesti menggantinya dengan yang baru.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan