Cara Membuat Kumpulan WhatsApp Terkini 2019 | Android, iOS, PC

Adakah anda tahu bagaimana membuat kumpulan WA? Sekiranya anda tidak tahu, berikan cara untuk membuat kumpulan WhatsApp terkini di semua platform, lengkapkan!

Berapa banyak kumpulan WhatsApp (WA) yang menjadi sebahagian daripada anda? Ada orang yang mengajak kita untuk bergabung dalam kumpulan, dari yang penting hingga yang tidak penting.

Terdapat kumpulan sekolah, keluarga, kerja kumpulan, bapa kompleks, persatuan penggemar Samsung, hingga kumpulan yang menyokong salah satu calon.

Mungkin anda tertanya-tanya, bagaimana saya membuat kumpulan WA? Siapa tahu anda mahu membuat kumpulan WA, Jaka akan memberitahu anda cara membuat kumpulan WhatsApp terkini di semua platform!

 • Cara Membuat Kumpulan WA di iOS
 • Cara Membuat Kumpulan WA di Penyemak Imbas
 • Cara Membuat Kumpulan WhatsApp

  Sebenarnya membuat kumpulan WA sangat mudah! Anda boleh melakukannya hanya dengan beberapa langkah.

  Di samping itu, anda boleh membuatnya di pelbagai platform, dari telefon Android, iPhone, hingga desktop. Adakah anda sudah bersedia untuk melihat langkah-langkahnya?

  Cara Membuat Kumpulan WA di Android

  Pertama, Jaka ingin memberitahu anda cara membuat kumpulan WA pada telefon Android. Oh ya, untuk nama kumpulan, maksimum 25 aksara! Anda juga boleh menambahkan emotikon sebagai nama kumpulan.

  • Pertama, buka aplikasi WhatsApp di telefon bimbit anda. Ketuk menu titik yang terletak di sudut kanan atas. Pilih Buat Kumpulan atau ** Buat Kumpulan **.
  • Tambahkan orang yang ingin anda tambahkan ke kumpulan. Setelah menyelesaikan pilihan anda, tekan anak panah kanan hijau yang terletak di sudut kanan bawah. Berikan nama kumpulan mengikut keinginan anda. Sekiranya ada, klik butang tanda hijau.
  • Sebagai alternatif, anda boleh menekan butang Sembang di sudut bawah, kemudian klik Buat Kumpulan .

  Cara Membuat Kumpulan WA di iOS

  Seterusnya, Jaka ingin memberitahu anda cara membuat kumpulan WA di iPhone. Sebenarnya kaedahnya sama dengan geng, tetapi Jaka masih memberitahu saya secara terperinci!

  • Buat sembang baru dengan menekan butang di sudut kanan atas, pilih Kumpulan Baru .
  • Pilih peserta kumpulan yang ingin anda tambahkan, kemudian namakan kumpulan tersebut.

  Cara Membuat Kumpulan WA di Penyemak Imbas

  WhatsApp juga boleh dibuka melalui penyemak imbas di geng desktop anda. Anda hanya boleh melayari laman web // web.whatsapp.com/ untuk membuka WA di penyemak imbas.

  Bagaimana anda membuat WhatsApp anda terbuka di penyemak imbas? Caranya, klik titik tiga menu yang terletak di sudut kanan atas, pilih WhatsApp Web .

  Selepas itu, klik logo + yang terletak di penjuru atas untuk menambah peranti yang ingin anda tambah untuk membuka WA. Selesai!

  Kini tiba masanya untuk membuat kumpulan WhatsApp melalui penyemak imbas. Kaedahnya juga serupa dengan geng!

  • Anda boleh membuat kumpulan dengan mengklik menu titik di sudut kanan atas atau mengklik logo sembang yang terletak di sebelahnya. Pilih Kumpulan Baru .
  • Pilih rakan atau sesiapa sahaja yang ingin anda jemput ke kumpulan, kemudian pilih nama kumpulan bersama dengan foto profil kumpulan.

  Sekiranya anda menggunakan aplikasi WhatsApp di Windows atau Mac, anda juga boleh menggunakan kaedah yang sama, geng!

  Itulah cara membuat kumpulan WhatsApp di Android, iPhone dan komputer riba. Dengan cara ini, anda boleh berbual dengan rakan rapat atau keluarga anda dengan lebih kuat.

  Memang, kadang-kadang menjengkelkan jika dalam kumpulan WA terdapat banyak perkara yang tidak jelas, terutama jika terdapat tipuan. Walaupun nama kumpulan itu dapat berguna, sekurang-kurangnya untuk menjaga silahturami.

  Sekiranya anda menyertai atau membuat kumpulan, jangan menyebarkan tipuan seperti itu!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan