Cara Mudah Menghapus Fail Sampah di Windows 8 (Tanpa Perisian)

Komputer yang bersih dan pantas pastinya menjadi impian semua yang memilikinya. Oleh itu, melalui artikel ini kita akan menerangkan cara membersihkan Windows 8 dengan mudah dari fail sampah.

Komputer yang bersih dan pantas pastinya menjadi impian semua yang memilikinya. Tetapi adakah anda tahu bagaimana membersihkan cache secara manual atau membebaskan cakera keras dari sampah keras kepala tanpa perlu menggunakan aplikasi tambahan? Oleh itu, melalui artikel ini kita akan menerangkan Cara Menghapus Fail Sampah dengan Mudah di Windows 8 (Tanpa Perisian) .

BACA JUGA
  • 4 Cara ke Kilang Tetapkan Semula Komputer atau Komputer Windows
  • Cara Mudah Mengetik Menggunakan Bunyi di Komputer
  • Cara Mudah Mengatasi KESILAPAN Hilang DLL Setelah Memasang Permainan di Windows

Padamkan Fail Sementara

Untuk mula membersihkan fail sementara tanpa perlu memasang perisian tambahan, anda dapat mengklik butang Start , kemudian cari ** disk ** dan tekan enter . Cari pilihan ** Kosongkan ruang cakera dengan menghapus fail yang tidak diperlukan **. The Disk Cleanup halaman akan juga dibuka, dan anda hanya perlu memilih partition yang anda mahu untuk membersihkan. Biasanya Drive C adalah pemacu yang paling sementara kerana memang secara lalai aplikasi Windows meletakkan fail sementara di sana. Periksa pilihan yang anda rasa harus dikeluarkan, kemudian tekan butang OK .

Buang Windows Store Cache

Untuk mengosongkan cache dari Windows Store , anda tidak boleh bergantung pada Disk Cleanup yang ada pada langkah sebelumnya. Anda perlu membuka Run dengan menekan Windows + R gabungan kekunci . Kemudian ketik WSReset dan tekan enter. Windows Store akan dibuka dan cache secara automatik akan dihapus.

Padamkan Sejarah dari Carian Windows

Sekiranya anda adalah pengguna Windows 8 yang secara rutin menggunakan ciri carian lalai, maka anda pasti mengalami cadangan automatik yang diberikan, yang kadang kala berjalan dengan canggung dan sangat sukar untuk dielakkan. Oleh itu, jangan lupa membersihkannya dengan membuka bar pesona dengan mengarahkan kursor anda di sebelah kanan skrin (atau kekunci Windows + C ), kemudian memilih tetapan > Ubah Tetapan PC > Cari dan aplikasi , dan di bahagian Hapus riwayat carian tekan butang Hapus .

Buang Live Tile Cache

Kadang-kadang di jubin langsung , anda akan menemui maklumat yang tidak dikemas kini secara berkala. Sebagai contoh, jika anda menukar gambar di galeri jubin langsung, gambar tidak akan langsung berubah. Sekiranya seperti ini, anda hanya perlu menekan kekunci Windows + C , pilih Tetapan > Jubin > dan di bawah Hapus maklumat peribadi dari jubin saya , tekan butang Hapus .

Akhirnya, sekarang Windows 8 kegemaran anda boleh bebas dari fail sementara, cache, dan sampah yang tidak diperlukan. Semua itu dapat dilakukan tanpa perlu memasang aplikasi tambahan, jadi sesuai untuk digunakan ketika Anda menggunakan komputer kantor, sekolah, atau pinjaman. Semoga berjaya!

Produktiviti Aplikasi Marshmell Studio MUAT TURUN

Artikel Berkaitan